Opinie testerek (październik 2025) laktator podwójny muszlowy premium SmartSense, wkładki laktacyjne czarne i białe oraz kompresy żelowe na piersi

Prosimy testerki, które otrzymały laktator podwójny muszlowy premium SmartSense, wkładki laktacyjne czarne i białe oraz kompresy żelowe na piersi o podzielenie się w wątku opiniami o produktach.

Kompresy żelowe na piersi to wyrób medyczny. Dla bezpieczeństwa używaj go zgodnie z instrukcją lub etykietą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze specjalistą.

9 polubień

Niestety nie jestem tą szczęściarą która będzie mogła przetestować najnowszy laktator, ale zostawiam po sobie ślad aby móc śledzić opinie. Z niecierpliwością czekam na wszelkie recenzje tego laktatora, mam nadzieję, że w gronie zwycięskich mam, są te, które aktualnie są w trakcie swojej przygody z karmieniem (wiem, że część oczekuje dopiero na rozwiązanie) i opinie pojawią się już niebawem. Jest Was aż 25, więc liczę na porządną lekturę :slight_smile: Do końca roku muszę coś wybrać :smiley:

2 polubienia

@Kikip z mojej strony moge obiecac ze mimo pojedynczego bede testowac ile sie da i najpozniej w grudniu w zależności kiedy maluszek sie pojawi podziele sie opinia i efektywnością:) wiec w tym roku napewno ale też jestem ciekawa opinii pozostalych osob szczególnie że niektore maja laktacje pełną parą:)

1 polubienie

Wczoraj odebrałam paczkę i oczywiście laktator z ciekawości już został przetestowany :blush: Widziałam, że dziewiczy różnie piszą o kurierach GLS, wszystko zależy od regionu i człowieka, u nas pełna kultura, podanie paczki z rąk do rąk, wcześniej kontakt telefoniczny czy będę w domu :blush:

Laktator jest bardzo estetyczny, po wyjęciu z kartonika można przechowywać go w eleganckim woreczku dołączonym do zestawu. W kartoniku była miarka (szablon) do brodawek, dzięki czemu można było idealnie dobrać rozmiar lejka lub reduktorów - 3 pary reduktorów są dołączone do laktatora, co uważam za duży atut. Laktator jest prosty do złożenia i rozłożenia. Brak w nim zawijasów czy dziwnych kanalików, dzięki tej prostej konstrukcji łatwo go myć i zachować higienę. Obsługa laktatora - bardzo intuicyjna, ale i tak zachęcam do przeczytania instrukcji obsługi. Cicho pracuje, ma 4 tryby oraz regulację mocy, muszę jeszcze wypróbować które konfiguracje najbardziej mi odpowiadają i będą najbardziej efektywne. Pobrany pokarm idzie przelać do butelki lub woreczków bez rozlewnia dzięki otworom w górnej części muszli. Nawet mąż byl ciekawy nowego urządzenia i sobie oglądał i analizował, pytał, skąd będę widziała, która muszla na lewą piersią, a która na prawą :rofl: Nie wiem jeszcze na jak długo wystarczy bateria, plus za dołączenie 2 kabelków do ładowania, spodziewałam się 1, a tu miłe zaskoczenie, każda muszla na swój :blush:

Minusy:

• podziałka miarowa jest średnio widoczna, musiałam się mocno gimnastykować żeby zobaczyć ile pokarmu odciągnęłam;
  • cena, trochę nie mój budżet i myślę że gdybym sama chciała kupić ten laktator, to kupiłabym 1 muszlę. No chyba, ze byłabym mamą bliźniąt lub karmiła bym dodatkowo starszaka w tandemie to odżalowałabym i zainwestowała w ten zakup.

