Planowane cięcie cesarskie

Magdalena jak masz wskazanie na cięcie to lekarz daje Ci to skierowanie i z nim udajesz się do szpitala w wyznaczznym terminie przez lekarza. Może wcześniej lepiej zadzwonić do szpitala , że będziesz miała cięcie i masz skierowanie to już oni będą wiedzieć .Zresztą czasem chcą by dzień wcześniej czy dwa zrobić test na covid -wymaz. Także oni kierują w tedy na ten test 

Witam Was 

Chciałam zapytać, czy któraś z Was miała skierowanie ze wskazaniem na cięcie cesarskie i jak to w praktyce wyglądało? Spodziewam się drugiego dziecka i ze względów medycznych czeka mnie planowane cięcie. Czy takie skierowanie jest płatne? Jak to wszystko się odbywa?

Ja miałam skierowanie na cc. nic nie płaciłam jechałam na konkretny dzień i robili mi cesarkę 

MagdalenaP90 

Przy pierwszej ciąży lekarz mi powiedział że będę miała CC ale nie wystawił skierowania bo nie wiedział kiedy dostanę skurczy. Więc mówił czekać aż będą skurcze i jechać do szpitala. Przy drugiej ciąży jak poszłam na ktg do szpitala to zapytali się jak bym chciała rodzic i jak powiedziałam że chce drugie CC bo nie wiem czy urodzę bo dziecko może ważyć więcej niż 3680 (tyle ważyła pierwsza córka i powiedzieli że bym jej sn nie urodziła). Więc od razu ustalił termin CC i miałam się wtedy stawić. Nie dostałam żadnego skirowania 

Każdy szpital ma inne zasady 

Zadzwon na Izbę przyjęć do szpitala gdzie planujesz mieć cięcie tam wszystko powiedzą. Ale koleżanka miała wskazanie położenie miednicowe umówiła się w 38.3 na planowe cięcie i położyła się USG a tu dzieciatko się odwrócilo i rodziła naturalnie mimo pierwszego porodu cc i też nie bardzo jej to wtedy pasowało ale finalnie zadowolona

Dzień dobry, 

piszę pracę magisterską na temat cieć cesarskich.

Bardzo proszę o pomoc i wypełnienie kwestionariusza ankiety - link poniżej

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeGYB1igePtER2n-lbgFcNUwhF31TBp3wMSnPZp9Z8s70Pb2g/viewform?usp=sf_link

Pozdrawiam

Pani Dario - uzupełnione, powodzenia w analizie wyników. Ze swojej strony dodam tylko tyle, ze czasem brakuje opcji w pytaniach stricte o CC dla kobiet, które tak nie rodziły i wtedy nie wiadomo co zaznaczyć. 

Ja rodziłam SN więc nie pomogę.