Piaskownica w domu czyli zabawa piaskiem kinetycznym

Ciekawa porada :slight_smile: jednak mam pytanie, jaki wiek dziecka jest dobry do zabawy piaskiem kinetycznym? Jak na razie miałabym obawy, że mój maluch go po prostu zje :stuck_out_tongue:

Piasek kinetyczny to po prostu… piasek! Jednak ma on jako składnik dodatkowy polimer, który powoduje, że ziarenka się do siebie kleją, sprawiając, że ma on konsystencję podobną do plasteliny. Przypomina trochę mokry piasek na plaży – da się z niego formować, ale jednocześnie jest sypki. I co ciekawe – nie brudzi rąk.

Moja córka od ok 2 roczku się nim bawi i nigdy go nie próbowała , świetna zabawa dla malucha a i rodzic może coś " wyczarować " :slight_smile:

Jeśli maluch bawi się na placu w piasku i jest ok, to piasku kinetycznego też nie powinien zjadać. Na wszelki wypadek lepiej kupić piasek w naturalnym kolorze, żeby przypominał ten z dworu :wink: Bo to co kolorowe może kusić :wink:

Monia50005 w poradzie jest napisane zabawę z piaskiem kinetycznym można zacząć już u około półtorarocznych dzieci, jednak powinna ona przebiegać pod nadzorem rodziców… :wink: wiadomo to zależy od dziecka … inaczej zachowa się taki maluch a inaczej przedszkolak

Brakuje mi jakiegoś porównania, wad i zalet… A jak dziecko reaguje na zabawę takim piaskiem w stosunku do zwykłej piaskownicy?
Koleżanka mówiła, że u jej syna w żłobku używają takiego piasku i podobno się nie roznosi. Ale do domu nie kupiła ze względu na cenę

Brakuje mi jakiegoś porównania, wad i zalet. . . Jak się podoba dziecku w stosunku do zwykłej piaskownicy?
Koleżanka mówiła, że u jej syna w żłobku używają takiego piasku i że się nie roznosi. Ale do domu nie kupiła ze względu na cenę, wybrała klasyczny piasek

Robię swoim dzieciom a raczej razem go robimy , piasek z mąki ziemniaczanej połączonej z płynem do naczyń. 

Druga wersja to mąka ziemniaczana  z pianką do golenia. Obie wersje są bardzo fajne i zachęcają do zabawy.  U nas wersja z pianką jest delikatniejsza , piasek jest bardziej sypki. Mąka ziemniaczana z płynem jest bardziej zbita. W obu wersjach dodajemy barwniki lub brokat i wygląd jest imponujący. Po skończonej zabawie piaski chowamy w oddzielnych woreczkach i je przechowujemy. 

Piasek kinetyczny to świetna zabawa dla dzieci, szczególnie gdy pogoda na dworze nie pozwala pobawić się w prawdziwej piaskownicy:). U nas, w połączeniu z różnymi foremkami zapewniał długie zajęcie;).

MojeM nigdy nie słyszałam, że można zrobić piasek z mąki ziemniaczanej. Ciekawy sposób na zrobienie zabawki tak naprawdę z niczego. 

Moje M dzięki za patent będę próbować napewno zrobić ten piasek bo moja córka uwielbia takie rzeczy - jak do tej pory dorabiałam ciastoline w termomixie bo Play-Doh oryginalne nam wyschło 

też pierwsze słyszę o tym ale ciekawe i kreatywne

Przepisy na ciastolinę miałam i próbowałam, ale na piasek kinetyczny nie słyszałam:). Mączkę mam i płyn mam, nawet barwniki po wielkanocy zostały także w weekend będziemy działać. Dzięki za pomysł:)

Trzeba zapisać pomysł i z niego skorzystać:)

Ja też robię ten z płynem i mąka ziemniaczana . Jest fajny 

Ja z takich mas to jedynie znam przepis na masę solną. W podstawówce robiło się z niej figurki, pamiętam jak dziś.

Moja córka lubi tego typu zabawy. Teraz z kolei na czasie są slime. Kupiłam wielką tubę aktywatora i kleju. Także zabawy są udane. Córka potrafi tak dwie - trzy godziny siedzieć bez przerwy. 

Aż musiałam sprawdzić co to jest. Ciekawa zabawka.

Też muszę zerknąć co to jest  :)

Ja musze zacząć zapisywać te wszytkie zabawy :)