Planowanie ciąży u kobiety z cukrzycą typu 1

Przed sprawdzaniem cukrzycy strasznie się bałam bo baardzo uwielbiam słodkie i jak wypiłam glukoze to prawie zemdlalam i myslam że wyniki będą nie takie jak powinny. Na szczęście okazało się że nie mam cukrzycy ciążowej i kamień z serca także współczuję kobieta które się z tym zmagają i trzymam kciuki za zdrowy przebieg ciąży

Cukrzyca (diabetes mellitus) typu 1 to przewlekła choroba wynikająca z zaburzonego wydzielania lub działania insuliny. Jej przyczyną jest zniszczenie komórek beta trzustki, odpowiedzialnych za produkcję i wydzielanie insuliny. Nie można zapobiec jej wystąpieniu, a jedynym sposobem jej leczenia jest podawanie insuliny, dieta i aktywny tryb życia.

Cięzko jest kobietomi z tą cukrzycą :frowning: ważne by nie poddawać się.

Bardzo dobrze, że zadbałaś o wyrównanie cukrów przed ciążą. Moja przyjaciółka z cukrzycą typu I też była w ciąży pod opieką bardzo wielu specjalistów, musiała pamiętać, że obowiązują ja bardziej rygorystyczne kryteria wyrównania cukrzycy, bo glukoza matki przenika do płodu na zasadzie podwójnej dyfuzji - tak natura zabezpiecza płód przed ciężkim spadkiem cukru - poziom glukozy jest wtedy u płodu jeszcze wyższy niż u matki.

Niestety ale jak każda przewlekła choroba może sprawic problemy przy planowaniu ciazy. Dlatego nalezy zawsze byc pod stałą kontrolą lekarzy , badać sie regularnie, kontrolować. Wiadomo i ryzyko wad jest wieksze i powikłań ale nie warto martwić sie na zapas

Podziwiam i doceniam Twoka decyzje; chec zostania matka, instynkt macierzynski przezwyciezyl, mozna by powiedziec, rozsadek. Jednak ja doskonale rozumiem, jak wielkie czasem jest pragnienie dzielenia sie swoja miloscia z malutka istota i - paradoksalnie - im wieksze z tym problemy, tym bardziej potrafimy to docenic. Cielawa porada, nie mialam pojecia o losie kobiet-cukrzykow.

Ja przed ciążą nie miałam problemów z cukrzycą, jednak w ciąży podejrzewano u mnie cukrzyce,na zczęście po kolejnych badaniach okazało się ze wszystko jest dobrze.

Każda kobieta z cukrzycą typu 1 w pewnym momencie życia staje przed pytaniem czy starać się o dziecko i wątpliwościami czy może zostać mamą. Część kobiet ze względu na czas trwania choroby, występujące u nich powikłania czy ze strachu przed wadami, będącymi efektem źle wyrównanej cukrzycy, świadomie rezygnuje z macierzyństwa. Część diabetyczek budzi się z ręką w nocniku i dwoma kreskami na teście ciążowym bez przygotowania, planowania i odpowiedniego wyrównania metabolicznego. Najbardziej świadome z nas planują macierzyństwo i robią wszystko, by urodzić zdrowe dzieci oraz dać im jak najlepsze warunki na starcie. Oczywiście często bywa tak, że plany planami, a życie życiem. Jednak chciałam Was przekonać, że świadome planowanie ciąży przy cukrzycy jest dla wszystkich (i mam i dzieci) powiedzmy, że opłacalne.

Chyba dopki nie trafimy na kogoś w takiej sytuacji nie do końca zdajemy sobie sprawę z tego jak to wygląda i przez co takie osoby muszą przechodzić 

oj na pewno jest to ciężkie, ale najważniejsze aby się nie poddawać i mieć wsparcie 

no każdy ma jakies swoje cieżkie sytuacje życiowe. Ważne żeby mysleć pozytywnie i dążyc do wyznaczonych celów 

To ciężki tamat dla wielu mam z wieloma schorzeniami 

Oj pewnie nie zdajemy sobie sprawy ile to wyrzeczeń dopóki nas to nie dopadnie. 

u mnie w ciazy najbardziej dokuczliwa była rwa kulszowa :( i przeskakujące spojenie łonowe 

Mnie również w ciąży złapała rwa kulszowa. A najgorsze że nawet żadnych leków przeciwbólowych nie można brać tylko Apap a on słabo działa. Mając cukrzycę to ciaza wymaga dużych wyrzeczeń i ciągłej kontroli u lekarza. 

przeskakujące spojenie łonowe ? nie słyszałam o tym? co wtedy się dzieje ?

tak czujesz ze Ci coś przeskakuje w kroczu, bardzo duzy ból, i wlasnie nic przeciwbólowego nie możesz zabrać :(

Andziax, też nie słyszałam o tym, pewnie to ból nie do zniesienia;/