Posiłki dla dziecka -1 rok

Jak powinny wyglądać posiłki dla rocznego dziecka?

Ile powinien zjadać i co ile czasu ?

powiedzcie jak wygląda wasz przykładowy dzień (jadłospis)

Trochę nie pokoi mnie to że mój synek potrafi jeść mleko nawet 3 razy w nocy ( 6 miarek mleka i 180 wody)

A jak dziecko przybiera :)? Bo na piersi może przybierać sporo ,ale przy mm są ograniczenia :) 

Dokładnie nie pamiętam ,bo moja córka ma 6 lat ,ale wiem ,że mleko piła rano i na wieczór (wieczorem z kleikiem lub kaszką :)) Wtedy nie wstawała tak w nocy bo była nasycona :) A tak jadła jakaś bułeczkę ,obiadek ,owoc, kaszkę :) Prócz tych 2 kubków mleka dawałam też w ciągu dnia jakiś jogurcik naturalny ,albo jogolino.

Mnie dopiero będzie czekać rozszerzanie diety na nowo ;)

Moja córka mając rok też piła jescze ze trzy razy w nocy po ok 120. Udało mi się oduczyć jakoś jak miała półtorej roku. Około roku to zjadała zawsze śniadanie, drugie śniadanie zupka później jakieś drugie danie podwieczorek kolacja i mleko plus jeszcze mleko nocne. Zjadała to oczywiście jest kwestia umowna bo wiadomo że są różne dni dzieci że raz zje więcej raz mniej ale ja zawsze starałam się proponować w ciągu dnia te 5 posiłków. Mając jakoś 14 miesięcy poszła do żłobka więc tam też miała stałe posiłki. W domu już nie dawałam jej śniadania śniadania jadłam w żłobku drugie śniadanie obiady i podwieczorki także. Po powrocie ze żłobka zawsze starałam się mieć coś żeby jej w razie czego zaproponować bo różnie to brzuch ubywało czas było coś co chętnie jadła raz mniej więc zawsze coś miałam żeby jej zaproponować gdy wraca. Jak nie miałam czas.u gotować to chociażby chciałam mieć jakiś słoiczek bo w tym wieku jeszcze lubiła zjadać. Później też na podwieczorek jakieś owoc czy czy przekąska typu jogurcik jakiś krakersik wafel ryżowy, kolacja i mleko. Moja córka zawsze była z tych drobnych dziewczynek mimo że apetyt zawsze miała chyba dobry. Mimo tego że piwa właśnie to mleko w nocy apetyt w dzień też jej dopisywał

Mój syn mając rok też pił 3 razy mleko w nocy i lekarz zaleciła podawać kaszkę. Mm + kaszkę bezmleczną bo syn był alergikiem. Mając 2 lata pił 2 razy w nocy i od 2.5 roku wcale.. mimo, że dużo jadł w dzień to w.nocy mimo wszystko chciał dostać butle ;) drugi syn od skończenia 6 miesięcy wstaje w nocy raz do mleka i to po ok 8-9h snu. Każde dziecko jest inne ;)

Trochę mi ulżyło że nie jestem jedyna która robię w nocy 3 razy mleko, chociaż jest to dość męczące, tym bardziej że rano trzeba wstać funkcjonować i jeszcze iść do pracy.

Zmartwiło mnie to ponieważ dzieci w rodzinie w podobnym wieku budzą się raz a nawet wcale 

Jeżeli chodzi o mm to nie pomoge, bo mój syn był na piersi do 1.5roku, ale pamietam , ze jako roczniak bardzo dużo siedział przy piersi. Nawet w nocy potrafił mi się budzić 5razy, a w dzień to z 4razy to był miniumum. Zawsze dostawał śniadanie , obiad i kolacje , a reszta mleka. 

Mój jada często , 

rano sniadanie potem mleczko na drzemkę , później jakiś owoc /mus , koło 14 mleczko na drzemkę . Obiadek jakiś lekki podwieczorek i kolacja a do spania mleko

Myślę że nie masz się czym stresować to jest indywidualna sprawa u każdego dziecka mój syn pamięta już coś w okolicy11 miesięcy przestał budzić się w nocy na mleko A jak już się budził to tylko raz mnie też to trochę niepokoiło Tym bardziej że u znajomych i w rodzinie u dzieci w tym wieku wyglądały to zupełnie inaczej potrafiły się budzić Właśnie nawet jeszcze ze trzy razy natomiast zrozumiałam że właśnie to wszystko zależy od dziecka jego preferencji i zapotrzebowania

Mama Wojtusia nie jesteś na pewno jedyna. Znam dużo kobiet, które w nocy wstają co 3h żeby przygotować mm

Mama Wojtusia moja roczna córcia potrafi się budzić w nocy 6-8 razy na cyca, serio.... Mało mamy nocy że obudzi się dwa razy. Po roku mleko też jest ważne i pediatra mi mówiła że może się tak budzić nawet do 2 lat.

Moja też tak się budziła często i po roku już nie wytrzymałam i postanowiłam przejść na mleko modyfikowane to sprawiło że właśnie zaczęła się budzić jakoś trzy razy i to już było dla mnie mega jak się mogłam wyspać w nocy

Xyz no to właśnie ja wytrzymałam 1.5 roku i miałam dość tych pobudek w nocy.. ale po przejściu na mm tez mi się budził 2-3 razy... ale po czasie zeszło do jednego razu.

Moja córka ma 3 lata i potrafi w nocy wypić po 2-3 kubki mleka a czasami jest tak że nic nie wypija

U nas po odstawieniu od piersi, przy każdym dziecku było tak samo. Ok miesiąca potrafiły się wybudzać, ale pp tym przesypiały całą noc.

U mnie córka pije mleko 3 razy dzienie a wcześniej nie chciała a ma 2,5 lat 

trochę się martwiłam, ale mnie uspokoiłyście 

Ja od kp odstawiałam synów jak mieli ok 1,5 roku ale już wtedy im nie podawałam niczego w zamian na noc, żadnego mleka tylko wodę jeśli się obudzili. A dosć szybko nauczyli się przesypiać całe noce.

Jak ma rok i rozszerzaną diet to pewnie w dzień bardziej się skupia na jedzeniu stałych pokarmów i na zabawie, więcej się dzieje, to w nocy nadrabia te braki :) u mnie tak się synowie właśnie koło roku budzili co godzinę na cyca.

Nie ma czym martwić się;) 

tej nocy jakoś wyjątkowo jadł raz mam nadzieję że tak zostanie  

Zolza u mnie podobnie. Tyle, że ja nie podawałam mleka, bo mały najzwyczajniej w świecie nie chciał nic w zamian.