Podsumowując, laktator jest rewelacyjny, dyskretny, cichy, daje duże poczucie komfortu i sprawczości, ponieważ jednocześnie odciągnąć pokarm i zrobić coś 2 rękoma to spora oszczędność czasu i jak dla mnie samozadowolenie :blush: Dzięki takim sprzętom karmienie piersią oraz kpi staje się łatwiejsze i myślę, że więcej mam w ogóle podejmuje próbę karmienia naturalnym pokarmem :heart: Często rozmawiam z mamami młodszymi stażem i wymieniamy się polecajkami, ten laktator z pewnością będzie przeze mnie promowany :blush:

1 polubienie

Pierwsze testy za mną! :blush:
Podzielę się moimi pierwszymi wrażeniami, a jeśli wyjdzie coś nowego w czasie dłuższego użytkowania- wtedy uzupełnię opinię :blush:
Otwierając kartonik nie spodziewałam się, że laktator będzie zapakowany w materiałowy woreczek, co nadaje urządzeniu bardziej ekskluzywny wygląd :grin:
Bardzo pozytywnym zaskoczeniem była dla mnie miarka do dobrania odpowiedniej średnicy lejka i 3 komplety lejków w różnych rozmiarach. Akurat od jakiegoś czasu miałam zamiar wymienić lejki w moim poprzednim laktatorze, bo czułam, że są za małe i dzięki tej miarce mogłam to zrobić precyzyjnie!
W porównaniu do poprzedniego laktatora- Milkshell ten laktator o wiele łatwiej się składa! W Milkshell niestety często musiałam prosić męża o pomoc, gdyż ja nie miałam tyle siły, aby go złożyć. Tutaj robię to bez problemu. Mam też wrażenie, że ten laktator będzie łatwiejszy do utrzymania w czystości, bo ma mniej zakamarków, w których może zostać niedoczyszczone mleko.
W zestawie są dwa kable USG do ładowania i dwie przedłużki do biustonosza, aby wygodniej odciągać pokarm- super!
Na pewno ten laktator jest cięższy niż Milkshell, bo jednak cały panel sterowania nosi się w biustonoszu. Ale coś kosztem czegoś, w przypadku Milkshell ciężar spoczywał na smyczy zawieszonej na szyi. Ogromnym plusem jest to, że nie plączą się kable łączące muszle z panelem sterowania (zawsze przy myciu naczyń mi one przeszkadzały :sweat_smile: ).
Jeśli chodzi o samo odciąganie pokarmu- mam wrażenie, że ten laktator jest o wiele delikatniejszy niż Milkshell. W Milkshell zazwyczaj działałam na tych słabszych mocach, a tutaj szybciej mogę się rozkręcić do jakiejś większej mocy. Jeśli chodzi o ilość odciąganego pokarmu to narazie tutaj nie widzę różnicy - jest skuteczny.
Gdybym miała kupować laktator to uważam, że jest to dobry wybór. Przede wszystkim ze względu na to, że łatwo się składa i nie plączą się kable!

1 polubienie

@Mika1 recenzja piekna :heart_eyes:
tylko kochana jedna uwaga, chyba drugi o ktorym mowisz to milkshelly bo on ma kabelki i wlasnie muszle bez silniczka ktory wisi na szyi a hands free jest muszlowy z silniczkiem tak samo w biustonoszu jak smart sense :slight_smile:

1 polubienie

tak, racja, dzięki! :grin:

1 polubienie

@Mimilili @Mika1 spotkałam się z opinią, że ten laktator średnio nadaje się dla kobiet z mniejszym biustem. A jakie są Wasze odczucia? Faktycznie rozmiar biustu ma aż takie znaczenie i na mały biust ten laktator będzie nie odpowiedni? Może wtedy żaden muszlowy nie będzie się sprawdzał?

