Omdlenia i zawroty głowy w ciąży

Kobietom ciężarnym bardzo często dokuczają zawroty głowy a nawet omdlenia. Sama będąc w drugiej ciąży miałam problem z zawrotami głowy, które u mnie pojawiały się podczas wstawania z pozycji siedzącej.
Główną przyczyną tych dolegliwości są zmiany jakie zachodzą podczas ciąży w układzie sercowo - naczyniowym. 

Omdleć co prawda mi się nie zdarzyło, ale był taki okres w ciąży, że rano robiło mi się słabo i musiałam rzucić wszystko i położyć się. Nie zauważyłam jednak żadnego czynnika łączącego w jedne dni było ok inne nie. Co ciekawe miałam tak tylko rano a jak już weszłam na obroty dnia codziennego wszystko wracało do normy :slight_smile:

Ja miałam tak tylko na poczatku na szczęście mineło. Najważniejsze aby gwałtownie nie wstawać z łóżka tylko powoli,dobrze się obudzić no i przede wszystkim zdrowa dieta i picie dużo wody

Ja wogole nie miałam zwrotów głowy

na szczęście mnie to ominęło

Ja chyba za dużo pracowałam i raz mi się zdarzyło…

Miałam zawroty głowy od samego początku. Całe szczęście w II trymestrze zaczęły mijać.

ja bardzo dużo wody piłam i to mnie chyba ratowało

w czasie upałów to pewniej częściej się zdarza

Właśnie praca w upale dała mi popalić.

zawroty miałam kilka razy

Ja znowu mam zawroty… ale to chyba za wcześnie :wink:

ja miałam kilka razy a tak to dobrze znosiłam ciaże

Nie powiem kilkukrotnie i mi się zdarzyło.

na szczęście omdlenie mi się nie przytrafiło, ale zawroty głowy owszem

omdleń nie miałam ale parę razy kręciło mi się w głowie, ale nie będąc w ciąży zawroty głowy też się zdarzają. Jeśli to nie jest częste to nie ma co panikować

Przeczytałam to zalecenie umieszczenia głowy między kolanami i zastanawiam się jak to zrobić z wielkim brzuchem …

ja wtedy właśnie kładłam sie na lewy bok

ja nie miałąm zawrotów, jedynie mdłości wieczorami w pierwszym trymestrze

Nie miałam żadnych objawów