Super, że chcesz spróbować z pieluszkami wielorazowymi. Jak widzisz niektórym może wydawać się to dziwne, ale rzeczywiście dla zdrowia maleństwa jest to lepsze rozwiązanie. Sama niestety jeszcze nie testowałam ani pieluszek jednorazowych, ani wielorazowych, ale wiem że pomału wraca się do tych wielorazowych i niektóre mamy decydują się na taki wybór.
Czy któraś z Was korzysta z pieluch wielorazowych? Jeśli tak to proszę o rady, bo naprawdę jestem zielona w temacie.
Jak mowie znajomym, że chce tego spróbować to wszyscy się krzywią, więc nie wiem o co chodzi, mi zależny tylko na zdrowiu mojego Maleństwa. Jak się nie uda to trudne chcę sprobować.
Miałam pisać z tym samym pytaniem do Was
Z pewnością wygodniejszą formą są pieluszki jednorazowe, ale mają one także swoje minusy. Również jestem zielona w kwestii pieluch wielorazowych, wiem tylko tyle co o nich doczytywałam - na pewno w przeczeniu na koszta pieluch wyjdą taniej, są ekologiczne i myślę, że przyjemniejsze dla maluszka.
W poradach są opisane rodzaje pieluch wielorazowych i jak je prać:
http://canpolbabies.com/pl/porady/porada/all/0/342
http://canpolbabies.com/pl/porady/porada/all/0/2594
Ja się nad nimi zastanawiam i uważam, że dobrą opcją jest zamienne stosowanie jednorazówek i pieluch wielorazowych, np. na spacer czy wyjazd, żeby było wygodniej jednorazowe, a w domu welorazówki.
Ewelka33 super, że chcesz spróbować z pieluszkami wielorazowymi. A nuż będą się u Was super sprawdzać i tylko takich bedziesz używała, a jak nie, to będziesz używała jednorazówek. Warto spróbować. Na początek kup sobie kilka sztuk i zobaczysz jak się sprawdzą.
Ja sama córci ich nie zakładam, ale zastanawiałam się i zastanawiałam. A teraz już za późno u nas czas na odpieluchowanie Ale jakby teraz córcia się urodziła to bym parę sztuk kupiła i spróbowała czy byłyby lepsze niż jednorazowki.
No właśnie planuję kupić i wielorazówki i jednorazówki i zobaczę jak nam będzie szło
Ewelka33, pewnie kup takie i takie, wypróbuj jak nie wypróbujesz to nie będziesz wiedziała które lepsze
Ewelka33 podejrzewam ze stosujac jednorazowki i wielorazowki na zmiane, w koncu przejdziesz na jednorazowki. Zdrowie dziecka jest najwazniejsze ale sama zobaczysz, ze czasami brakuje czasu na wyprasowanie bodziakow do ubrania dziecka a mowa co pranie, krochmalenie i prasowanie pieluch i wszysrkich ubran bo zapewne czesciej sa “przecieki”. Ale Twoje dziecko, Twoj wybor☺ sprobujesz i sama wybierzesz te lepsze dla Ciebie pieluszki☺
Podziwiam Twój zapał i chęci do próby z pieluszką wielorazową:) ja nie mam zamiaru się przerzucać na tę formę chyba, że pediatra zaleci dziecku “szerokie pieluszkowanie”, wówczas trzeba będzie się przełamać^^ Nie ukrywam, że należę do ekipy wygodnych mamusiek i wybiorę czas z rodziną, a nie pranie i wieczne prasowanie. Mąż pracuje i nie wyobrażam sobie, że siedzę w domu zakopana w brudnych pieluszkach. Wiem, pewnie trochę wyolbrzymiam, ale mamuśki w mojej rodzinie, które już odchowały co nie co, wychwalają erę pampersów. Pozdrawiam
Nowoczesnych pieluch wielorazowych sie nie krochmali i nie prasuje - prasowanie zmniejsza chlonnosc. Ewentualnie od czasu do czasu warto zalanolinowac otulacze welniane. Generalnie nie ma wiele wiecej pracy z wielo niz z jedno. Wrzucic do pralki, wlaczyc dodatkowe plukanie, potem mozna juz prac razem z ubrankami. I powiesic. Tyle.
