Pas poporodowy

Drogie Panie, czy używałyście po ciąży pas poporodowy? Jeśli tak, czy pomaga i jaki polecacie ? Jestem lekko ponad miesiąc po porodzie (CC) i nie mogę patrzec na mój brzuch. Zaczęłam już ćwiczenia aerobowe, po konsultacji z lekarzem oraz staram się jeść zdrowo. Staram się myśleć racjonalnie, że skoro tyle czasu skóra się rozciągała, to musi tez minąć czas, aby wróciła do siebie…

Nats, o jakim pasie mówisz? Są dwa rodzaje: jeden maskujący fałdkę, a drugi po cc, z założenia mający pomóc w regeneracji blizny. Sugeruję jednak, że mówisz o wyszczuplającym.

Ja nie używałam bo napatrzyłam się na koleżankę, która się z nim nie rozstawała. Trochę maskował, pępek nie był tak widoczny, fałdka nie była „miękka”. Ale, fałdka nie znika, czyli wystaje nad albo i pod pasem. Nie jest wygodny, zwłaszcza latem jest w nim gorąco. Lepiej ćwiczyć i czekan cierpliwie na efekty. Choć jeśli potrzebujesz lepiej się czuć i wyglądać w sukience to jednorazowo możesz spróbować.

Jakiś czas temu byłam na warsztatach z fizjoterapeutką uroginekologiczną i nie pochwalała takich pasów. Lepiej kupić np. taśmy. W ogóle polecam konsultację z taką specjalistką, pokaże Ci jak mobilizować bliznę, sprawdzi czy nie masz rozstępu mięśnia prostego i czy oraz jak możesz ćwiczyć.

Polecam umówić się z fizjoterapeuta uroginekologicznym. Pokaże Ci jak ćwiczyć żeby mięśnie brzucha wróciły do formy. Pasy nie są zalecane, bo nie pozwalają macicy i pozostałym tkankom obkurczać się w swoim tempie.
majupa, co to były za warsztaty?

Tak, planuje umówić się do fizjoterpeuty. Nie ma co planować, trzeba się umówić :slight_smile:

Emmka, to była “Fizjoterapia w połogu” zorganizowane w klubie dla kobiet w ciąży i mam “Mamoiselle” w Wawie na Bielanach. Garść przydatnych informacji i ćwiczeń w czasie połogu, ale też instrukcja siusiania :wink: informacje o tym jak mobilizować bliznę po CC, kiedy i co nas może zaniepokoić, jak ćwiczyć mięśnie dnia miednicy itd. Jeśli ktoś ma w miarę blisko to bardzo polecam.

Super, szkoda że tylko w Warszawie.

Nats po miesiącu to raczej brzuch tak odrazu nie znika, przy karmieniu piersia ponoc kest najłatwiej zrzucić brzuszek, ja nie uzywalam zadnego paska, zawsze mialam płaski brzuch az za plaski i zawsze mialam niedowage , także większy brzuch mi jakos bardzo nie przeszkadzał;-) ale juz na dwa miesiące mialam plaski i z każdym dniem byl mniejszy, a kuzynka która również.byla szczupla a mimo to miala brzuch.jak kazdy po porodzie i używała taki pas mowi ze tak.samo po ok 2-3mc jej dop sie zmniejszył mimo przy pierwszym uzywala pas a przy drugim nie a rezultaty podobne po ok 2-3mc , także masz jeszcze czas…ale skoro masz taki pas i chce Ci sie go nosić w rakie upaly to moze akurat Ci pomoże, kazdy.ma inna budowe ciala, jak również czasem takie rzeczy sa juz genetyczne i nawet gdy sie uzywa pas lub gdy nie…rezultaty sa podobne a innym pomogą…jak masz ochotę to spróbuj moze akurat Ci pomoże.

Rowniez slyszalam opinie, ze taki pas na dobra sprawe wiecej szkodzi niz pomaga. Gdybym chciala z niego koszystac, mysle ze skonsultowalabym to najpierw z fizjoterapeuta (chocby przy okazji wizyty z dzieckiem) czy wlasnie terapeutka urofizjologiczna.

Nats tutaj była też dyskusja nt. pasa poporodowego: https://canpolbabies.com/pl/forum/?f=1&t=437&p=2
Ogólnie odradziłabym Ci korzystanie z tego pasa, więcej szkód narobi niż pomoże. Mięśnie przy nim rozleniwiają się bo są cały czas podtrzymywane. Tak okazyjnie można jak chcesz wyjść czy czujesz ból, ale warto samej ćwiczyć i na pewno w niedługim czasie wrócisz do normy. Tak jak dziewczyny poleciły wyżej warto wybrać się do dobrego fizjoterapeuty.

Ja również odradzałabym korzystanie z pasa. Mięśnie sztucznie podtrzymywane same nie zaczynają właściwie pracować. Najlepiej skonsultuj się z fizjoterapeutą który pokaże Ci ćwiczenia.

Też słyszałam o tym, że mięśnie w pasie się rozleniwiają. Lepiej ćwiczyć i uzbroić się w cierpliwość

Każdy fizjoterapeuta odradza pasy. Rozleniwiają one mięśnie i nic dobrego z tego nie wychodzi. Po ok. 3-6 miesięcy po cc radzę udać się na wizytę u fizjoterapeuty, aby sprawdził stan mięśni brzucha, czy nie rozesżły się mięśnie i dobrał odpowiednie ćwiczenia.

Lepsze działanie od pasa ma taping jeżeli już. Ale lepiej cierpliwie ćwiczyć i będą efekty

Jednak jeśli ćwiczyć to najlepiej pod okiem i po konsultacji z fizjoterapeutą, żeby nie zaszkodzić sobie, a pomóc sobie i osiągnąć zamierzony cel.

Dokładnie, szczególnie jak kobieta jest po cc. Dlatego zaleciłabym najpierw wizytę u specjalisty i pod jego okiem wykonywać ćwiczenia.

Ja tez jak większość z Was słyszałem nie pochlebne komentarze dotyczące pasa. Rozleniwia mięśnie i moja położna np mówiła ze najlepiej używać go nie przez cały dzień tylko dosłownie chwile nie pamiętam już ile dokładnie mówiła bo było to jakieś 2,5 roku temu ale nie było to nawet 5 godzin na pewno. Kojarzę coś kolo 2 godzin. O wiele lepiej skonsultować się z fizjoterapeutą i on dobierze odpowiednie ćwiczenia l, sprawdzi mięśnie brzucha itd. Poza tym ćwiczenia przyniosą lepszy efekt.

nie stosuję pasów, jestem po drugiej cesarce, mija prawie 5 miesięcy. Wiadomo brzuch nie wygląda idealnie, ale po prostu staram się na niego nie patrzeć:D

A ja dzisiaj bylam na zakupach (ubrania) i tylko ten mój fald widac po cc :confused: no i tak sie zaczelam nad pasem zastanawiac?
Nie wyszczuplajacym tylko wlasnie poporodwym. Co myslicie?

Patrycja jeśli będziesz go okazyjnie zakładała to ok. Jednak na dłuższe metę odradzam, pas rozleniwi ci mięśnie brzucha a na pewno nie o to ci chodzi.