Płaskostopie - jak rozpoznać, leczyć i zapobiegać?

Na pewno każda mama niejednokrotnie słyszała o platfusie, bo tak potocznie mówi się o płaskostopiu. Sama nie wiedziałam co to jest i musiałam trochę poczytać na ten temat.

Taki test wykonałam nieświadomie jakiś czas temu z moją czterolatką ucieszyłam isę jak o tym tutaj przeczytałam bo całe szczęście na kartce nie pozostała cała stopa córki. Dobrze też, ż episzesz o tym łaskotaniu dzieci po stópkach na pewno będę bawić się w taki sposób z moją drugą córeczką gdy tylko się urodzi i będzie już nieco większa :wink:

trzeba dużo chodzić na bosaka

U nas bezproblemowo, doddatkowo chloapcy dużo biegają na bosaka, kiedys nawet do lasu pobiegli… :smiley: nie bronie, oczywiście w lato, bo jest ciepło.

polecam zabawy z gołymi stópkami- podawanie przedmiotów paluszkami/stopami, zabawy sensoryczne ( chodzeni po różnego typu powierzchniach), zwijanie stópka kawałka tkaniny,teatrzyk stópek ( różne wygibasy stópek)

płaskostopie bylo od zawsze kiedyś w szkole były zajęcia korekcyjne a teraz nic dzieci się koślawią okropnie

Tak bardzo są polecane zabawy na bosaka…

dobrze jest też po trawce chodzić na bosaka

słyszałam, że trampoliny są dobre:)!

u mnie czesto na boso biegaja lub w skarpetach samych ale czy to uchroni ich przed wadami

Ja słyszałam że zabawy na boso i najlepiej po piasku.

dobre są też rowerki biegowe na płaskostopie

boso i jeszcze raz boso, nie ma nic lepszego… wtedy nasze stopy sie bardziej wyrabiają. Najlepiej po ogrodzie, moi uwielbiaja.

boso a jak buciki to odpowiednie

częso niedobrze dobrane buty ja pozwalam dziecia biegać boso nie przeziębią się a to w jakims stopniu zapobiega płaskostopiu

Dziecko z płaskostopiem powinno w specjalnych utwardzanych bucikach chodzic

Na boso, albo w bardzo dobrych butkach

u nas test wyszedł ok - stopa zdrowa :slight_smile:

myślałam,że płaskostopie diagnozuje się u starszych dzieci

Moja córeczka nawet po placu często biega na bosaczka. Całe szczęście mieszkamy na zamkniętym osiedlu gdzie codzień rano starannie jest sprzątany obszar do okoła bloków i nie ma szans na spotkanie szkła czy “niespodzianek” pozostawionych przez zwierzęta :wink: