Podobno przyspieszony puls w ciąży to często spotykana sytuacja, ale ile dokładnie wynosi jego norma? Jednego lekarza martwi puls ponad 100, a inny uważa że puls 120 w ciąży to norma i nie ma się czym martwić.
Jakie wyniki pulsometrem Drogie Mamy miałyście i jak na to reagowali Wasi lekarze? Czy z tego tytułu przyspieszonego pulsu były robione dodatkowe badania?
Prawidłowy puls w ciąży jest zazwyczaj wyższy o 10- 20 procent niż przed ciążą. Dlatego jak wzrośnie nie co ponad 80 uderzeń na minutę nie powinien niepokoić. Twoje tętno jest trochę podwyższone, ale jeżeli ogólnie dobrze się czujesz, nie występują inne dolegliwości to jest dobrze. Jedynie co może martwić to podwyższone ciśnienie, które musi być ustabilizowane. Jeżeli z ciśnieniem jest ok to tętno powinno być po prostu kontrolowane podczas wizyt. Może poproś o zlecenie dodatkowych badań, będziesz zawsze bardziej spokojna.
Tak jak napisała Silver w ciąży puls może przyspieszyć do 20% ale jeśli nic niepokojącego się nie dzieje nie musisz się niczym martwić.
Dziewczyny wspomniały o 20%. Właśnie chodzi o to, że nie ma norm odpowiednich dla każdej z nas bo każda przed ciążą może mieć zwykle inny (niższy) puls. Dobrze by było mniej więcej wiedzieć jakie wartości miał przed zajściem w ciąże aby moc doliczyć ten margines 20%.
Jeśli martwisz się pulsem, zgłoś to lekarzowi. Jeśli będzie podzielał Twoje zdanie to zleci dodatkowe badania. Jednak pomiar ciśnienia i pulsu przed wizytą lekarską nie zawsze jest wiarygodne. Stres jaki towarzyszy przed badaniem podwyższy parametry. Dodatkowo niektórzy cierpią na syndrom „białego fartucha”- wvtakuch sytuacjach to badanie nie jest adekwatne, ale odbyć się musi i wpisane do karty również być musi. Jeśli martwisz się tym i chcesz na bieżąco kontrolować ciśnienie i puls to najlepiej kup ciśnieniomierz i w domu kiedy się nie stresujesz wykonaj pomiary i zapisz je w zwszycie z dniem i godziną- takie notatki mogą być przydatne dla lekarza.
Ja zwykle miałam około 80 i zawsze było to w normie choć ciśnienie i puls mierzyłam również w domu.
Mama gratki u nas liczy się te 20 procent od normy która jest dla kobiety nieciezarnej.
U mnie z kolei puls był niski jak na ciążę lekarz się dziwił jak to możliwe bo miałam puls 60 -70
Aisa ale mama wspomniała że każda z nas ma inny puls “wyjściowy” w sensie przed ciąża i żeby dodać te 20% musimy wiedzieć jaki mieliśmy przed ciąża.
Puls i ciśnienie owszem można mierzyć w domu i warto to robić dla swojego spokoju. ![]()
Chyba Panie powyzej juz wszystko napisaly
w razie czego dopytaj lekarza dlateczego tak jest i Ci wytlumaczy ![]()
Kasiu, dobrze zrozumiałaś. Myślałam, że napisałam wyraźnie i jasno. Powiedzmy, ze puls może być w granicach50-90, przy czym sportowcy i osoby aktywnie fizycznie mają niższy. I do tej wartości dolicza się 20%. Nie możemy wszystkich oceniać jedna miarą bo wtedy pomiary są nierzetelne
Mama gratki oczywiście zrozumiale to jest chodzi o to że jeśli się nie znalo pulsu sprzed to brali po prostu porównanie w jakich granicach to może się mieścić po prostu oczywiście zawsze był pomiar i było to monitorowane ale nie każdy wie jakie przed ciąża się miało ciśnienie i puls jak ktoś wiedział to sprawa była dość prosta ale jak nie to po prostu normy były orientacyjne i widelki były po prostu brane z norm nieciezarnej z ujęciem tych dodatkowych 20 proc.
Ja zawsze puls w ciąży miałam dobry. Dlatego lekarz nie robił żadnych dodatkowych badań. Wiadomo każdy ma inny puls.
Przed pierwsza ciąża miałam wzorowe ciśnienie i puls. Później często bolała mnie głowa, zauważyłam ze taki stan występuje przy podwyższonym pulsie. Dr przepisał leki na jego obniżenie. Czułam się dobrze. Jak zaszłam w cieze musiałam zmienić leki na takie, które są bezpieczne dla ciężarnych. Teraz puls miewam w wysokości około 75. Przy takich wartościach czuje się dobrze.
Megg, dobrze, że zauważyłaś, że przy danej wartości czujesz się dobrze bo niektórzy pulsie np 80 będą czuć się dobrze, a inni nie. Każdy czuje się dobrze przy innej wartości dlatego sugerowanie się wynikami koleżanki czy siostry nie zawsze się sprawdza.
Oprócz leków, które wspomina Megg można obniżyć puls naturalnymi metodami. Przykładowo można otworzyć okna - wtedy orzeźwi nas powietrze.
Relaksująca kąpiel albo spokojna muzyka też może pomóc - czyli różne próby relaksacji.
Można też wypić relaksującą herbatkę - rumianek, melisa.
A ja z kolei miałam niskie ciśnienie i niski puls w ciąży też przy porodzie i w ciąży spadał mi puls nawet do 45 co dość niepokoilo lekarzy ale ja tak miałam dość często przez to że ćwiczyłam kiedyś systematycznie A w zasadzie trenowałam
Może przekroczyć 80 uderzeń na minutę. W niektórych wypadkach osiąga nawet wartość 90, a nawet 100 uderzeń serca.
ja miałam zawsze niskie ciśnienie i puls a na wizytach u lekarza zawsze wyższe
Ja mialam zawsze trochę wyzszy do 90 to już mówiła że wysoki i ja na ciśnienie brałam tabletki jak odstawiłam to zaczęły się skoki!
U mnie zawsze puls był wyzszy ok 90. Kiedyś mi próbowali zbić ale gorzej się wtedy czułam i tak zostawili
Puls w ciąży jest zawsze dużo większy. Ja miałam ostatnio około 90 to lekarz nic nie powiedział. Np w pierwszej ciąży miałam takie kołatanie serca teraz póki co nie zauważylam czegoś takiego
zgadza sie, ja w każdej ciąży miałam wysoki często powyżej 100 i zdaniem lekarza to normalne
Musiałam kontrolować ciśnienie i puls przez całą ciążę z powodu nadciśnienia. Mierzyłam 2 razy dziennie i zapisywałam