Dziewczyny, Mamy! Co sądzicie o poduszkach z wgłębieniem na główkę, które mają pomóc w walce z deformowaną główką? U nas synek upodobał sobie jedną stronę! Odwraca się, śpi, je tylko na jednej stronie! Nawet jeśli go położymy na przeciwną stronę i tak odwraca się na swoją ulubioną. Myślicie, że jeśli chodzimy na rehabilitację ( wzmożone napięcie mięśniowe), ćwiczenia coś pomogą? Czy lepiej zakupić poduszkę.....czy ktoś stosował? Pomogła?
Ja nie używałam przy małym bo nie bylo takiej potrzebny wiec za dużo nie mogę się wypowiedzieć ale ogólnie o takich poduszkach słyszałam dobre opinie i ze pomagają na plus
My mieliśmy ta poduszkę i jedyna wada jaka mogę podać to że strasznie się uszy zawijały a generalnie też byl problem z tym że spała głównie na jednym boku i szczerze mówiąc kupiłam między wizytami ta poduszkę i na kolejnej wizycie było widać już poprawę :) więc warto zakupic
My też ją mieliśmy, bo synek przeważnie leżał na wznak. Potwierdzam, uszy się zaginały ale sądzę że ta poduszka jest godna polecenia jeśli chodzi o deformacje główki.
To z tymi uszkami faktycznie trochę problem bo jednak trzeba bylo poprawiać zeby maluch tak nie leżał na dłuższą metę
Dziewczyny na forum wiem, że pisały , że używają i jest u nich lepiej. U nas też tylko jeden bok syn preferuje, ale śpi na brzuchu , więc poduszka nie sprawdziłaby się u nas
No trzeba uważać ale jest warta jednak bo jak człowiek ma potem biegać po rehabilitacji to lepiej kupić poduszkę która wychodzi w granicy 100 zł
Czasami pomagają same ćwiczenia a czasami warto mieć ta poduszkę najlepiej zapytać fizjoterapeuty... My chodziliśmy z synkiem 3 msc na rehabilitację i mieliśmy poduszkę haed care nam bardzo pomogła po 2 tyg było widać efekt więc napewno warto ją posiadać �
mi zaleciła fizjo, chociaż nie mieliśmy jakiejś dużej deformacji. Ja po dwóch tygodniach widziałam różnicę. fakt uszy się zawijają, ale tutaj na forum dziewczyny pisały, że jak się nie ma tendencji do odstających uszów to one wracają do stanu pierwotnego. Ja polecam, właśnie mamy tą head care, ale kupiłam ją po konsultacji z fizjo.. Czy Wam zalecili też zakup?
Ja bym zasięgnęła opinii specjalisty , jeżeli coś by mnie trapiło . Nie stosowałam tej poduszki i nie wiem czy mogłaby zaszkodzić dziecku , gdy jest stosowana niepotrzebnie . Ale gdybym miała wątpliwości co do krztaltu główki to zapytałbym kogoś z fachowym okiem . U mnie syn uwielbia spac na bokach , więc i tak by się nie sprawdziła .
Mój syn miał podobny problem, może odwracanie główki nie było tak uporczywe bo jednak był bardzo ruchliwy, ale ja widziałam że ona nie była równa. Syn również był rehabilitowany, po konsultacji zamówiłam poduszkę head care (jest najlepsza!), syn miał wtedy około 4 mcy jak dobrze pamiętam, na poduszce kładłam go głównie do zabawy na macie ponieważ drzemki miał bardzo krótki a poduszka dodatkowo go wybudzała, po 3mcach już widziałam efekty.
Uważam że każdy przypadek jest inny, jeśli chodzisz na rehabilitację to koniecznie skonsultuj zakup takiej poduszki, pamiętaj też aby dobrać odpowiedni rozmiar (my mieliśmy M), zmierz obwód główki i na tej podstawie dobierz poduszeczkę odpowiednią dla synka :)
Dzięki dziewczyny za odp. Fizjoterapeuta nie widzi takiej potrzeby..chodź deformacja jest widoczna...hmmm...nie wiem czy to męskie spojrzenie?? Może my kobietki widzimy więcej �
Myśmy mielo deformację i chodziliśmy do fizjoterapeuty, który również stwierdził, że poduszka jest niepotrzebna. Rehabilitacja przyniosła porządne efekty, główka uzyskała swoje kształty i nic nie widać i nie ma żadnych różnic w główce. Moim zdaniem taka poduszka to zbędny wydatek.
Nie stosowałam nigdy takiej poduszki dlatego pewnie w pierwszej kolejności bym zapytała fizjoterapeuty lub pediatry co o tym myśli, czy warto inwestować w coś takiego. Nie wiadomo również jak dziecko zareaguje na taką poduszkę :)
Jak fizjo nie widzi problemu to może nie ma sensu. Ja u swojego też minimalnie widzę różnice, ale neurolog mówi, że głowa kształtna, więc nie spinam się skoro specjalista mówi, że jest okej to tak jest
Jeśli specjalista mówi, że jest okey, to ja bym jednak jej nie kupowała, nam zaleciła żeby kupić i tak zrobiłam. Niby każdy mówi, że główka do roku czasu sama się kształtuje, ale co jeśli się nie wykształtuje nikt mi nie wróci tych miesięcy.
u nas córka na szczęście miała od początku ładną główkę
Jeśli fizjo mówi że nie ma potrzeby to chyba bez sensu kupować. W końcu to specjalista i miał już różne przypadki ;)