Mam pytanie do mam z podwyższoną tarczyca
Nigdy nie miałam żadnych problemów z tarczycą, a teraz w drugiej ciąży mam podwyższone wyniki
3.430ulU , ponoć norma w ciąży jest do 2.50 ginekolog zlecił lek Euthyrox N50 oraz konsultacje endokrynologiczną, a pewnie na jednej się nie skończy, tylko prywatnie i trzeba czekać
Jakie objawy powoduje ten wynik pytam mam z doświadczeniem… Ja ogólnie w tej ciąży nie czuję się najlepiej ijak przebiegają te konsultacje endokrynologiczne … Ile wizyt to może trwać
Czy po porodzie będę mogła zaraz odstawić już te leki jak to wyglądało w waszym przypadku
Dla mnie to zupełna nowość.
Podobno to dość popularna przypadłość w ciąży. Ja przed nie miałam żadnych problemów i po ciąży również wszystko wróciło do normy.
Zaczynałam z wynikiem 3,2. Początkowo brałam Euthyrox N25, później N50. Zanim mi się wszystko unormowało, to byłam senna, zmęczona i miałam problemy z koncentracją. Ale w ciąży to ciężko stwierdzić czy to wpływ samej ciąży czy problemów z tarczycą.
Pisałam poradę na temat przywilejów w ciąży, m.in. o tym że w ciągu 7 dni ze skierowaniem muszą Cię przyjąć do specjalisty, nie musisz długo czekać ani iść prywatnie:)
W mojej miejscowości tylko prywatnie przyjmują
A ktoś może mi powiedzieć ile takich wizyt u endokrynologa i kiedy lekarz decyduje już o odstawieniu leków
Wiem, że to indywidualna sprawa zdaje sobie sprawę ale pytam mamuś które były w takiej sytuacji
Bo mi jeden lekarz kazał to konsultować z endokrynologiem a drugi nie
Mi tez niewiele brakowalo zebym miala podwyzszona tarczyce. Musisz sie dogadac z swoim ginekologiem to ci wszystko wyjasni
Ja z niedoczynnoscią mam do czynienia od 9 lat. W ciazy bralam konskie dawki a i tak niestety maluch po mnie odziedziczyl niedoczynnosc (jest pod stala kontrolą endokrynologa, ale obchodzi sie bez tabletek). W ciazy czesto wystepuje niedoczynnosc tarczycy, a zwiazane to jst po prostu z burza hormonów. Najlepiej udaj sie jak najszybciej do endokrynologa, który powinie przepisac Ci takie badania jak TSH, FT3, FT4 AntyTPO itd. Dodatkowo dobrze zeby przepisał usg tarczycy gdyz jest to wazne aby sprawdzic czy nie ma na niej guzków i jakiej wielkosci jest tarczyca (przy niedoczynnosci jest zawsze mniejsza)
Jesli chodzi o przebieg wizyty to nic strasznego, idziesz z wynikami, lekarz Cie ogląda, patrzy czy nie masz opuchniec, sprawdza cisnienie, pyta o ogolne samopoczucie i przepisuje odpowiednia dawke hormonów.
Co do tego ze ginekolog przepisał od razu Euthyrox 50…nie jestem przekonana gdyz zasze powinno zaczynac sie od najmniejszej dawki czyli 25 (nie do konca wiem czy przy ciazy rowniez) i sprawdza sie czy wyniki beda sie normowaly. Jesli dalej sa ze to przepisuje sie wieksze dawki.
Ogolnie nie martw sie ja w ciazy bralam Euthyrox 200, to juz konska dawka. Jesli tylko jestes pod kontrolą endokrynologa nic zlego sie nie stanie, nie obawiaj sie. Moj maluch to duzy i silnych chlopak
ALe koniecznie jak najszybciej do endokrynologa musisz sie udac i polecam prywatnie, bo z ta przypadloscia nie mozna czekac gdyz tarczyc reguluje tak naprawde caly organizn
Ja w każdej ciąży miałam problemy z tarczyca ale po każdej ciąży się to uspokajalo. Oczywiście w ciąży byłam pod opieką mojej pani doktor ginekolog, która jako, że zna się również na terapii hormonalnej nie byłam kierowana do endokrynologa. Dawki eutyroxu, które brałam były na bieżąco zmieniane w zależności od wyników moich badań.
Ważne aby być pod opieką dobrego lekarza ponieważ z hormonami tarczycy nie ma żartów i może źle to wpływać na nasze zdrowie i naszego maluszka, które jest w brzuchu
Ja mam problemy z niedoczynnościa tarczycy.
Nie wiem czy wiesz ale wcale nie musisz iść prywatnie teraz możesz skorzystać z wizyt na nfz do endokrynologa ciężarna już nie czeka w mega wielkiej kolejce muszą Cie wcisnąć w terminie do 7 dni od przyjścia ze skierowaniem. Takie nowe prawo weszło więc masz udogodnienie.
Co do objawów
U mnie uczucie zimna chlodu co w ciąży teoretycznie powinno być ze ciągle ciepło jest.
Zmęczenie i senność
nadmierny przyrost masy ciała,
ospałość,
zaparcia,
suchość skóry
U mnie też TSH było podwyższone w ciąży. Przed ciążą książkowo. Też miałam zalecenie, aby iść do endokrynologa, tez długi czas oczekiwania, tez należałoby iść prywatnie. Ale koniec końców ustaliłyśmy z ginekolog, że Euthytoxem spróbujemy zbić TSH i jeśli będzie ok to przy tym zostaniemy bez wizyty u edno. I tak tez sie udało. Z tego co wiem, endokrynolog działa dokładnie tak samo, czyli przepisuje Euthyrox… Ciąża trwa za krótko, żeby zdziałać coś innego. Hormony to ciężka sprawa
Tak jak pisze sylwencja21 ja również mam niedoczynność tarczycy … W mniejszych miejscowościach właśnie niestety wcale endokrynolog nie przyjmuje w ramach NFZ tylko prywatnie tak jak piszesz więc co nam z tego przywileju skoro nie ma lekarzy w ramach NFZ
A ja mieszkam w miejscowości 60 tys mieszkańców więc też nie aż tak malutkiej bo ale niestety
Endokrynologa nie ma
Ja również biorę Euthyrox póki co i czekam na wyniki tarczycy… Przy najbliższej wizycie u ginekologa zobaczymy co dalej
No tak ale często bardziej opłaca się pojechać do miasta gdzie jest endokrynolog niż płacić za wizytę prywatna.
Objawy to przede wszystkim przemęczenie, senność. Pamiętam, że ważne jest to aby na początku ciąży te hormony były utrzymane w granicach normy, pod koniec jeżeli masz za dużo to nie ma tragedii. Badania robiłam 5 tygodni po porodzie i wszystko wróciło do normy
Mi się raczej nie opłaca najbliżej akurat i tak jest dość daleko a wizyta prywatna kosztuje 100 zł żeby się umówić też przecież trzeba się zgłosic raczej ze skierowaniem osobiście bo wątpię że telefonicznie umówią poza kolejnością w ramach NFZ bo powiem telefonicznie przepraszam ale jestem w ciąży:)
Mi tarczyca podwyższyła się w drugim trymestrze ciąży pewnie gdyby nie lekarka rodzinna to nawet byśmy tego nie wychwycili bo to rodzinna zleciła mi zapobiegawczo kompleks badań w tym TSH
W pierwszym trymestrze TSH miałam prawidłowe na szczęście … Tarczyca może wpływać na problemy z zajściem w ciążę
U mnie w ciąży też tsh było podwyższone, miałam nawet badania powtarzane i dodatkowe, na szczęście ostatecznie nie było aż tak wysokie i nic z tym ginekolog nie robił.
Wizyta prywatna w kwocie 100 zł, to wcale nie dużo jeśli idzie o endokrynologa. Ja wolałabym pójść prywatnie niż jeździć gdzieś dalej i to jeszcze w ciąży.
Ale trzeba wziąć też pod uwagę, że nie każdego stać na prywatnych lekarzy.
No ja biore najniższą dawkę euthyrox i wynik.sie unormowal i narazie go nie konsultuje u endokrynologa tylko zazywam tą małą dawke i poczekam do końca ciąży
Również miałam podwyższony wynik tarczycy. Chodziłam prywatnie do ginekologa i on kontrolował moje tsh i dobieral lekarstwa. Maluszek zdrowiutki
ja w przyszłym tygodniu będę robić wynik tarczycy i zobaczymy czy utrzymuje się w normie
Ja leczyłam się na tarczycę już przed zajściem w ciąże. W ciąży wizyta u endokrynologa co 1,5 miesiąca i podwyższanie dawki Euthyrox i dodatkowo brałam Jodid-także przy karmieniu piersią.
Ważne jest zbadanie tarczycy w ciązż, bo lubi skakać Tsh i trzeba leczyć.
Dokładnie moj ginekolog jak zlecil tarczyce to.byla w normie i.nigdy nie miałam z nią problemu
A gdy juz pani doktor zleciła tak profilaktycznie z samej siebie i wyszła podwyższona w połowie drugiego trymestru