Pożegnanie z butelką

Kiedy można odstawić maluszka od butelki? Co robić, gdy dziecko nie chce pić z kubeczka lub nie umie z niego zassać? Czy kaszkę można podawać niemowlakowi łyżeczkę? Sprawdź, jak ułatwić maluszkowi przejście z butelki na kubeczek. Dowiedz się, jak zachęcić dziecko do picia z kubka.

nam dla wygody cieżko zrezygnować z butelek bo na wieczór i rano dziewczynki dostają mleczko z butelki a w ciągu dnia to tylko młodsza a reszta pokarmów to z łyzeczki,widelca picie z kubka

u nas nadal pije z butli niestety na spacerze zalewał się łzami bo z niekapka nie chce pić

picie to zależy i butelkę młodsza córeczka ma ale naśladuje o 17miesiecy starsza siostrę i pije z tego co się jej poda na ogół ze zwykłego kubeczka do odie siostrzyczki bardzo lubia się dzielić mała [ma 15miwsiecy] doseonale sobie radzi z piciem ze zwykłego kubka

moja uwielbia testować nowe kubeczki,szklaneczki ,ale ulubionema wybrane:)

maga pije tylko kaszkę wieczorem z butelki w dzień korzysta z kubeczka trenigowego

Ale chyba mleczko tez mozna podawac w kubeczku

pewnie ze można podać:)ja tak podaje…i jest ok,lekarz też nic nie protestował:)

Kubki niekapki w większym stopniu powodują wady zgryzu niż smoczki w butelkach (o ile dziecko tylko z nich pije, a nie przyjmuje wszystkie pokarmy). Moja mała w wieku 10,5 mc fajnie radzi sobie z piciem z normalnego kubeczka, choć szybciej się męczy niż przy butelce :slight_smile:

Jak czasem czytam takie śmieszne artykuły, to aż po całym dniu śmieję się do upadłego :smiley:
Otóż kubki niekapki dziłają z taką samą szkodą - lub nawet gorszą na cały aparat artykulacyjny i odechowy. Smoczki, butelki niekapki powinny zniknąć z życia dziecka po 1 r. ż . Jednak podawanie mleka po 1 r.ż jest nieuniknione dlatego też pojawiaja się wady wymowy, zgryzu - ale niekoniecznie. Jestem logopedą i wiem co mówię. :wink:

może i racja z tymi niekapkami butelkami i smokami pod każdą postacią u nas Martynka mimo swoich 33miesiecy nadal używa smoka butelki do picia mleka rano i wieczorem kłopotów z mową na razie nie ma a i młodsza ma 16miesięcy i także korzysta ze smoczków wiem że tak nie powinno już być ale zeby tylko szkodzić dziecią tym to jeszcze nie jest chyba tak źle

dziecko musi czuć się stabilnie

to prawda mimo zakazów specjalistów że dana rzecz szkodzi nie ma co radykalnie zabierac malcowi tego co lubi my w swiecie dorosłych też są rzeczy które szkodza a mimo to nie rezygnujemy z nich i to świadomie

moi rodzice za późno odstawili mi butelkę (bo ja ją pamiętam, nawet jak z niej piłam) teraz mam wadę zgryzu - mój ortodonta powiedział, że duże prawdopodobieństwo jest, że po smoczku

zgadzam sie z opinia że to smoczki przyczyniają sie do wady zgryzu ale bezposrednio jej nie powodują mysle że leprze jak dziecko ssie smoczka niz palca

u nas mała za butelkami od malutkiego nie przepada

od początku do butelki jest przyzwyczajona :slight_smile:

co do butelek to mój woli je niz kubki niekapki i inne

LiliankaN13: Twoja córa jest jeszcze mała, z czasem przyjdzie czas na kubki itp, zobaczysz

u nas to tylko mleko z butelki piją bo picie to z kubeczków a nawet nigdy zup nie podawałam butelką przez smoczek bo wiem że czasem mamy tak robią