Odpieluchowanie

Kiedy  (ile miesięcy miało wasze dziecko)zaczełyście odpieluchowywać wasze pociechy? 

Ile trwało calkowite odpieluchowanie?

Jakieś  sprawdzone sposoby?

Chętnie poczytam historię innych mam bo to dopiero przed nami a też mnie przeraża trochę ten temat. 

Córka miała półtora roku. Chodziła bez pampersa w lecie i się sama nauczyła. Z synem zobaczymy jak to będzie. Myślę że warto zacząć dość szybko bo znam dziecko które ma ponad 3 lata i w pampersie chodzi tak się do niego przyzwyczaiło że za nic w świecie nie siądzie na kibelek albo na nocnik. A jak się zesika to wola mamę żeby go przebrała bo siusiu 

z córką zaczęłam jak miała 19 miesięcy i poszło szybko dwa dni robiła poł na pół nocnik/ziemia, trzeciego już wszystko ogarniała :)

z synem miałam parę podejść , ale widziałam, ze to nie czas i po jednym dniu się poddawałam. Jak miał prawie 2.5 roku i się dostał do przedszkola  to już bylam zmotywowana . Dwa dni było pod siebie , ale trzeciego zaczął robić wszystko do nocnika :) o dziwo u każdego dziecka to były te 3 dni, ale trzeba wyczuć odpowiedni moment by to ogarnąć szybko :)

nocna pielucha była u nas dłużej na bank miesiąc 

Syn miał 2.5 roku bo czekaliśmy do wiosny. U nas odpieluchowanie trwało 3 dni ;) syn wstydził się mokrych spodenek i szybko zaczął korzystać z nocnika ;) głównie sąsiadów i gości ;)

My około 1,5 roku jak córka miała sadzałam ja na nocnik przez około 1 miesiąc a później sama wolała  

Syn 1,5 roku . Ale nie mam genialnego patentu chodził w lato w majteczkach i sam załapał na nocnik :) . Po 2 miesiącach usiadł na kibelek

Dwa-cudowne-szczescia Wow, to chyba dobry  efekt (szybko).

Właśnie  ja tez mam zamiar latem dziecko  puszczać na dwór  w normalnych  majtkach. Może zakupie o co chodzi. Chociaż  jak rozmawiam z sasiadkami  to niektóre dzieci maja 2.5 -3 lata I pampersy. Chyba wiem czemu  teraz rozmiar 7 jest  w sklepach 

U nas synek dwa latka. Pierwszy raz próbowaliśmy jak miał jakoś 17 miesięcy i zaczął ładnie robić siusiu na nocnik ale tylko po zdjęciu pampersa sam nie wolałam. Potem miał jakiś bunt, że nie chciał wcale siadać. Zrobiliśmy przerwę i jakoś po czasie kupiliśmy deskę na sedes, ale powtórzyła się sytuacja jak z nocnikiem.. jak tylko słyszał żeby usiaść to była histeria. Teraz znowu robimy podejście i odpukać idzie nieźl. Oby tym razem się udało.

Z synkiem który ma już 10lat bylo ciężko zanim chciał siku do nocniczka ale miał ok. 2latka skończone a z kupkami to miał ok. 2,5roku. było ciężko dużo zagadywania itd. z młodszym synkiem było lepiej bo szybko się nauczył bardziej przez starszego brata który miał 6lat bo często chcial robić to co on i tak jak on i to go zmotywowało i odrazu chciał sikac i robić kupki tak jak brat do ubikacji więc synek w ogóle nie używał nocnika. Potem chwilowo była przerwa bo synek nam niestety zachorował na nowotwór i miał operację i zanim doszedł do siebie po 2tyg leżenia w pampersie myślałam że zapomni żeby sikać do WC ale na szczęście szybko sikał znów do ubikacji.

Najważniejsze by mie naciskać na dziecko wszytsko spokojnie 

Synek ma 1,5 roku i od 2 miesięcy nocnik jest w użyciu. Przez pierwsze dni stał przy jego miejscu do zabaw by się z nim zapoznał. Po tym czasie sam chciał by zanieść go do łazienki bo widział jak ja i mąż korzystamy tam z toalety. Usiadł i od razu zrobil siusiu. Było widać, że sprawiło mu to dużo frajdy i przez kilka dni sam chciał siadać. Później miał chwile buntu, przez 2 tygodnie nocnik nie istniał. Później nagle znów sobie o nim przypomniał. Aktualnie sytuacja wyglada tak, że wszystkie kupki robi na nocniku. Ma problem z rozróżnieniem siku od kupy więc zawsze, niezależnie od tego co w danym momencie chce, wola "kupa" :) nie mam parcia na odpieluchowanie, chciałabym żeby wszystko działo się w odpowiednim dla niego czasie. W ciagu dnia pytam, proponuje nocnik ale nic na sile. Może uda się, że latem pożegnamy pieluchy całkowicie bo na ten moment wszystko  zmierza w dobrym kierunku :)

jejku podziwiam , ja też musze powoli pieluchować synka 

Ja na razie mentalnie sienprzygotowuje do tego. Mamy jeszcze  kilka miesięcy.

Dziś kupiłam kicie kocie  robi siku do nocnika -czy jakoś tak.

Jak zrobi sie cieplej/latem zaczynamy

Mój młodszy to nie chce patrzeć na swój nocnik. Postawiłam go w jego pokoju al3 nie jest zainteresowany.. Może kiedy postawie go w łazience to lepiej sprawdzi się chociaż nie mam ciśnienia żeby młodszego syna odpieluchowac

Mój młodszy to nie chce patrzeć na swój nocnik. Postawiłam go w jego pokoju al3 nie jest zainteresowany.. Może kiedy postawie go w łazience to lepiej sprawdzi się chociaż nie mam ciśnienia żeby młodszego syna odpieluchowac

Blwbezspiny na pewno wam się uda 

A znacie książkę Mamo, chce kupę? 

Polecacie? 

ja zaczęłam latem, latała w sukienkach bez majtek i jak byliśmy na dworku to kucała i robiła siku gdzie popadnie, w domu na nocnik, ale mamy problem z kupą właśnie ostatnio. Na noc jeszcze zakładamy, jest dzień, gdzie jest sucho, a jest dzień gdzie nasikane;/ Jakbym nie chodziła do pracy to chyba bym się poswięciła i jak w nocy sadzała na nocnik by się wysikała, ale ja pracuje z pieniędzmi i muszę logicznie myśleć.

Mój właśnie ma etap że chce zrywać pampersa wiec może to dobry moment