Dziewczyny nie wiem czy nie ma czy mi nie wyskakuje jeśli już coś jest na ten temat poproszę o link . Jaki polecacie pierwszy kubek czy bidon po butelce przy rozszerzeniu diety chciałabym jakiś niekapek widziałam różne i nie wiem czy lepszy ze słomką czy z gumowym dziubkiem czy może ten 360stopi
Nati z tego co ja kiedyś czytałam to logopedzi nie polecają niekapków, ale nie pamiętam dlaczego. My zaczynaliśmy od bidonu, ale opanował go dopiero po paru próbach. Z kubka otwartego też pije, ale mi wyrywa go , więc ciężko tak pić. Poza tym jest na BLW to bidon ma obok i jak rzuci na ziemię to podniosę i po sprawie i pije kiedy ma ochotę, a nie w tedy kiedy mama poda kubek. Kubek 360 spróbowaliśmy dziś ( ma 7.5 miesiąca) nie ogarnia co z nim robić, moim zdaniem trzeba dużo siły by ciągnąć tę wodę ,a on to gryzie. Będziemy próbować i zobaczymy. Kubek doidy jest fajny na początek jako otwarty kubek , ale to dziecku trzeba trzymać
Niekapek nie jest polecany przez logopedów, bo utrwala u dziecka odruch ssania i dziecko pijąc z niekapka nie ćwiczy mięśni twarzy, w ogóle niczego nowego się nie uczy, bo z niekapka pije się jak z butelki. U nas był najpierw bidon z rurką, który młody opanował w kilka dni. Potem przeszliśmy na Doidy cup i mały tak się do niego przyzwyczaił, że zapomniał jak pić z bidonu, więc uczę go teraz od nowa.:) Kubka 360 jeszcze nie ogarnia.
To u nas niekapek z canpolu byl przez chwilę, ale chyba za wcześniej, bo bardziej go gryzła niż piła. Teraz na próbę kupiłam bidon z rurką w pepco i się sprawdza, ogarnęła w kilka minut. po prostu przechyliłam go i nacisnęłam, by pokazać, że coś z niego leci. Teraz pije jak tylko podam, tylko czasem tak ssie, że potem nie może oddechu złapać. Teraz myślę o bidonie ten z odważnikiem, by można pić niezależnie ile jest wody, albo bbox lub canpol, nie wiem co kupić, ale różnica cenowa jest duża. (ale wiadomo nie o nią chodzi).
Jeżeli chodzi o 360, jeszcze za wczesnie u nas.
O tym kubku doidy wlasnie słyszałam bardzo dużo opini pozytywnych wielu rodziców poleca na sam początek
U nas u starszego były właśnie doidy i bbox. On butelki w ogóle nie ogarniał żadnej, zaraz odrzucał. Próbowaliśmy mu wodę podać w butelce i też wyrzucał. Bbox załapał szybko, nie od razu bo 2h minęły zanim wodę pociągnął i potem już zaczal z niego pic. Mieliśmy tez niekapek ale tu się bawil kilka dni i wcale nie umial się napić. Choć one chyba dla starszego dziecka są.
Z doidy też ladnie pił ale tu już musialam trzymać i pilnować by nie chlusnął sobie na twarz, także mu podawałam. I ze zwykłej szklanki też sobie radził ale tak samo ja to wszystko trzymałam.
właśnie z kubkiem otwartym jest to, że to my musimy podawać długo długo i to trzymać bo tak zawartość będzie na dziecku. Ja ten kubek 360 otwarłam i tak z niego pił ,ale doidy lepszy bo jest pod kątem i nic nie odciska się na buzi
jeszcze kubek reflo jest bardzo polecany przez logopedów, aczkolwiek sporo kosztuje i ktoś kiedyś pisał, że raz spadł i się potrzaskał
mazia, dokładnie, kubek otwarty długo trzeba dziecku podtrzymywać, ale jednak dobrze że się uczy pić "po dorosłemu" :) O tych kubkach reflo czytałam ostatnio, że dobre, ale jednak zostanę przy doidy.
Niekapki nie są właśnie polecane, więc lepiej nie podawać, po co uczyć.
Fajne są bidony z rurką, wbrew pozorom dziecko szybko ogarnia. U mnie 360 nie ogarnął nigdy, za mało ćwiczyłam pewnie, ale szybko starałam się nauczyć z otwartego i tak wyszło. Bidony raczej na wyjścia.
