Olejek eukaliptusowy dla dzieci

Ja puszczam olejki w dyfuzorze wystarczy dosłownie kilka kropli 2,3 , eukaliptus raczej szkodliwy nie jest mamy taką sól do kąpieli która ma go w składzie i jest on dla dzieci od zera :) 

Dajecie swoim dzieciom do inhalacji olejek lub puszczacie go w dyfuzorze?  

W jednej aptece pani mi go poleciła a w drugiej powiedziała że u małych dzieci nie powinno się stosować. 

Olejki pomagają , ale trzeba uważać stosując je przy dzieciach. I jakoś olbas to dopiero od 3 lat chyba można stosować zgodnie z ulotką. Ja olbas sama używałam jak byłam już dorosła i mi pomagał. Choć zapach ma charakterystyczny i nie każdemu pasuję.

Ja olbas kropię synkowi po prostu na koszulkę żeby lepiej mu się oddychało gdy ma katar i dwie kropelki trzy maksymalnie wystarczą zapach unosi się dość długo dosłownie po całym domu

ja Olbasem kiedy jest potrzeba kropię pluszaka i kłądę blisko, przy łóżeczku, tak by mały nie miał możliwosći go złapać. Jednak zapach jest tak intensywny, że wypełnia dużą powierzchnię pomieszczenia.

Właśnie ja tez dawałam kilka kropel do dyfuzora bo tak mi zaleciła pani w aptece ale jak ostatnio kupowałam to inna pani mi powiedziała ze nie powinno się stosować u małych dzieci do trzech lat 

raczej nie powinien być szkodliwy, kilka kropelek wystarczy dać do dyfuzora

Ja nie stosowałam jeszcze olejków ale słyszałam, że przy przeziębieniu czy katarze najlepsze są eteryczne, w tym pichtowy czy tymiankowy i może być zmieszany np z pomarańczowym. Ale nie do inhalacji tak typowo, tylko np do pokropienia szmatki w sypialni, czy podpaski - jeszcze nie próbowałam ale podobno super się nadaje.

Znalazłam coś takiego:

"Nie zaleca się stosowania olejków eterycznych u niemowląt w wieku poniżej 3 miesięcy, ponieważ ich skóra nie jest jeszcze dojrzała, a zatem bardziej przepuszczalna i wrażliwa na olejki eteryczne."

Znów Pan Tabletka pisze, że olejki wysoko mentolowe nie nadają się do stosowania u małych dzieci.

"U małych dzieci, mówi się że poniżej 6. roku życia – nie stosuj olejków z mentolem – a to ze względu na ryzyko problemów z oddychaniem/duszności/uduszenia;"

https://pantabletka.pl/katarkiller-przepis-katar/

Swoją drogą polecam ten wpis :)

Nie powinien być szkodliwy w małych ilościach tzn 2-3 krople, ale z olejkami trzeba uważać przy dzieciach. Ja osobiście nie stosowałam.

Mi też się wydaje że małe ilości raczej nie mogą zaszkodzić mimo że czasami na opakowaniu pisze że są od danego wieku 

najlepiej to zapytać  lekarza 

Ja nie stosowałam, więc nie wiem, ale jak piszą by nie stosować, to może lepiej nie ryzykować. 

Nie ryzykowalabym 

My np od niemowlaka smarujemy depulolem lekarz zalecił a ulotka twierdzi że ponizej 2 lat nie wolno 

A w jakim celu taki olejek się dodaję? On ma jakieś właściwości?

Wydaje mi się, że do nawilżenia skóry. Położna mówiła,  że jeżeli skóra dziecka ładnie wygląda to nie trzeba niż dodawać do wody ani smarować olejkiem dziecka po kąpieli.

Tez dostałam takie informacje 

Femka masz rację ale trzeba uważać czego się używa bo np taka nivea do mycia wysusza mimo wszystko skórę 

No właśnie ostatnio używałam i strasznie sucha skóra ale nie dodałam dwa do dwoch ze to nibea 

U nas tez mówiła żeby nic nie dodawać jeżeli dziecka skóra jest okej. A już wgl nie myć w emolientach , bo to jest do skory atopowej i można tylko tym zaszkodzić. A olejków nigdy żadnych nie używałam..