Poród naturalny po cesarskim cięciu

Czy poród naturalny po cesarskim cięciu jest możliwy? Jak się przygotować do porodu siłami natury? Co zwiększa szansę jego powodzenia? Jakie są z niego korzyści? Przeczytaj artykuł:

https://canpolbabies.com/porady-mam/porod-naturalny-po-cc

Konsultacja merytoryczna: Katarzyna Orawiec-Rymszewicz, położna i edukatorka laktacyjna

Drogie mamy, czy macie doświadczenie z porodem VBAC?

7 polubień

Oba porody sn więc poczytam wpisy i historie dzielnych mam :white_heart::white_heart::white_heart:

Ja dokładnie tak samo, ale słyszałam jak niektóre kobiety walczą o to by urodzić naturalnie.
CC wbrew pozorom to nie jest pójście na łatwiznę. Ja to chyba boję się bardziej jak SN przez znieczulenie w kręgosłup:p

Super artykuł jak zwykle wszystko wyjaśnione. Ja miałam oba naturalne ale szefowa rodziła sn po CC czyli się da :blush:

Super artykuł! :blush: poród naturalny po cesarce wcale nie jest niemożliwy oczywiście po konsultacji z lekarzem, z tego co pamiętam taki poród czeka nie jedną dziewczynę tu z forum, także trzymamy za nie mocno kciuki :heart: a no i bardzo często czytam, że kobiety mają obawy przed takim porodem, w sumie się nie dziwię bo ja pewnie sama bym takie obawy i strachy miała :face_with_peeking_eye:

Bardzo rzeczowy i ważny artykuł.
Jestem po cc (10.2023). Niepowodzenie indukcji (tydzien próby wywolywania). Dodatkowo waga.dziecka ponad 4kg. Gigantyczna.moja opuchlizna i w koncu decyzja o cc.

Na ten moment nie podjęto decyzji w kwesti mojego drugiego porodu (zawirowania kardiologoczne od 8 miesiaca coazy) więc dalej przyjmuje, ze bede podejmowac próbę porodu sn.
Mam nadzieję, że w koncu wszystko się wyjaśni i bede mogla się na coś faktyczmie nastawic.

1 polubienie

Bardzo ciekawy temat :slight_smile:

Możliwy jest ale nie dla wszystkich , dajcie znać mamuśki czy się odważyłyście :slight_smile:

Oczywiście że jest możliwe, nawet słyszałam od kilku osób ze się udało, lekarz dał zielone światło a że mamie bardzo zależało i wskazania medyczne to umożliwiły to się udało :star_struck: także nie ma rzeczy niemożliwych, pierwsza cesarka nie skreśla dalszej możliwości porodu naturalnego :muscle:t2::smiley: przygotowanie ciała do porodu odpowiednimi ćwiczeniami, ćwiczenia oddechowe, ćwiczenie mięśni dna miednicy, stała kontrola lekarska, kontrola i ocena blizny, pomoc fizjoterapeuty uroginekologicznego na pewno odegrają ogromną rolę w przygotowaniu :blush:
Dodatkowo wszystko jasno i pomocnie jest opisane w powyższym artykule, warto się z nim zapoznać :smiling_face_with_three_hearts:

1 polubienie

U mnie koleżanka bardzi chciała rodzic naturalnie po cc ale znowu biedna meczyła się dobrych pare godzin na skurczach i na koniec i tak wylądowała na cc. Dodatkowo znieczulenie nie zadziałało i wszystko czuła i na szybko ją usypiali :face_with_peeking_eye::face_with_peeking_eye:

Super artykuł, naprawdę przydatna wiedza.

Mój pierwszy poród odbył się przez cc okazało się , że nawet nie mam wyboru co do drugiego porodu. Ze względu bezpieczeństwa mój kolejny poród również odbył się przez cc. Powodem była słaba blizna , która mogłaby nie wytrzymać kolejnego porodu. Jednak ginekolog już po pierwszym cc informowała mnie , że jeżeli wszystko będzie dobrze to jak najbardziej poród SN jest możliwy. Niestety na mój drugi poród miała wpływ poprzednia cesarka , która go uniemożliwiła . Dlatego jeżeli któraś dziewczyna miała pierwszą cesarkę i nie ma przeciwwskazań to jak najbardziej może rodzić SN . Ważna jest konsultacja z lekarzem , który oceni szanse porodu SN

Moja siostra również rodziła sn po cc co prawda twierdziła że było ciężko jednak dała spokojnie radę urodzić . Co prawda twierdzi po doswiadczeniu i porownaniu że chyba woli jednak cierpieć z ciąhnącą blizną niż nie móc siadać przez jakiś czas. Mi ciężko jest powiedzieć bo nie mam porównania miałam 3 cc
@MojeM1 u mnie było tak samo zbyt cienka blizna pod koniec ciąży i groziło rozejsciem się wiec skierowanie na cc miałam .

ja osobiście nie miałam CC wszystkie porodu naturalne ale bardzo dużo kobiet ma tego typu sytuacje i bardzo pomocny jest ten artykuł :revolving_hearts:

Na początku drugiej ciąży chciałam spróbować vbac. Ale w miarę zbliżającego się porodu coraz bardziej od tego odchodziłam, aż padło na drugie CC :blush:

Każdy rodzaj porodu jest wyzwaniem dla organizmu i ogromnym przeżyciem dla młodej mamy :raised_hands: :heart:

1 polubienie

Dziękujemy! Świetnie, że znasz osobę, która tego doświadczyła i udało się urodzić naturalnie :smiling_face_with_three_hearts:

1 polubienie

Trzymamy kciuki i życzymy dużo zdrowia :smiling_face_with_three_hearts: :sparkling_heart:

1 polubienie

Bardzo dziękujemy za podzielenie się pozytywnymi historiami :raised_hands: :smiling_face_with_three_hearts: :heart:

1 polubienie

Zgadzamy się z Tobą - potrzebna jest ocena lekarza :raised_hands: Ostatecznie najważniejsze jest bezpieczeństwo mamy i dziecka :smiling_face_with_three_hearts: :heart:

1 polubienie