Witam wszystkie Mamy.
Córka urodziła się z gęstą i długą czupryną, a mi przy jej pielęgnacji zupełnie już ręcę opadają.
Macie jakiś niezawodny sposób na rozczesanie kołtunów u 4 miesięcznej baby ? Oliwka zupełnie się nie sprawdza.
Jakie są Wasze sposoby na pielęgnacje włosów ?
U moich dzieci(synków) jak się porobiły z tyłu takie kołtuny to też tego nie dało się rozczesać i normalnie obcinałam nożyczkami, bo i tak te włoski się wyszorują, i nawet same wypadają, poźniej odrastają nowe, więc uznałam, że nie ma co szarpać i męczyć dziecka, poobcinam delikatnie te małe kołtunki,zazwyczaj u nas były z tyłu główki, od kocyka włoski się plątały
u nas z tyłu główki też robią się takie kołtuny, jak na razie delikatne rozczesywanie grzebyczkiem daje radę, a w najgorszym wypadku po prostu delikatnie będę je obcinała, włosy przecież odrosną
W rossmannie z serii dziecięcej babydream jest szampon ułatwiający rozczesywanie, może by u Was pomógł.
Może kąpiel w oilatum i wyczesywanie włosków już w wodzie po zmoczeniu w emoliencie
Podczas kąpieli mamy istne szakeństwo także na to nie ma większych szans na czesanie jej w wanience, bo usilnie próbuje pływać ![]()
Ja również zazwyczaj obcinam te kołtunki, jednak spróbuję z tym szamponem ![]()
No to masz wytłumaczenie chyba. My zwykle czeszemy tylko podszac kąpieli i jest najłatwiej. Sporobuj dziecku łac mniej wody do kąpieli a pod główkę polecam poduszeczke motylek, może co jakiś czas żeby główka stabilnie się trzymała na poduszeczce i nie powinno być większego problemu z kąpielą że dziecko będzie chciało pływać. Moja też jest straszny dzikus ale włoski zawsze jej myjemy i czeszczemy właśnie w ten sposób
i wlosnie w szczoteczce nie jest tak delikatne odnarodzin.pl - Blog tematyczny o parentingu, rodzicach, dzieciach. my mamy tą szczoteczkę firmy Canpol, ma trochę twardsze włoski i lepiej czesze niż te najbardziej delikatne. Polecamy
Amelia moja córka również urodziła się z bujną czupryną. Problem miałam ze znalezieniem dla niej szamponu od pierwszych dni życia, ale w końcu się udało. Ja początkowo codziennie myłam malej główkę właśnie ze względu na plątanie się włosów. Później myłam co kilka dni, ale i tak codziennie starałam się je rozczesywać. Bacznie przyglądaj się główce. Jak tylko zauważysz, że włosy zaczynają się plątać - czesz je. Tak jak dziewczyny piszą, w najgorszym przypadku obcinałam córci kołtunki. Włoski i tak szybko jej rosną więc braków nie widać:)
Mój synek też co rusz miał koltunki małe ![]()
Amelia obawiam się , że będziesz musiała ściąć włoski w tym miejscu gdzie powstał kołtun. Jeżeli już zetniesz to warto używać szamponu który ułatwia rozczesywania i między innymi zapobiega tworzeniu się nowych kołtunów. Szampon Johnson & Johnson zielony powinien pomóc i częste czesanie włosków
No my tak czy siak kąpiemy się codziennie, gdyż córka jest małym grubaskiem i bardzo się poci
dziś kupiłam właśnie ten szampon J&J, bo był dostępny w drogerii obok i zobaczymy jak to będzie.
A co myślicie o ścinaniu włosów przed 1 rokiem ? Jedni mówią, że ścinać bo będzie miała słabe włosy, a inni że wręcz przeciwnie. Waszym zdaniem to mit ? Mi osobiście mama włosów nie ścinała i mam bardzo gęste jednak nie do końca wierzę, że miało to coś do rzeczy.
Zabobony i tyle . Ja córce nie scinalam i nie ma za grubych a ja np mam od zawsze dużo i gęstych.
Kornelka ale cjodzi o to że robią się kołtuny iAmelia ma probleblem z rozczesywaniem
a może są jakieś odżywki do wlosów dla niemowlą? Szukaliscie, pytaliscie? Może są jakieś specjalne produkty dla dzieci z takimi wloskami ![]()
Mi rodzice ścinali włosy do prawie 5 roku życia ciągle bo miałam mega słabe włosy i niestety mam słabe po dziś dzień … Takie geny włosy słabe
… Myślę że obcinanie może wzmocni nieznacznie włosy ale niewiele pomoże
Mój syn również urodził się z bujną czupryna, nie myjemy mu włosów codziennie, a żeby tak wyszło leje mniej wody do wanienki i kładę zwykly ręcznik poskladany w kostkę pod główkę i wtedy jak mąż go trzyma włoski się nie mocza. Kiedy chcę umyć mu głowę rezygnuję z ręcznika pod główką. I jakoś ten sposób sprawdza nam się i włoski się nie placzą ![]()
Muszę przyznać, że szampon J&J to absolutny hit
rozczesałam wszystko bez problemu, nawet kołtunki z tyłu głowy.
Sama też umyłam nim wczoraj głowę ( też mam włosy z tendencją do plątania się ) i również jest petardą ![]()
Baaardzo dziękujemy za wszystkie rady no i polecamy zielony szampon Johnson&Johnson ![]()
No to fajnie że piszesz zawsze to kolejny sprawdzony sposób
zwłaszcza z dziewczynkami są problemy jeśli chodzi o splątane włoski ![]()
Jeśli robią się aż kołtuny to bym je obcinała. I tak te włoski się wytrą.A co do kołtunów, to najczęściej robią się jak włoski są słabo nawilżone. Może trzeba zmienić szampon?
Ogólnie też pamiętam że szkoły rodzenia że kołtuny się robią jak włosy nie są dostatecznie nawilżone. Włoski na pewno się wcześniej czy później wytrą ale ja bym jeszcze spróbowała rozczesywać je grzebykiem.
Amelia88- 4miesięczne dziecko i kołtuny masakra. Mój 4 miesięczny synuś ma tylko meszek na główce:)Ale poczytałam wasze rady i jakby nagle mu wyrosły dłuższe włoski to skorzystam z porad.![]()