Pierwszy ząbek - kiedy?

Moja córka miała 4 miesiące jak pojawiła się pierwsza jedynka dolna ☺️ i kilka dni później druga wyszła. Obecnie ma 10msc. I ma już 8 ząbków 🙆 

Ile miesięcy miały wasze maluchy, gdy pojawił się pierwszy ząbek? Był to ząbek na górze czy na dole?

U nas nadal brak ząbka i zaczynam się niepokoić i każdego dnia wypatruje czy są jakieś oznaki, że w końcu wyjdzie ząbek

Ale znam dzieci które mają rok i jeszcze ani jednego zabka. Myślę że to sprawa indywidualna ☺️ przyjdzie kolej i na Twojego maluszka ,☺️ a ile ma MSC? 

Majka 4 miesiace ale szybko u nas corka miala 5,5 miesiąca 

Na dole ;)

Nic się nie martw na pewno ząbek pojawi się w swoim czasie a zanim kolejne .U nas pierwszy pojawił się w 9 miesiącu była to jak dobrze pamiętam lewa jedynka na dole zaraz za nią posypały się kolejne Jedynki dwójki na razie stoimy w miejscu. Kiedyś wydawało mi się że widzę wychodzącą piątkę natomiast gdy syn otworzył szeroko buzię po kilku dniach bo z czegoś się śmiał to piątka znikła więc chyba musiało mi się wydawać .W piątek byliśmy na szczepieniu pan doktor zaglądał mu do buzi bo powiedział że musi sprawdzić na jakim etapie jesteśmy ząbkowania i właśnie powiedział że mamy wszystkie jedynki i Dwójki czyli 8 ząbków widać że bardzo dużo ząbków idzie prawie już są przebite przez dziąsła ale jeszcze im trochę brakuje

Miałam dziś utworzyć podobny wątek :) 

Czytałam, że pierwsze objawy ząbkowania mogą pojawić się już w 2 miesiącu życia, a jeżeli do 18 miesiąca nie pojawi się ząbek to trzeba udać się do lekarza. 

Jakie były objawy przy wychodzeniu ząbków u Waszych maluchów? U nas już od jakiegoś czasu córeczka zaczyna się ślinić i bardzo intensywnie wklada łapki do buzi, jednego dnia miała biegunkę to chyba też może być objawem że coś się dzieje z ząbkami bo nie widzę innej przyczyny 

nie martw się na zapas, u nas ząbek pierwszy pojawił sie wcześnie, bo przed 4 miesiącem, ale mały za to późno usiadł.. każdy maluch jest inny, dajmy im czas :)

Rozanet ja się też naczytałam ale zastanawiałam się jak to jest w praktyce. Ile dzieci mają jak im wychodzą faktycznie ząbki bo u mojego pierwszego dzieciątka wyszły wszystkie jedynki bardzo wcześnie i praktyczne dzień po dniu i jakoś tak nie wgłębialam się w temat.

Teraz córka ma 9 miesięcy i ząbków brak chociaż po dziąsłach wygląda jakby miały wyjść u góry ale tak już od jakiegoś czasu i jakby nie umiały się przebić a na dole nic nie widzę.

Pewnie nie martwić się moja córka przed pół roku... dziecko w rodzinie ponad rok... a znajomej synek zaraz po urodzeniu, więc nie ma zasady

Starszakowi pojawił się pierwszy ząbek jak skończył 9 miesięcy.

Teściowa mówiła, że mężowi pojawił się około roczku, więc się nie martwiłam i nie wyczekiwałam u synka. Widocznie taka ich uroda. 

Moja córka ma 14 MSC i wlaneie pojawił się pierwszy ząbek :) tatuś miał ząbka pierwszego jak miał 15 MSC więc też się jakoś nie martwiłam że tak długo nic się nie pojawiało 

A bardzo Wasze dzieci były marudne przy ząbkowaniu?

Moja córka nawet nie . Apetyt ma taki jak miała . Biegunki tylko były uporczywe 

Dokładnie.. sama widzisz że u każdego dziecka inaczej. Jednym szybciej, drugim wolniej ☺️ 

Moja córka sslinila się dość mocno, wkładała rączki do buzi, gryzaki, złościła się.. czasem bywało że w nocy budziła się z płaczem..  wyszedl ząbek i wszystko ustało a za dwa tygodnie kolejny �

A czyścicie jakąś pastą na pierwsze ząbki czy sama woda ? 

U nas też jednego dnia była biegunka, na szczęście tylko jednego dnia pod wieczór a potem spokój póki co

U mojej pierwszej córki przy pierwszym ząbku była jednodniowa gorączka - na drugi dzień pojawił się ząbek a reszta poszło gładko. Ani zbytnio się nie śliniła ani nie była marudna

Słyszałam że zabek powinien wyjść do 13 miesiąca życia. Jeśli to nie nastąpi udać się na wizytę kontrolna 

U na snie było gorączki a podwyższona temperatura 

Madzia nie martw się. Podobno zarówno ja jak i mój mąż pierwsze ząbki mieliśmy dopiero po roku. Także jest jeszcze czas. Jak po roku nic się nie pojawi to wtedy warto udać się do lekarza. Ale pewnie pediatra też zwróci Ci na to uwagę.