Osłabienie i anemia po ciąży

Cześć dziewczyny
Czy macie jakieś dobre żelazo, które byście poleciły?
Po porodzie wypisana byłam z mocną niedokrwistością stosowałam żelazo, które dali mi w szpitalu. Teraz 7 miesięcy po zrobiłam badania i znów anemia. Ponadto wróciła mi miesiączka, której nie miałam od lat. Od porodu są one obfite i dość długie a ja przy anemii słaniam się na nogach niczym zombie. Zawroty głowy, ból mięśni, wypadanie włosów, problemy skórne. Macie może jakieś suplementy witaminy lub rady, które mogłyby pomóc mi wrócić do dobrego samopoczucia? :blush:

Kurczę to chyba byś musiała z kimś skonsultować bo przy takich dużych brakach lepiej wziąć coś co jest bardziej lekiem niż suplementem .

1 polubienie

Polecalabym wizyte u ginekologa ktory skieruje Cie na badania i wypisze odpowiednie leki. Tak jak pisala kolezanka wyzej, taki stan nadaje sie na leczenie, a nie suplementacje.
Mi po porodzie bardzo pomogly soki z buraka na anemie, kiszone ponoc sa lepsze, ale dla mnie max to byla mieszkana buraka z jablkiem.

1 polubienie

Jeśli źle znosisz przyjmowanie żelaza polecam feroplex w ampułkach do picia. To jedyne po którym nie wymiotowałam i nie miałam innych dolegliwości a po miesiącu wyniki morfologii i poziom żelaza wrócił do normy :slightly_smiling_face:

1 polubienie

Dziękuję za Wasze wsparcie Kochane :smiling_face_with_three_hearts:

Albo i do rodzinnego możesz się udać. Bo jak masz anemię to na pewno żelazo w formie leku będziesz musiała brać. A tyle się słyszało, że po ciąży to ta miesiączka się reguluje…

1 polubienie

Przy znacznej niedokrwistości same suplementy mogą nie wystarczyć. Zdecydowanie proszę uciekać do lekarza na konsultację i aby wypisał żelazo na receptę. One mają silniejszy skład plus dodatkowo składniki, które pomagają lepiej się żelazu wchłaniać do organizmu, jest to bardzo istotne, gdyż żelazo możemy przyjmować, a może się ono wcale nie wchłaniać, co skutkować będzie brakiem poprawy. Ja osobiście stosowałam Sorbifer, z bardzo dobrym skutkiem. Hemoglobina z 6,5 w ciągu dwóch tygodni wzrosła do 13. :muscle:t2:

1 polubienie

Dodatkowo oczywiście wspomagająco dieta jest również zbawienna. Ja jadłam bardzo dużo sałaty, w towarzystwie np. surowej papryki, która dzięki dużej zawartości witaminy C, zwiększa wchłanialność zawartego w niej żelaza, buraki pod różnymi postaciami- w tym też soki, ponadto szpinak czy czerwone mięsko też ma sporo żelaza.

1 polubienie

Ja polecałabym jednak skonsultowac się w tej sprawie z lekarzem rodzinnym. Mialam silną anemię, teraz jestem pod kontrolą swojej lekarki, raz na rok robię morfologie krwi, chyba, w czuję się gorzej przez dłuższy czas, to wtedy dzwonię po skierowanie i sprawdzamy.

1 polubienie

Anemia w ciąży niska ferrytyna , żelazo tu masz dużo informacji na ten temat

1 polubienie

Podobnie uważam, że suplementy wiele nie zdziałają przy silnej anemii, potrzebny będzie lek. Warto też wprowadzić więcej żelaza do diety. Mam tu na myśli np. mięso, bo jest źródłem łatwo przyswajalnego żelaza. Szczególnie dobre są owoce morza, czerwone mięso, indyk, wątróbka. Żelazo jest też w szpinaku, strączkach, pestkach dyni czy komosie ryżowej. I też warto pamiętać, że witamina C pomaga w przyswajaniu żelaza, szczególnie kiedy mowa o żelazie pochodzącym z roślin.

1 polubienie

Ja po ciąży kontynuowałam suplementację suplementu “Pregna Plus” z żelazem. Dodatkowo brałam dwa razy dziennie “Biofer”, ale dlatego, że miałam delikatny niedobór hemoglobiny.
Warto także sprawdzić poziom witaminy D i również włączyć 2000 j. lub 4000 j. w zależności od wyniku :slight_smile:

1 polubienie

Tak polecam zajrzeć , sama zakładałam post i otrzymałam dużo pomocy :smiling_face::smiling_face:

2 polubienia

Jeśli masz takie objawy to ja bym poszła do lekarza żeby zrobić rozszerzone badania i zalecił coś porządnego.
Ja od lat zmagam się z niedokrwistoscią, do tego stopnia kiedyś mi spadły wyniki że zaczęłam mieć problemy z tętnem. Musiałam brać specjalne żelazo na receptę by w miarę szybko wyjść z tego.

1 polubienie

Bardzo Ci dziękuję za cudowną wiadomość, dzisiaj właśnie zaczęłam znów stosować Surbifer więc wracamy do działania :smiling_face_with_three_hearts:

1 polubienie

Dziękuję Wam wszystkim za wszystkie porady :slight_smile:

Miałam anemie przy wyjsciu ze szpitala po porodzie, hemoglobinę miałam na poziomie 8, po miesiacu wróciła do prawie 16, polecam pójść do lekarza, mogą przepisać mocniejsze preparaty, lepiej i szybciej zadziała i nie będziesz musiała się męczyć

1 polubienie

Dokładnie, suplementy mogą być niewystarczające a lekarz zawsze coś dobierze

Powinnaś zrobić badania , które może znajdą przyczynę takiego problemu z anemia. Jeżeli sytuacja tak wygląda to zwykłe suplementy raczej nie pomogą. Warto zasięgnąć opinie lekarza.
No i postawić na dietę wzbogaconą o produkty z wysokim stężeniem żelaza .
Każdy organizm jest inny i może twój potrzebuje czegoś konkretnego do wzmocnienia i zwalczenia anemii.