Kochane Mamuśki!
Czy mierzyłyście długość stopy waszych pociech po urodzeniu? Jakie to były ilości centymetrów? Planuję kupić pierwsze niechodki, które będą jak najbardziej zbliżone do długości małych stópek. Chcielibyśmy mieć je jako pamiątkę i Tata koniecznie uparł się, że będą wisiały przy lusterku w aucie:) niestety najmniejsze jakie udało mi się znaleźć mają dł.wkladki 10 cm,a jak na nie patrzę to wcale nie wydają się maleńkie… Dużo osób robi też takie butki na szydełku, ale akurat tego typu mi się nie podobają, bardziej wyglądają jak skarpetki,a mi chodzi o buciki. Może polecicie jakieś ciekawe strony, albo producenta?
Mi się bardzo podobają te buciki http://bucikibabice.pl/ (oni byli na warsztatach świadoma mama stąd o nich słyszałam), ale nie wiem czy szukasz właśnie czegoś takiego.
Ja zamierzam je kupić, ale poczekam jaka stópkę będzie miała moja Mała, bo szczerze mówiąc też nie wiem jak to tego podejść.
Jak kiedyś oglądałam strony z bucikami to tez trafiłam na https://slippersfamily.com/kapcie-dla-niemowlat
Na później na pewno kupię te buty, bo słyszałam o nich wiele dobrego - kilka znajomych kupuje je dla swoich Maluszków, ale dla nas to za jakiś czas dopiero
Obuwie dziecięce - Oficjalna strona producenta obuwia Gucio
Przepraszam, że odbiegam od tematu, ale już długo mam te buty wybrane i musiałam się tym podzielić ![]()
Ja z kolei polecam niechodki i skarpetki z Soxo:)
Fakt, że większy wybór jest dla dziewczynek, ale niektóre wręcz są słodziutkie. A już skarpetki al'a balerinki są cudowne.
Jakość dobra. Jedyne skarpetki, które nie zsuwają się mojej córce ze stopy.
Z takimi malutkimi dla noworodka możesz mieć problem, zazwyczaj zaczynają się od rozmiaru 17, a to jest właśnie 10-10,5 cm.
Niestety nie mierzyłam córci stópki zaraz po narodzinach, więc nie podpowiem jaka może być orientacyjna długość. Poczekaj, aż maleństwo przyjdzie na świat i wtedy działaj z zakupem:)
Ewelka Maggda te butki-paputki Babice.pl są cudowne! I jeszcze zauroczyły mnie kapcie/balerinki soxo takie słodkie i w promocji:)
Annaleszk ja też jestem na etapie szukania jakiś fajnych bucików, także wielkie dzięki dziewczyny za stronki - zaraz sobie poprzeglądam
Mój pierwszy synek dostał takie buciki w prezencie od mojej przyjaciółki. Pobiegłam szybko do szuflady, w której trzymam pamiątki z tego okresu (pierwsze body, śpioszki, czapeczka, butki, pieluszka, bransoletka ze szpitala itp.) i mają one dokładnie 9 cm. Oczywiście były na początku za duże, ale na zdjęciach wyglądają uroczo, a potem maluszek do nich dorósł. Zresztą to są takie butki raczej do chwilowej “dekoracji”
Ale mój mąż także przez chwilkę woził je przy lusterku w samochodzie, a potem oddał do zarchiwizowania ![]()
P.S. Czasami fajne buciki i skarpetki można też w H&M wyszukać, a teraz ogromne promocje ![]()
Na facebooku podpowiadało mi kiedyś stronę Pani, która szyje buciki podobne do tych z Babic i cena była fajna, ale teraz jak trzeba to nie mogę tego znaleźć:(.
Soxo rewelacja, zawsze kojarzyły mi się z większymi rozmiarami, a tu taka niespodzianka. Widzę, że muszę się wybrać do H&M.
Znalazłam - Redirecting...
