Pieprzyki znamiona

Zauważyłam, że od wakacyjnego słońca i solarium zaczęły mi się robić kilka lat temu pieprzyki na plecach i rękach. Na początku była małe - niestety od tego czasu urosły. Miałam nadzieję, że jakoś znikną jak się przestanę opalać, ale niestety tak się nie stało. Są teraz takie czarne i brzydkie - jest ich kilka, ale one się chyba rozsiewają. Jestem totalnie załamana. Słyszałam, ze można je usunąć u dermatologa laserem czy któraś z was miała taki zabieg ? Czy to boli ? Razi mnie ich wygląd, ale boję się żeby za jakiś czas nie powstał zn ich jakiś czerniak- tyle się teraz o tym słyszy …
Może doradzicie gdzie w Krakowie mozna usunąc?

Takie zmiany powinien obejrzeć dermatolog, i to najlepiej z dermatoskopem, żeby mieć pewność, że to nic groźnego.

1 polubienie

Musisz wiedzieć , że nie każdy pieprzyk można usunąć laserem. Najpierw idź do dermatologa - on oceni czy można usunąć laserem czy chirurgicznie. Jeżeli dermatolog uzna , że pieprzyk powinien być zbadany to należy go usunąć chirurgicznie i wtedy z wycinka wykonają biopsję. Także dermatolog oceni sytuację. Siostra miała pieprzyk usunięty laserowo i mówiła , że było ok. Trochę piekło.

1 polubienie

Też mam kilka pieprzyków, które chciałabym skonsultować z dermatologiem, bo z czasem się trochę zmieniły i też mnie drażnią. Myślałam, żeby się w końcu umówić i zapytać, czy można je bezpiecznie usunąć.

2 polubienia

Ja osobiscie balabym się ruszać pieprzyków, niestety o różnych przykrych sytuacjach słyszałam i jakoś mam zasiany lęk przed tym.
A ja piszesz, że te pieprzyki urosły to mojm zdaniem jest zdecydowanie wskazane, żeby obejrzał je dermatolog i ocenił.

1 polubienie

Z takim czymś to do dermatologa. Nie robiła bym nic na własną rękę, za duże ryzyko tyle teraz się słyszy o czerniakach a jest to bardzo niebezpieczne. Skonsultuj z dermatologiem i dopiero powie ci co robić

2 polubienia

Miałam podobnie pieprzyki po słońcu rosły i ciemniały. Usunęłam laserowo w Dermaclinic Kraków, zabieg szybki, praktycznie bezbolesny (znieczulenie miejscowe). Najpierw dermatoskopia ważna przy ocenie ryzyka czerniaka. Warto skonsultować i działać, by spać spokojnie.

2 polubienia

Rozumiem Twój niepokój to ważne, by obserwować swoją skórę Polecam najpierw konsultację dermatoskopową. Nalepiej działać wcześnie!

2 polubienia

Ja bym poszła upewnić się że to nie czerniak . Bez wahania umów się do specjalisty

1 polubienie

Nie rób nic na własną rękę, udaj się do dobrego specjalisty dermatologa, który je sprawdzi. Mi też od słońca wychodzą pieprzyki, ale są jasne. Skoro u ciebie się powiększają, to może jakaś niegroźna zmiana skórna, ale lepiej to po prostu przebadać

1 polubienie

Najlepiej idz najpierw do dermatologa, żeby oni to ocenili co i jak

Też mam pełno pieprzyków , najchętniej bym się ich pozbyła . Też stresowałam się każdym jednym inaczej wyglądającym , zdecydowałam się na prywatnie wizytę na kazdy mi spojrzeli i było wszystko ok , nie ma sensu się stresować , trzeba się badać

2 polubienia

Lepiej sprawdzić i mieć spokojną głowę. Ja właśnie umówiłam się do dermatologa, bo chcę usunąć włókniaka, a przy okazji zapytam też o pieprzyki. :blush:

2 polubienia

Koniecznie powinnaś udać się do dermatologa z tymi zmianami

1 polubienie

Moje znajome mają baaardzo dużo pieprzyków i profilaktycznie chyba raz na rok czy 2 lata jeżdżą do kliniki dermatologicznej i właśnie sprawdzają, czy wszystko jest w porządku

1 polubienie

Z pieprzykami oczywiscie najlepiej udać sie do dermatologa , ktory obejrzy i oceni nasze pieprzyki i znamiona . I powie czy można usunąć, czy może zleci dodatkowe badania.
Ja osobiście jakoś pół roku temu usunęłam dwa odstające pieprzyki, które mi bardzo przeszkadzały. Byly umiejscowione w okolicy biustonosza i często niestety sobie je podrażniałam. Zbadałam je u dermatologa, ktory nie widział przeciwskazań do usunięcia. Wiekszego miałam usuwanego pod znieczuleniem miejscowym , a drugi był zamrożony jakimś spreyem i usunięty. Po usunięciu zostały wysłane na dodatkowe badania , ale wszystko wyszło dobrze.

1 polubienie

Ja kilka lat temu usuwalam pod pachą bo mi bardzo przeszkadzał. Też dermatolog zbadał i kazał usunąć

1 polubienie

Ja mam dokładnie ten sam problem. Dwa pieprzyki takie odstające , dokładnie w miejscu gdzie jest przód biustonosza. Zdarza się , że je nadrywam gdy np. poprawiam biustonosz. Bardzo mnie to martwi , że kiedyś go po prostu wyrwę ;( muszę pomyśleć nad usunięciem.

Na miałam taki sam problem, tylko z boku. I nieraz mi krew leciała z niego. Dostałam skierowanie do chirurga na usunięcie. Brzydko mi się to wygoilo,bo Blizne mam większa niż był pieprzyk, ale już nic nie podrażniam, dużo większa wygoda i komfort.
Ja ostatnio byłam na takim badaniu. dosyć szybko to poszło a mam ze 100 takich znamion. Na wizytę czekałam 3 miesiące, ale wiadomo, że na NFZ czasem trzeba poczekac

1 polubienie

Trzeba to kontrolować. Koleżanka wycięła sobie pieprzyka którego miała pod ramiaczkiem z przodu. Przeszkadzał jej bo go ciągle podrażniła. Wycięła, dali do badań i się okazało że czerniak a pieprzyk był taki zwyczajny, chirurg przed wycięciem powiedział że to taki rutynowy pieprzyk ale dla pewności wyślą na badaniami więc to ważne żeby się kontrolować

1 polubienie