Preparat na owady, komary, kleszcze i inne paskudztwa lata!

napar z szałwi posmarować ciało i kleszcze trzymają się z daleka bo nie lubia szałwi a dokładnie jej gorzkiego posmaku

Czy macie jakieś sprawdzone preparaty na owady i inne paskudztwa, które już zaczęły się pojawiać???Czy spryskujecie wózek???W sklepach jest tego multum, ale zależy mi na czymś sprawdzonym ,skutecznym i czymś co można stosować u 6 miesięcznego dziecka!!!

My w pokoju raid dla dzieci mamy w razie czego ale wole naturalnie bo te wszystkie praparaty sa szkodliwe . Czyli na drzwi mamy siatke i na okno . Takie rzeczy tylko jalbysmy szli do lasu to sa specjalne preparaty i kazdy tak samo skuteczny . Moj yata jest lesniczym wiec cos o tym wiemy :stuck_out_tongue_winking_eye:

super ten napar z szałwii…

Mosquiterum w sprayu na pewno znajdziesz w aptece. Bardzo dobry naturalny skład ma Kosmed, też w sprayu dostępny w Rossmannie. Oba dla dzieci od 1.roku życia, tak przynajmniej mówią producenci. Jak masz młodszego Malucha to porządna moskitiera na wózek:P

na komary z kolei fajnie działa wanilia z paczuli. miałam też świece kiedyś w domu wlansie waniliowa i komary też trzymały się z daleka. :slight_smile:
Oprócz tego są też olejki eteryczne które działają ja osobiście nie próbowałam bo albo uczulenie miałam ale zaraz się czułam źle w ich zapachu ale też odstraszają przepisy z tego co kojarzę są w necie gdzieś.

Na komary aisa wystarczy smarować się kremem z wanilia, balsamem o takim aromacie. Moskitiery na wózek są przydatne, ale przynajmniej moja niewiele przepuszcza powietrza. Przez to w wózku jest niesamowity zaduch - raz na chwilę założyłam i zdjęłam bo inaczej dziecko miałoby saune

mama gratki wystarczy żel pod prysznic o zapachu wanilii :slight_smile: miałam taki wlansie latem i komary mnie nie gryzly :slight_smile:

My z rodzicami zawsze smarowalismy się właśnie aromatem waniliowym :slight_smile:
Do wózka jest super urzadzenie przeciw komarom z Chicco. Działa przez ultradźwięki, jest maleńkie, wygodne i skuteczne :slight_smile:

Można również zajrzeć na blog srokao.pl i zobaczyć co najbardziej poleca: Analiza: Repelenty (środki przeciw owadom) dla dzieci | Sroka o....
Są tam wymienione fajne preparaty na bazie naturalnych składników i niekoniecznie drogie.

O tak a jeśli chce się gotowe kupic to warto na blog srokao zagladnac cała analiza składów jest i podsumowanie czy warto czy nie :slight_smile:

Urządzenie na ultradźwięki jest bezpieczniejsze niż wtyczki do kontaktu, spirale do palenia itd

my do gondoli stosowaliśmy moskitierę na działce czy do lasu. Jak szłam do lasu to środkiem przeciwko komarom spryskiwałam wózek od zewnątrz i nie blisko krawędzi. Do domu polecam wtyczkę do kontaktu Agrecol, zupełnie bezzapachowa i bardzo skuteczna nawet przy otwartych oknach nic nie wlatuje. Na komary właśnie skuteczna jest wanilia.

Moskitiera jak najbardziej, ale ogranicza niestety trochę dostęp powietrza. Jest sztuczna. Kiedy jest upał a dodatkowo założymy koskietiere to wózek robi się inkubatorem. Kiedyś założyłam firane, wiadomo gorzej wyglada ale nie było w gondoli tak duszno

nie wszystkie dzieci lubią moskitiery mój syn np nie lubił jak coś bylo wokół co mu ograniczało przestrzeń
a co do moskitiery zależy jaka kto ma w zestawie bo nasz ładnie przepuszczala powietrze i sauny nie było.

U nas moskitiera odpada na pewno. O naparze z szałwii nie słyszałam, ale musimy koniecznie spróbować, bo niedługo dużo wycieczek nas czeka :slight_smile:

Na kleszcze sprawdzą się olejki eteryczne np gozdzikowy.

mieszkanka olejków też odstrasza Najlepiej sprawdzą się olejki tzn.waniliowy, z paczuli, goździkowy, cytrynowy, miętowy i z drzewa herbacianego
czosnek też odstrasza kleszcze i komary jak i kocimietka.

Takie naturalne sposoby są najlepsze, zwłaszcza przy dziecku. Na pewno warto kupić moskitiery w okna i do wózka. Olejek waniliowy ładnie pachnie i dobrze się sprawdza.

Na komary potwierdzam, że skuteczna jest wanilia i to w każdej postaci czy to balsamu czy też aromat. Moja mama też ma w domu właśnie zapaloną świeczkę waniliową.
Kleszcze słyszałam o Szałwii właśnie.
Moskitiery na oknach też się dobrze sprawdzą.

Kuzynka kupiła w tym roku komaroff i mówi, że działa a dzieci nie są całe pogryzione przez różnego rodzaju latające stwory.

Osobiście nie stosowałabym żadnych Raidów do kontaktów w nich jest sama chemia więc jakoś nie jestem przekonana wolę naturalne metody a ich nie brakuje więc każdy może znaleźć coś dla siebie tak na prawdę.