Ewelka niestety nie mam fejsbuka i ten link jest dla mnie niedostępny… ![]()
MamaOla czyli stópka maluszka jest mniejsza niż 9 cm? Kurczę, to takich mikrobutków chyba nie znajdę, a właśnie chodzi mi o takie mini na najmniejsze nóżki. Może uda mi się znaleźć szyte na zamówienie…
Annaleszk wygląda na to, że jest mniejsza… Sięgnęłam jeszcze do mojej książeczki z pierwszego roku życia mojego synka i zmierzyłam odcisk stópki na jednej ze stron podpisanej datą 21.11.2009 r. (czyli mój synek miał troszkę ponad 3 miesięce) i jego stópka miała 11 cm. Ale powiem Ci, że ciężko znaleźć w sklepach takie maluteńkie butki, a ponieważ one i tak służą raczej do dekoracji (no i może dają troszkę więcej ciepła), to ja się tym nie przejmują i po prostu kupię takie troszkę większe. Tak jak w przypadku Mikołajka - te butki 9 cm były na niego za duże, ale miały takie gumeczki na piętkach i jakoś się trzymały. Także do zdjęć, albo do wózeczka były ok ![]()
I znalazłam jeszcze jedne butki wiązane z tego okresu - 10 cm ![]()
Annaleszk oni niestety nie maja innej strony niz fb ![]()
Ja mam dla Małej dwie pary takich butków - trampki i balerinki (całkowicie o tym zapominałam) i te butki maja 9 i 10 cm.
Jedne to marka in extenso (to chyba z auchana), a drugie to lafel - mam je po córeczce znajomej, więc nie wiem dokładnie gdzie były kupione.
Na tych lafel jest napisane rozmiar 10 - 0-3 miesięcy.
Annaleszk mniejszych raczej nie kupisz, ale tak jak pisze Mama_Ola, nic się nie stanie jak będą ciut za duże. Posłużą na dłużej:) Wiadomo, że chciałoby się żeby było idealnie, ale nie zawsze się da. Z takich malutkich to chyba jedynie mogłabyś kupić takie skarpetki usztywniane, zbliżone wizualnie do bucika.
Jeśli się mylę i znajdziesz gdzieś takie małe, koniecznie daj znać!
Dziewczyny przekopuję Internet intensywnie no i niestety najmniejsza długość wkładki to 9 cm tak jak u MamaOla. Jedynie właśnie te szydełkowe buciki można na wymiar… ale takie mogłabym zrobić sama gdyby mi się podobały:) wolę jednak coś w stylu trampeczek, żeby było widać że to bucik,a nie skarpetka.
Także jak nie znajdę mniejszych to kupię takie, bo faktycznie ich funkcja ma być pamiątkowo-dekoracyjna,a najwyżej stópki jaka jest rzeczywiście zrobię odcisk:)
Magga skarpetki są mega te soxo co link wysłała Ewelka z tej firmy też skorzystam:)
MamaOla śliczny Synek już nie mogę się doczekać swojego Bobaska kiedy się spotkamy.
A Ty chcesz te buty zakładać czy jednak mimo wszystko dla ozdoby i na pamiątkę?
Bo według wszystkich zaleceń pierwsze buty kupujemy dopiero w momencie kiedy dziecko zaczyna stawiać pierwsze kroki, nigdy nie wcześniej. Jeśli to ma być tylko ozdoba to mogą być troszkę większe.
Annaleszk jeszcze jak napisałaś “trampki”, to przypomniało mi się, że i my mamy takie śmieszne trampeczki po starszym synku (zdjęcie niżej), ale one mają 12 cm już i pamiętam że zaczęłam je zakładać synkowi dopiero na przełomie 3 i 4 miesiący, bo wcześniej były dużo za duże.
Dziękuję za komplement
To nasz starszy synek, a tego młodszego też już nie mogę się doczekać! ![]()