Płacz i histeria przy obcinaniu paznokci – jak sobie poradzić

Większość dzieci jest bardzo wrażliwa na punkcie obcinania paznokci. Jeśli w okresie niemowlęcym podejdziemy do obcinania zbyt nerwowo lub nieodpowiednio, może to skutkować dużo niechęcią u dzieci do obcinania paznokci w przyszłości.

my mieliśmy problem z zakupem malenkich metalowych nożyczek, wszystkie były za duże do paznokietek córeczki :slight_smile:

Mój synek na szczęście nie ma problemów z obcinaniem paznokci :slight_smile:

U nas obcinanie paznokci przebiega w miarę spokojnie

U nas początki nie były lekkie córcia nie dawała nawet na chwilę przytrzymać sobie rączki czy nóżki ale z czasem się to unormowało

U nas nie ma problemów z obcinaniem paznokcji . Obcinamy zawsze po kąpieli gdy paznokcjie są bardziej miękkie

koleżanka obcina synkowi podczas snu

Przy pierwszym dziecku obcinałam przez sen… przy drugim mam wprawę i obcinam “na żywca” :slight_smile:

Mam polecano obcinanie podczas snu maluszka

Nie wiem co z tymi mamami…mi sie takie rzeczy nie zdarzaja

Tylko jak moja mała śpi w najlepsze.

U nas też czasem jest problem z obcięciem paznokci

Faktycznie, jesli dziecko bardzo płacze można próbować obcinać paznokietki podczas snu, jeśli nie aż tak bardzo, to po kąpieli, kiedy paznokietki są miękkie :slight_smile:

u nas na szczęście te problemy się skończyły

To jest rada dla mnie synek mi nie daje obcinać paznokci i właśnie to jest dla mnie dość denerwujące teraz gdy zobaczyłam że bez stresu mozna jakos obciać paznokcie to z tej metody skorzystam

Oliwcia - a ile ma dziecko?

Najlepiej próbować w czasie snu

Ja obcinalam paznokietki podczas snu dziecka

Maluchom można obcinać “na śpiocha” a starsze dzieci trzeba przyzwyczaić.

znam ten temat az za dobrze, mój sposób jest taki ze odwracam synkowi uwagę, puszczam piosenkę na youtube i wtedy obcinam