Troche siedze w temacie wielorazowek, jesten w kilku grupach tematycznych. Same uzywamy sporadycznie w razie czerwonej pupy, bo juz raczej pora odpieluchowania i kupowanie calego stosiku chyba mija sie z celem. Przed porodem uleglam namowom meza i mamy i zrezygnowalam z ambitnego planu w pieluchowania wielorazowego. Bardzo zaluje. Drugie dziecko planuje pieluchowac tylko wielorazowo.
Jaki system Cie interesuje? Kieszonki? Wklady i otulacze? Prefoldy? Moze otulacze welniane?
Dokladnie MichuNi, wrzucilam nawet porade odnosnie prania takich pieluszek, ze nie ma z nimi tyle roboty co nam sie wydaje. To nie czasy tetry, a pieluszki wielorazowe przypominaja pampersy, ktore po prostu sie pierze czytalam nawet jak uszyc je samodzielnie, tylko potrzeba specjalnych materialow do tego
Te porady też czytałam i polecam. Ogólnie jeśli chodzi o pieluchy wielorazowe to na pewno warto spróbować. Jak coś nie wyjdzie i nie sprawdzi się to zawsze można przerzucić się na jednorazowe.
Tak, mozna uszyc (z PULu z coolmaxem czy np mikrofibra, bambusem w srodku, albo z welny) lub wydziergac welniany otulacz. Jestem na fb w grupie o szyciu pieluszek, jedyny problem to nabicie nap - ale mozna tez zrobic otulacz na rzepy, a z welny - otulacz “gatki”, wciagany.
Właśnie czytałam o tych napach, że trzeba mieć jeszcze specjalną napownicę (chyba tak to się nazywa) taki jak ma kaletnik.
MichuNi a ja nazywa się grupa na fb? Chętnie również dołączę, bo jestem zainteresowana pieluchami wielorazowymi.
Znalazłam też warsztaty wielopieluchowania w Poznaniu - może komuś się przyda, wklejam link na fb:
ooo, ciekawe, nie wiedziałam że takie są, szkoda tylko że w Poznaniu…
W najbliższy weekend w Sosnowcu też będą warsztaty:
http://fundacjastim.pl/festiwal-organizacji-pozarzadowych-2017/
Napownica nie musi byc taka profesjonalna. Za 5 dyszek mozna kupic reczna: https://dresowka.pl/pl/pasmanteria/3617-napownica-reczna-prym-love-390901.html
Warsztaty sa w wielu miastach w PL, warto na fb obserwowac profil Pieluchowanie Wielorazowe i inne temu podobne
A grupa na fb nazywa sie po prostu Szyjemy pieluszki.
Oprocz tego Pieluchy wielorazowe i NHN, i jeszcze jedna ale nie pamietam nazwy. Wystarczy poszukac
Ja od początku pieluszki jednorazowe i jakoś chyba nie korzystalabym z wielorazowych. często mała leży po prostu bez pieluszki na pieluszce tetrowej i macie nieprzemakalnej więc wrazie gdy coś narobi to do prania idzie dać bez problemu a przy okazji zrowo dla pupki żeby się nie odparzala
MichuNi dzieki za nazwy grup
Anka - popieram, dobrze jak dziecko czesto lezy sobie bez pieluszki, skóra pooddycha
Zaden problem, izapodg.
Anka - fajnie, ze maluch wietrzy pupke. Wlasnie o to w pieluszkach wielorazowych miedzy innymi chodzi, ze np welniane otulacze + dajmy na to tetra to tak naturalna mieszanka, ze pupa super oddycha i nic sie nie odparza. Juz nie wspominajac o skladzie pieluch jednorazowych…