A otwarty mam doiddy i polecam na początek. Mimo jego przechylenia od razu nie umiał pić, trzeba było pomagać, nie raz też wylał, ale w końcu się nauczył. Do dziś mimo iż pięknie już pije ze szklanek to daję w doiddy czasami, bo plastik i się nie pobije.
My wbrew pozorom używaliśmy niekapka i swietnie sobie radziła teraz nie sampilevane przez logopedów? Hmmm za chwilę moze znowu będą ;) bo co chwila te decyzję się zmieniają;)
Mala miala sporo kubków kubeczków również bidonów 360 piła duzo z filiżanek i nie miala problemów z mowa, jeśli o to chodzi ;) moze nie pila z nich długo;)
Anisss, myślę, że jak teraz nie zalecają to szybko się nie wycofają z tego. Jest tyle opcji, że jak bym nie podawała. A co do mowy, to nikt nie mówi, że jak dziecko pije to będzie miało problem z mową, tylko się zwiększa na to prawdopodobieństwo. Jednak oni te badania to na licznych grupach robią i widzą zależności.
Ja używałam na pierwszy kubek kubek ze słomką lovi i kubek ze słomką Canpol babies. Miałam taki bidon niekapek z canpola też ale córka na początku jej umiała z niego pić bo trzeba było tak mocniej pociągnąć. Dopiero mając rok zaczęła z niego pić. Kubek 360 też się nie sprawdził z tego względu że nie umie z niego pić
Ja przy rozszerzaniu diety zaczęłam od doidy cup. Mały od razu załapał jak z niego pić tylko wiadomo muszę mu go trzymać bo w innym wypadku wszystko rozlane. Zaczęłam od tego bo zależało mi żeby nauczył się pić ze zwykłej szklanki gdybyśmy gdzieś szli. Nie pił też dużo głównie kilka łyków po posiłku. Teraz jak zaczął jeść trochę więcej i częściej pić wprowadziłam mu bidon b.box i u mnie się świetnie sprawdza. Tak jak z doidy mały od razu załapał że trzeba ciągnąć wodę za pomocą rurki i co chwilę wyciąga po niego ręce. Dla mnie wygoda bo się nic nie rozlewa :)
My będziemy zaczynać od doidy cup, podobno bardzo skuteczne do nauki picia :)
A bidony bbox ma fajne
REna być moze tak ale jak czytam o logopedach to od razu mam w głowie wymowe dziecka;)
jak tak patrze na to wszystko to zaczynam rozumieć troche nasze mamy które mówią ZA MOICH CZASÓW TEGO NIE BYŁO:) i mimo iż naprawde aż tak w brew pozorom duzej mega różnicy wiekowej mioedzy córkami nie ma, to różnice sa jednak spore o te nowosci i wiadomości ;)
ciesze sie ze tutaj jestem i zawsze coś nowego sie dowiem, ale chyba z niekapka pierwszego nie zrezygnuje;) mimo wszystko ;) widziałam z lovi i mi wpadły w oko wiec to chyba bedzie na początek ;)
no chyba ze uda sie dostać do testow to bedzie z canpola;)
Anisss, na początek niekapek nie zaszkodzi chyba. Raczej chodzi o nadużywanie go. Jak dość szybko się wprowadzi zwykły kubek, czy słomkę to będzie dobrze. Ja przynajmniej tak rozumiem.
Dobrze czyli wypróbuj ze słomką ale z canpola mam z testów widzę że jest po 9 miesiącu może być czy kupić jakiś po 6 miesiącu ?. B box też widziałam u znajomej właśnie i czytałam że opinie ma w miarę spoko
Tego bboxa też mają znajomi, 1,5 roku dziecko i pije sam. Moja w sumie jest o wiele mniejsza, ale z rurka juz daje sobie radę. Pytanie na ile ta rurka starcza, po ilu trzeba wymieniać? Orientuje się któraś z Was?
MamaHeli syn starszy używał bboxa jakos trochę ponad 1.5 roku i przeszliśmy na bbox tritan. To w ciągu tego czasu kilka razy wymienialam slomki. Raz bo juz byly zabrudzone a kilka razy dlatego ze przegryzł czy pies chapsnął. Jednak tak średnio co 4 miesiące. Jak się nic nie działo to były dłużej stosowane.
nati, ja ten bidon Canpolu dałam małemu jak miał 6,5 miesiąca i sobie poradził.