Pierwsze wrazenie 10/10
​Produkt dotarł zapakowany w praktyczny ,estetyczny i niezwykle miękki woreczek. Sam laktator wykonany jest z solidnego I wytrzymałego plastiku , co daje pewność, że przetrwa typowe “wypadki” związane z codziennym użytkowaniem przy małym dziecku.
​Świetnym i przemyślanym rozwiązaniem jest możliwość precyzyjnego dopasowania lejka. Producent dołączył czytelna i konkretna instrukcje doboru rozmiaru do wielkości brodawki, a w zestawie znajdują się dodatkowe 3 rozmiary lejkow. To ogromny atut, gwarantujący, że każda kobieta może idealnie dopasować laktator do swoich potrzeb bez konieczności dodatkowych zakupów i oczekiwania na dostawę.
​Praktyczne zabezpieczenie przed zabrudzeniem zapewnia pokrywka, ktora jednoczesnie pełni funkcje stabilnej podstawki. To bardzo sprytne rozwiązanie, które pomaga utrzymać laktator w sterylności, a w razie potrzeby pozwala na łatwe i stabilne odstawienie go np. podczas niezapowiedzianej wizyty.
Przed pierwszym użyciem szybki demontaż, zapoznanie się z instrukcją i sterylizacja. Choć samo rozlozenie i zlozenie laktatora jest niezwykle intuicyjne , szybkie zapoznanie się z instrukcją jest pomocne.
​Co od razu rzuca się w oczy, to niesamowicie cicha praca. Laktator jest praktycznie ledwo słyszalny , nawet przy najwyższych obrotach – to duży atut, zwłaszcza podczas nocnego odciągania. Urządzenie posiada 4 tryby , co pozwala na pełną personalizację.Tryb automatyczny to prawdziwe cudo ! Automatycznie łączy on stymulację i faktyczne odciąganie – po prostu petarda. Każdy tryb jest dokładnie opisany w instrukcji.
​Muszę szczerze przyznać, że dopiero teraz zrozumiałam, że używanie laktatora wcale nie musi być bolesne czy nieprzyjemne . Po raz pierwszy zobaczyłam tak dużą ilość mleka w pojemniku. Sama pojemność zbiornika jest kolejnym duzym plusem.
​Niezwykle wygodne jest to, że podczas sesji odciągania mam wolne ręce. Gdy córka zaśnie, mogę zaoszczędzić czas, jednocześnie sprzątając dom czy gotując. Po użyciu demontaż jest prosty , a czyszczenie – bardzo szybkie.
​Jedynym, drobnym problemem, jaki zauważyłam, jest mały element – “dziubek” który niestety słabo sie trzyma.Choć na szczęście udało mi się go odnaleźć po chwilowym zagubieniu (i na wszelki wypadek zamówiłam dodatkowy), ten drobiazg absolutnie nie umniejsza całości.
Pokochałam ten laktator !
​W moim przypadku naprawdę „robi robotę”. Nie pomyliłam się, stwierdzając, że to Ferrari wsrod laktatorow . Jest najlepszy i najbardziej niezawodny wsrod tych ktorych uzywalam wczesniej .
​Dla mnie obiektywne 11/10!
Intensywnie myślę nad kupnem drugiego egzemplarza, aby móc działać na dwie strony jednocześnie.

2 polubienia

@asiam1 czy przyłączysz się do pytania które zadałam powyżeji dodasz swoją opinię w tym zakresie? :slight_smile:

Ciezko mi sie do tego odniesc , sama jestem właścicielka duzego biustu . Ale nie wiem czemu mialby byc nie odppwiedni na maly biust . Dopasowanie lejka jest kluczowe a nie rozmar miseczki . Wiec mysle , ze i male i duze piersi beda zadowolone z SmartSense 🫶🏼

2 polubienia

Super, dziękuję Ci baardzo :slight_smile: nie mam doświadczenia i nie wiem na co tak naprawdę zwrócić uwagę.

1 polubienie

Kazda z nas zdobywa doswiadczenie i sie uczy . Najlepiej wlasnie sugerowac sie opiniami :muscle:

2 polubienia

ja Ci szczerze mogę powiedziec ze wielkosc piersi nie na znaczenia serio
na sali mialam dziewczynę z ogromnymi piersiami i malusimi, moj tez jest spory. one mialy “morze mleka” ja mialam problem
duzo robi glowa odpoczynek nawodnienie pozywienie a w temacie laktatora kluczowy jest odpowiedni dobor lejkow
kazdy laktator odciagnie o ile jest sprawny i dobrze pod Ciebie dobrany wiec im wiecej lejkow/reduktorow do modyfikacji tym lepiej

2 polubienia

Tu akurat nie jestem w stanie powiedzieć jak się sprawdza przy małym biuście, bo ja mam akurat duży rozmiar.

