Pomidory, choć dostępne przez okrągły rok, to właśnie teraz są najsmaczniejsze. Sprawdź, jakie mają zalety oraz kiedy i w jakiej postaci wprowadzać je do diety dziecka?
Pamiętajmy żeby nigdzie i nigdy nie kupować zielonych pomidorów. Zawierają truciznę. Najlepsze oczywiście są takie, które sami zerwiemy z krzaczka i wiemy gdzie i na czym wyrosły. Świetne są właściwości pomidorów, które działają jako przeciwutleniacze.
Mama mi opowiadała, ze jak byla w ciazy jadla mnóstwo pomidorów, zajadala je kilogramami, za to moj brat od 25 lat nie je w ogóle pomidorów
przejadly mu sie jak byl w brzuchu ![]()
Najzdrowsze pomidory to pomidory gotowane, gdyż tylko przy gotowaniu pomidorów “wytwarza” sie likopen który jest silnym przeciwutleniaczem. Dlatego pomidory najzdrowsza sa wlasnie te gotowane czy na parze.
A co to ten likopen dokladnie? Nic innego jak czerwony barwnik z rodziny karotenoidów który jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Dzieki niemu owoce i warzywa posiadają czerwoną barwe. Zadaniem likopenu przede wszystkim jest neutralizacja wolnych rodiników, których to nadmiar prowadzi do wielu powaznych chorób. Likopen ma równiez zdolość regeneracji innych antyoksydantów ![]()
Dlatego wlasnie warto jest pomidory przetworzone…nawet ketchup moze byc zdrowy…ale tylko ten z duuzą zawartoscią pomidorów i z jak najmniejsza iloscią cuktu, tłuszczów niezdrowych i chemii ![]()
Mój synek lubi pomidorki.pomidorów są bardzo zdrowe zawierają dużo witamin…oczywiście ściągam mu z nich skórkę by się nigdzie mu nie przykleiła czy to do podniebienia czy żołądka, taka skórka może być zagrożeniem dla dziecka.
Uwielbiam pomidory i z chęcia je jem. Sałatki, zapiekanki, oczywiście na kanapki. Samo zdrowie
Ninka uwielbia pomidory, jak sparzę jej skórkę to zje całego. :) Ale również kanapeczki z wędliną i z pomidorem zjada w mig ;)
U nas też pomidory są na topie, i dobrze bo są źródłem potasu. Syn lubił też awokado, ale chyba zmieniły mu się smaki...
Moja corka niestety nie chce jeść pomidorow ani ostatnio warzyw. Jadłaby tylko buraczki i marchewkę, kalafior a jak była mała to jadła ich bardzo dużo.
Pomidory i ogórki to córeczka uwielbia mogłaby je codziennie jeść. Potrafi 3 na raz pomidory zjeść
Oj moja córeczką to uwielbia pomidory.daje jej do rączki i gryzie sama.dodam ze w tym roku mam swoje pomidory...najzdrowsze. zreszta ja też uwielbiam.
DoNiWe a ile ma Twoja córeczka? Ja swojej jeszcze pomidorów do ręki nie daje a ma rok i 8 miesięcy
A u mnie jest problem z pomidorami. Synek lubi jeść, ale coś pomidor mu nie smakuje. A szkoda, bo teraz jest ich tyle i to mam ekologiczne. Ja je uwielbiam, a on niestety nie. Może mu się zmieni.
Rena a jak z zupa pomidorowa?
Aneczka córka ma 12 miesięcy i uuwielbia pomidory.obgryza wokoło i wyrzuca.to co twarde.
DoNiWe a to już wieksza ;) bo moja 2 lat nie ma więc tak jej nie daje.
Aneczka, zupę lubi pomidorową. Jakiś sos też zje. Tylko tak w kawałkach to czy z sosu czy surowego to nie zje.
Rena dobrze że je w innej postawi pomidory
bo niektóre dzieci w ogóle nie jedzą w jakie by nie były postaci
Aneczka moja ma rok więc jest młodsza od twojej córeczki.ale wiadomo każde dziecko inne.ja podaje pomidory bo moja sobie z nimi dobrze radzi.
Rena słyszałem że przetworzone pomidory(zupa sos ) mają więcej wartości.
DoNiWe myślę że moja też by poradziła ale cała kuchnia by była zachlapania jakby ząbkami ścisnęła