nasza jeszcze nie miała ospy
Ospa wietrzna, potocznie nazywana wiatrówką, z reguły przebiega łagodnie i bez powikłań. Niestety jest dość dokuczliwa ze względu na liczne, swędzące krostki. Dowiedz się, co warto wiedzieć o ospie i w jaki sposób radzić sobie z przykrą wysypką.
Podobno najlepiej przechodzic jak najwczesniej
Ospę najciężej przechodzą dorośli, więc najlepiej jak przechoruje małe dziecko.
trzeba uważać na plamki ospowe na oku, bez antybiotyku się nie obejrdzie
Zawsze można zaszczepić dziecko i po stresie.
No ja tam nie wiem, czy najlepiej przechodzić jak najwcześniej, mój synek młodszy miał zaledwie trzy tyg kiedy zaraził się ospą i to był horror. Zaraził się ode mnie, nie wiem, gdzie mogłam się zarazić chyba jedynie w kościele, a na dodatek całe życie żyłam w przekonaniu, że jako dziecko ospę przechodziłam. Lekarka powiedziała, że mogę karmić piersią, bo to nawet lepiej dla dziecka - położna powiedziała, że jeżeli nawet go osypie to może będzie miał kilka krostek na całym ciele. Największa bzdura jaką słyszałam - mały miał krosty wszędzie, i nie było ich kilka tylko kilkaset jak nie więcej: na języku, powiece, pośladkach, zgięciach kończyń i mówię tylko o tych największych krostach. Niestety zostały też blizny. A najlepsze w tym wszystkim było to, że mogłąm jedynie podawać mu fenistil w kropelkach i dbać o higienę, bo dla tak małych dzieci lekarstw na ospę nie ma i sama musiała przejść. Efekt lawiny się utrzymał, po mnie i po młodszym synku zachorował także starszy, ale on już przeszedł łagodniej, bo dostał leki antywirusowe.
najlepiej przechodzic to jak najwczesniej
ospa tez nie bezpieczna dla kobiet w ciąży
znam przypadki gdzie po ospie przeżytej podczas ciąży dziecko urodziło się z wadami.
miałam i ospę o ciężkim przebiegu po czym mam bliznę na czole i kolanach, a także półpasiec w wieku 26 lat w pachwinie udowej… jeśli mogę uchronić przed tym córkę, na pewno to zrobię
kazde swoje dziecko zaszczepilam przed ospa pomimo tego zachorowalo troje, zlapala to wtedy najmlodsza od sasiadki dziecka i cala reszta od niej. mam w chwili obecnej piecioro dzieci i tez szczepione ![]()
Ospa im wcześniej tym lepiej
Ja sie boje tych chorob ![]()
Ja sama przeszłam jak miałam kilka lat więc w ciąży się nie bałam, że złapie.
ja na szczęście wszystkie choroby tego typu czy świnke czy różyczkę przeszła za dzieciaka i bardzo się cieszę
też tak słyszałam, ze im wcześniej tym lepiej później jak złapie w większym wieku to narażony jest na bezpłodność
a o tej bezplodnosci nie slyszalam , ale na pewno o wiele ciezej sie przechodzi niz na młodu
zaszczepie, sama mam te dziurawe blizny na czole i kolanach
ja ospę przechodziłam w wieku 25 lat i nie mam ani kropki ;0