Zgadzam się z dziewczynami- dobrze dobrany lejek to podstawa odciągania.

2 polubienia

Mój normalny rozmiar to 75B lub 70C w zależności od firmy, czyli raczej dość przeciętny rozmiar, jednak w ciąży i podczas karmienia miseczka się zwiększyła o 1 lub 2 rozmiary. Z laktatora jestem bardzo zadowolona, z tym, że ja nie mam problemu z ilością pokarmu, więc może to też jest jakiś czynnik, dzięki któremu łatwiej mi pracować z laktatorem.
Ale właśnie dla mniejszych piersi są te wszystkie reduktory/ mniejsze lejki więc idzie wszytko ładnie dobrać :blush:

2 polubienia

Laktator marzenie :heart_eyes: wygląda pięknie, jest lekki, woreczek do przechowywania w pięknym kolorze. Na wielki plus ilość elementów do mycia i sterylizacji. Mam wrażenie że dużo skraca to czas mycia. Łatwy w złożeniu i w obsłudze. 4 tryby, można znalezc coś dla siebie i wiele poziomów pracy, ja na razie sciagalam na max 5. Najważniejsze, że ilości mleka są wysokie, i opróżnia piersi do końca. Dla mnie ta podziałka też jest mało czytelna, ale ja przelewam mleko do pojemnika, albo butelki bezpośrednio, więc nie jest to dla mnie problem. Jak dla mnie 10/10
Wkładki laktacyjne mają przyjemny materiał i bardzo się sprawdzają.

Ja zacznę od wkładek laktacyjnych - ponieważ używam ich już teraz w trakcie ciazy i używałam ich też zanim je otrzymałam do testów :smiley:
Każda wkładka pakowana jest w osobny woreczek co uważam za duży plus bo można swobodnie wyjąć ile potrzebujemy i wrzucić do kosmetyczki, miałam również wkładki z rossmana od babydream i tam niestety wszystkie były spakowane w jeden karton bez ochronki. Wkładki te są cienkie i jak nałożymy je pod stanik to nie prześwitują w porównaniu chociażby z tymi babydream które są o wiele grubsze. Wkładki te przydają się nie tylko kiedy karmimy (bo ja jeszcze tego nie robię) ale już na etapie ciąży kiedy zdarza się wyciek :wink: są delikatne i nic mnie nie podrażnia. Mają też klej w dwóch miejscach więc u mnie nie doszło jeszcze do sytuacji że któraś by się przesunęła :wink:

Laktator - na ten moment opisze moje pierwsze wrażenie, a szczegółowo jego działanie jak już będę karmić :wink: jak to kobieta ja bardzo zwracam uwagę na wygląd i w tym przypadku się nie zawiodłam, wiem, że laktator ma działać i może nie koniecznie wyglądać, ale jednak efekt wizualny też jest ważny - także na plus jego design i stonowane kolory. Na plus to że możemy go włożyć w stanik i odciągać mleko a w między czasie chociażby myć naczynia :wink: ma miękki silikonowy lejek także myślę, że nie ma się co obawiać otarć, a będzie świetnie przylegał do piersi. W zestawie również mamy 4 rozmiary lejka do wyboru oraz szablon do mierzenia co jest praktycznym rozwiązaniem bo jak wiemy dobrze dobrany lejek to podstawa :wink: sam laktator posiada 4 tryby pracy więc każda mamuśka może dopasować tryb jaki jej odpowiada oraz dobrać moc ssania :smiley: dodatkowo na plus to, że jak już odciągniemy mleko to laktator możemy postawić żeby stał stabilnie na podstawce która jest dołączona do zestawu :wink: nie mam porównania z innymi laktatorami, ale ten wydaje mi sie być lekkim sprzętem :slight_smile: no i ja też zwracam uwagę na detale więc dla mnie to, że w zestawie był dołączony dodatkowo woreczek welurowy na przechowywanie czy przedłużka do stanika - to na duży plus :slight_smile:

