Powiedzcie, jak wasze dzieci dziś spały?
Moja córka miała kiepską noc, często się budziła, nie mogła zasnąć. To już któryś raz podczas pełni.
Postanowiłam trochę o tym poczytać, ale niczego konkretnego się nie dowiedziałam.
Naukowcy cały czas padają temat, jest dużo teorii ale najczęstsza to zmniejszony poziom melatoniny:
“Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Bazylei w Szwajcarii w 2013 roku sugerują związek pomiędzy pełnią księżyca a jakością naszego snu. Wykazały one, że ludzki organizm w czasie pełni działa w 30 proc. inaczej niż podczas pozostałych faz. Pełnia powoduje bowiem między innymi zmniejszenie poziomu melatoniny w organizmie. W praktyce oznacza to, że trudniej nam zasnąć i wyspać się, a kluczowa dla regeneracji organizmu faza REM skraca się średnio o 20 minut w każdym z kilku jej cyklów”.
Dobrze, że ta pełnia przypada raz w miesiącu. Odliczając noce popsute ząbkowaniem, kiepskim humorem dziecka i wszelkimi innymi nieznanymi nam przyczynami, pozostaje nam kilka w miarę dobrze przespanych nocek w miesiącu
U nas nie ma znaczenia czy jest pełnia czy przysłowiowy rogalik. wpływ może mieć ubiór, samopoczucie, problemy z brzuszkiem czy też temperatura w pomieszczeniu w jakimś śpi itd ale pełnia nie ma wpływu na sen mojej małej
Wczoraj było też piękne zaćmienie księżyca Ja z kolei chyba muszę się zgodzić, że coś jest na rzeczy z tą pełnią - nawet ja śpię bardziej płytkim snem podczas pełni. A wczoraj usłyszałam też ciekawostkę - podobno podczas pelni kobiety częściej rodzą. Sprawdziłam nawet kiedy będzie kolejna pełnia i jest już po moim terminie, ale kto wie - może w razie czego mnie “uratuje”?
Jeśli chodzi o pełnię księżyca to mogę dzieci a mają 6 i 10 lat obecnie jestem w 31 tc też gorzej śpią a ja częściej w pełnię się budzę czy w ciąży czy nie. Rzeczywiście ma to wpływ mój mąż zawsze gdy pełnia jest rozdrażniony kilku krótkie sprawdZałam w kalendarzu i potwierdzam to co wcześniej zapisane choć wiem ze nie wszyscy są podatni na wpływ księżyca
Mama_Ola też czytałam o tym, że więcej dzieci rodzi się w pełnię księżyca;) muszę poszukać kalendarza wstecz i sprawdzić jak to było z porodem mojej córy:) A Ty lepiej nie czekaj na pełnię, niech maleństwo przyjdzie terminowo na świat:)
Safcia0505 z facetami, jak z dziećmi - podatni są na wszelkie “utrudniacze” funkcjonowania;) A śmieją się, że my drażliwe przed okresem jesteśmy! Mój za to w pełnię, za dzieciaka, lunatykował. Teraz się uspokoił, ale wiadomo, co mu na stare lata strzeli znowu do głowy;)
Ja dziś w nocy oka nie zmróżyłam i mój brzuszkowy kopacz chyba też, bo wyjątkowo ciężko było nam się ułożyć. Kilka razy w nocy wstawałam i chodziłam po domu a sen nie przychodził. Nie wiem czy ma to związek z pełnią czy z samopoczuciem:)
U nas bez różnicy czy jest pełnia księżyca czy też nie, ani na nas ani na synka nie działa to jakoś Za to gdy zbliża się burza to mały jest strasznie marudny i ciągle płacze
asia6996 o widzisz, może masz małego meteopatę w domu… albo dziecko po prostu się boi grzmotów i błysków. U nas, gdy jest burza, włączam córce szum suszarki, żeby trochę zagłuszył grzmoty. Do tej pory 3 burze za nami i wszystkie mała spokojnie przespała w ten sposób:)
Magda a powiem Ci, że może coś w tym jest, ponieważ moja córka nie chciała w nocy zbytnio spać. Jak zawsze odkładałam ją do łóżeczka po karmieniu, tak tamtej nocy od razu się przebudziła. Miałam później problem z uspaniem jej, choć była bardzo zmęczona to ona najchętniej bawiłaby się. Nie wiem czy łączyć to z pełnią księżyca czy po prostu był to czysty przypadek.
Magda Zapiszę sobie datę kolejnej pełni i zobaczymy czy to rzeczywiście przez to:) nawet mój Mąż potwierdziłz że to może mieć związek chociaż nigdy wcześniej o tym nie rozmawialiśmy. A dziś z kolei spałam jak zabita nie licząc pobudek do toalety:)
Oj u mnie od zawsze spanie podczas pełni jest straszne. Tylko nie wiem czy działa tak no moje dzieci pełnia czy jasno świecący księżyc.
Zastanawiam się nad tym ponieważ jeśli jest pełnia ale jest duże zachmurzenie to dzieci śpią nie najgorzej u mnie. Natomiast przy jasno świecącym księżycu jest naprawdę ciężko. Boją się nawet same wejść do swoich łóżek a w nocy często się wybudzaja.
Skrzaty pełnia i mocno świecący księżyc są ze sobą powiązane. Podczas pełni księżyc świeci najjaśniej, w związku z tym dociera do nas jego światło zmniejszające ilość melatoniny, która odpowiedzialna jest za sen. Im jaśniej, tym gorszy sen bo mózg dostaje informację, że jest widno i wtedy częściej się wybudzamy.
Gdy słońce zaczęło wcześnie wschodzić latem, moja córka potrafiła zaczynać dzień o 4.30 w nocy! bo było już widno. Znalazłam sposób, oprócz rolety, zasłaniam jeszcze okno ciemną zasłoną. Dzięki temu córka śpi codziennie do 7 rano:)
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.