Planowanie ciąży a przeswietlenie Rtg

Mam pytanie choruje na osteoporoze i teraz z mezem chcemy dzidziusia ale niedawno bylam u reumatologa skonsultowac mija chorobę czy wsyztsko dobrze. I lekarz dal mi skierowanie na rtg bioder i czy musze odczekać pare dni od staran po zrobienie rtg czy nie musze , czy rtg jest poprostu tylko jak jestem w ciazy?

Nie wiem jak edytowac a przepraszam za błędy a ostatnie pytanie miało brzmieć czy rtg jest grozne tylko w ciazy , a przy planowaniu juz nie?

Jest groźne w ciąży

Niebezpieczny wpływ rtg jest tylko jak jesteś w ciąży, na etapie planowania nie ma wpływu.

Jeśli nie jesteś w ciąży to jak najbardziej możesz zrobić to badanie, a jeśli masz wątpliwości czy już nie jesteś to lepiej zrób test i w przypadku wyniku dodatniego skonsultuj się ze swoim lekarzem ginekologiem, bo w ciąży może być niebezpieczne.

Dziewczny ale jak planuje to moze zajsc w ciaze i na rtg nie byc jej swiadoma. Mi np testy ciazowe dopiero za 3 razem pokazaly ze jestem w ciazy takze wedlug mnie lepiej odczekac i zaczac starac sie po rtg. A poki co polecam zaczac juz teraz przyjmowanie kwasu foliowego :wink:

Pytanie było czy przy planowaniu nie jest groźne no to przy planowaniu groźne nie jest :slight_smile: a przy podejrzeniu, że jest się w ciąży to wiadomo należy potwierdzić ciążę lub wykluczyć

Ja miałam podobnie bo akurat gy były stranka i już czekałam tydzień do zrobienia testu musiałam zrobić RTG kolana no i z obawy że może coś być nie tak ( a już jedna ciążę poroniłam ) to przełożyłam wizytę u ortopedy i RTG zrobiłam dopiero po wystąpieniu miesiączki żeby nie mieć żadnych wątpliwości

Ja miałam robić rentgen płuc :slight_smile: i intuicja mnie nie zawiodła …nie zrobiłam :slight_smile: i już byłam w upragnionej ciąży :slight_smile:

Ewcia RTG jest niebezpieczne , ale tylko w ciąży .Jeśli dopiero ją planujecie to spokojnie możesz iść na badanie.

anka 01 lwas foliowy biore juz ok.2mc a staramy sie dop teraz jak przyjedzie maz za tydzien z pracy tylko na 3dni…także tylko planujemy…a jak będzie to sie okaże…jak slysze po ile pary sie staraja o drugie to bedzie duza różnica bo synek ma juz 4latka w styczniu…zawsze to jest zastanawianie sie czy juz…czy poczekac…:wink: ale czym dłużej to tewa tym bardziej mogłabym zaprzestać na jednym dziecku…ale nigdy nie chciałam zeby synek byl jedynakiem. A chodzi mi o to czy jak zrobie rtg np. W pon. A juz w czwartek bede sie starala i np. Zaszlabym w ciaze to czy te jakby co jest w rtg to promieniowanie bedzie w moim organizmie? Czy nie?

Jeśli podejrzewa się że jest się w ciąży to trzeba o tym powiedzieć zresztą jest taki papier do wypełnienia i tam jest pytanie czy jest się lub podejrzewa się o to wtedy na brzuch zakładają ochronę i można teoretycznie zrobić jeśli zdjęcie trzeba zrobić.

Zajście w ciążę po RTG nie jest groźne :wink:
Próbujcie próbujcie
U nas synek skończy cztery latka :slight_smile: a w marcu urodzi się rodzeństwo braciszek lub siostrzyczka bo jeszcze nie wiemy :wink: bardzo chciałam kolejne dziecko … Rodzeństwo jest bardzo ważne w życiu… W życiu dziecka ale również w dorosłym życiu wiem coś o tym :-*

O widzisz a ja jedynaczka i właśnie dlatego zawsze marzyłam o większej rodzinie tzn mi się marzy mieć 3 dzieci. Dokładnie jeśli się nie jest w ciąży to rtg można zrobić i później znów się starać bo to nic groźnego. Ale jeśli się podejrzewa że jest się w ciąży to trzeba o tym powiedzieć wtedy albo zdjęcia nie zrobią jeśli nie jest konieczne na cito albo założą na brzuch olowiowy płaszcz dla ochrony.

Anna34 to podobnie jak.moj;-) moj bedzie mial 2stycznia 44latka i teraz bym chciała dla niego rodzeństwo. Maz wraca z zagranicy z pracy w czwartek i chcemy sie starac a po jakim czasie sie uda to soe okaze;-) ja zawsze pragnelam zeby synek mial.rodzeństwo bo sma mam rodzeństwo i nie wyobrazam sobie jehi nie miec dlatego wiadomo ze z drugim.juz nie jest to samo co z jednym no ale taka juz jest;-) ale czym te dłuŻej zwlekam tym bardziej sie nie chce;) a teraz siw budyjemy ale zawsze cos bo cos. Ale z rodziny meza to a po. O Ci drugie a tesciowa tak samo macie juz jedno , zdrowe to po xp wam drugie tylko wydatki jak ja sobie dam rade bo maz za granica i przyjeżdża co 10dni to ze ja sobie nie poradzę a nawet nie wie ze my planujemy.deugie drugiei nie chce wiedziec jak sie dowie jak zajde w ciaze;-)

Badanie RTG nijak nie ma się do planowania ciąży, a i do jej wczesnych etapów również mieć nie musi. Osobiście nie wiedząc, że jestem w ciąży miałam robione RTG w około 2-3 tyg i w żaden sposób nie zagroziło to ani ciąży ani dziecku, wszystko zależne jest od organizmu.
Przede wszystkim powinna Pani zadbać o swój aktualny stan zdrowia. W ciąże zajść jeszcze Pani zdąży, a terminy na badania w Polsce same wiemy jakie są więc lepiej zrobić jak ma się okazje.
Pozdrawiam :slight_smile:

Jeśli planujesz ciąże a jesteś pewna i nie ma możliwości że w niej jesteś to możesz spokojnie zrobić Rtg a jeśli podejrzewasz, że mogłabyś być to Rtg lepiej przełożyć na inny termin jak już będziesz miała pewność że w ciąży nie jesteś.
Rtg jest niebezpieczne tylko kiedy jesteś już w ciąży.

Ewciaos To starajcie się :slight_smile: starajcie! :slight_smile: ja już 22 tydzień, teściowej też powiedziałam o ciąży jak już zaszłam :slight_smile: tak w 3 miesiącu :slight_smile:
Ja już od roku też chciałam maleństwo ale zwlekaliśmy z decyzją :wink:

Na samym etapie planowanie jak najbardziej rtg możesz robić, chyba że masz już podejrzenie, że mogło się udać. Życzę owocnych starań:) Kobiety tak intuicyjnie jakoś czują, że się udało, miałam tak i za drugim razem :slight_smile: