zależy na co patrzysz... Ja bym poszła, nie wiem czemu miałabym nie isc z dzieckiem.
Hej dziewczyny,
wczoraj zmarłam mi sąsiadka i zastanawiam sie czy wypada mi iść na pogrzeb z malenstwem...
Jak Wy na to patrzycie?
Jeżeli już chcesz iść to idź tylko do kościoła.z malenstwem a na cmentarz odpuść..po co takie małe dziecko ciągać po cmentarzach.Mi zresztą zawsze.mowiono ze do roku z dzieckiem nie powinno chodzić się na cmentarz( taki przesąd ale nie chciałam sprawdzac)
Donive a ciekawe co to za przesad?
Pierwsze słyszę o takim przesądzie ale mimo wszystko zrobiłabym tak jak Doniwe poszła do kościoła a na cmentarz już nie. No chyba że msza na cmentarzu bo i tak bywa, zawsze można się postarać o opiekę dla dziecka i iść samemu :)
Osobiście uważam że dzieci do pewnego wieku nie powinny uczestniczyć w takich uroczystościach tym bardziej że to nie rodzina
Ostatnio mieliśmy pogrzeb w rodzinie to byłam z dziećmi. Jeżeli dziecko w kościele zachowuje się spokojnie lub przesypia to jak najbardziej. Nie widzę przeciwskazań a w sytucji jaby dziecko zaczęło płakać lub marudzić to zawsze można wyjść aby nie przeszkadzać innym.
wlasnie jakoś tak.mam obawy w środku... a co do opieki nie da rady na 100 % bo jak ktoś idzie do pracy to idzie na pogrzeb
Ja miałam w środę pogrzeb i plan był taki ze teściowa zajmie się dziećmi bo dzieci 3i 6 na pogrzebie to mogło być roznie wolałam nie ryzykować ostatecznie mąż został z dziećmi pojechałam sama bo Syn wymiotowal cała noc
no i sie nie wybieram jednak zostane w domu
Zostałabym w domu nie poszłabym z dzieckiem na pogrzeb
Anita mi powiedzieli ze nie chodzi sie na cmentarz do roku bo moze to oznaczac śmierc dlatego nie wiem czy to przesąd czy coś w tym jest...być może kiedys tak mówiono i tak zostało...tak mi to utkwiło ze nigdy nie sprawdzałam
Ja bym z dzieckiem nie poszła na pogrzeb tak na prawdę obcej mu osoby. Rozumiem pogrzeb jakiejś bliskiej osoby z rodziny inaczej. Nie mówię że nie ma szacunku do tej osoby ale po co brać ze sobą mąkę dziecko?
Teraz większość zakładów pogrzebowych prowadzi transmisje online. Masz tutaj pierwszy z brzegu https://koperski.eu/ zakład. Wejdź i zobacz jak to działa.
Transmisje online? o boziu...
moja mała była już na 6 pogrzebach i na każdy ją zabieraliśmy
Czytałam gdzieś o możliwości transmisji online. Podobno modne w czasie Covidu. Ale to chyba chodzi tylko o mszę? Bo raczej nie prowadzą transmisji pochówku? Chyba że się mylę.
Ja bym na pogrzeb jie wzięła niemowlaka. Raz zabrałam na pogrzeb koleżanki z pracy niby dziecko było pod cmentarzem jej babcia z nią jeździła w wózku ale potem każdy wychodził podchodził o jejku jaka śliczna że miałam wrażenie że nie potrzebnie ona była w głównym punkcie. Czułam się źle z tym tak jakbym wzięła to dziecko "żeby pokazać się". U kogoś Bliskiego innaczej. A jak ktoś daleki bym nie poszła jak bliski coś bym kombinowala
MamaRóża dzieci małe mają to do siebie, że są maskotką zawsze.
Ja nie byłam na pogrzebie ani w ciąży, ani z dzieckiem. Dlatego że były to czasy covidu, a z niemowlakiem co dopiero wyszłam ze szpitala po urodzeniu nie wybrałam się na pogrzeb.
No właśnie potem takie głupie uczucie jak wszyscy się skupiają na dziecku na pogrzebie. Ja też dziecka bym na pogrzeb nie brała. Wydaje mi się że to nie jest nikomu potrzebne.
jak nie masz z kim zostawić maluszka to nie idź