Do testów otrzymałam również kompresy do piersi - jednak tu z opinią muszę jeszcze poczekać ponieważ nie miałam okazji ich testować :wink:

Uwaga będzie długo, ale ja inaczej nie umiem :grin:
Wkładki laktacyjne- poza tym że dostałam teraz do testowania to używałam już ich wcześniej od pierwszych dni po porodzie. Nie jestem typem mocno mlecznym, nigdy nie miałam samoistnego wycieku mleka, raczej nosiłam i noszę dalej ponieważ są mięciutkie i brodawki nie są drażnione przez materiał biustonosza. Są cieniutkie i dyskretne więc nie odznaczają się nawet przez cienkie biustonosze bez usztywnień.
Kompresy żelowe - polecam wszystkim kobietom przy kompletowaniu wyprawki. Mogą uratować ponieważ na początku mlecznej drogi zapalenie piersi może przyjść znienacka. Poza zapaleniami jest pomocne w rozgrzaniu piersi przed odciąganiem - o wiele lepszy wypływ gwarantowany. Zaleta okładów canpol jest wielkość ponieważ posiadałam również z innej firmy o wiele mniejsze, a te z Canpola mogę szczerze polecić posiadaczkom większych piersi :cherries:
Laktator - gwóźdź programu. Na wstępie chciałabym zaznaczyć że jestem mamą KPI, czyli karmię dziecko wyłącznie odciągniętym pokarmem od ponad 3 miesięcy, obecnie jestem na 8 sesjach dziennie i po stabilizacji laktacji. Posiadałam dotychczas laktatory Momcozy s12 pro, Medela swing Flex oraz S21 z AliExpress i do nich czasem będę porównywać ten z Canpol.
Pierwsze wrażenie było bardzo dobre - laktator jest estetycznie wykonany, lekki i wykonany z miękkiego sylikonu. Założenie go na pierś jest prostego intuicyjne, ani razu mi się nie zdarzyło że źle „nacelowałam” sutek co czasem zdarzało mi się przy innych laktatorach. Jestem posiadaczką ultra wrażliwych piersi z dużą podatnością na uszkodzenia brodawek a ten laktator jest bardzo delikatny, nie powoduje u mnie żadnego dyskomfortu ani otarć brodawek.
Jeśli chodzi o skuteczność to naprawdę dobrze zbiera mleko. Piersi zawsze mam pięknie opróżnione, nie miałam żadnego zastoju odkąd zaczęłam go używać ani spadku ilości pokarmu. Super jest że po 20 min pracy laktator sam się wyłącza więc nie trzeba co chwila zaglądać pod bluzkę. Laktator pięknie dopasowuje się do piersi i jest bardzo dyskretny dzięki wbudowanym silnikom. Zdarzało mi się odciągać pokarm już kiedyś na spacerze lub na zakupach dotychczasowym laktatorem z momcozy z odstającymi silnikami nooo to wygląda to dziwacznie ale jak trzeba to trzeba. Teraz już wiem że gdybym wybierała się gdzieś na dłużej z koniecznością wykonania sesji na pewno wezmę ten z Canpola ponieważ w ogóle nie widać że ma się laktator, no tylko trochę słychać :grinning:
Czyszczenie tego laktatora jest też bezproblemowe, nie ma dużo części ani trudno dostępnych zakamarków do których trzeba wyciągać po kilka szczoteczek do czyszczenia.
Jedyna wada która mnie wkurza to że kiedy wyciągam silniczek po użyciu membrana odczepia się od muszli razem z silnikiem i mleko się wylewa.
Gdyby to poprawili byłoby idealnie :grin:
Podsumowując - każdemu polecam laktator Canpol , naprawdę nie ma nad czym się zastanawiać. Gdybym kompletowała wyprawce od nowa bez mrugnięcia okiem kupiłabym ten model :heart_eyes:

2 polubienia