Problematyczne leżenie na brzuszku

Doradźcie drogie mamy co zrobić gdy niemowlak kompletnie nie chce leżeć na brzuszku? wiadomo ze ważne jest to dla jego rozwoju, a dodatkowo zalecil nam to fizjoterapeuta na problemy z gazami etc. Niestety syn wpada od razu w histerie gdy tylko położymy go na brzuszku, nie pomagają zabawki, uspokajanie głosem, dźwiękami, nawet szumem.. nie jest w stanie wyleżeć nawet dwóch minut bo zanosi się tak strasznie ze robi się siny... nie mam już pomysłu jak go do tego zachęcić i czym mu to ułatwić 

Ewe może najpierw spróbujcie na sobie kłaść na płasko..tak przyzwyczaić a dopiero później na podłodze 

U nas był ten sam problem, moja coreczka wpadała w wielki płacz jak leżała na brzuszku ja kładłam ją sobie na kolana na kilka min a później z czasem leżała więcej na podłodze i na łóżku ale łóżko to nie jest nic dobrego, bo to miękkie podłoże 

Ewe my zaczynaliśmy od leżenia na brzuszku na brzuchu u taty bo też synek strasznie wył później stopniowo i jakoś poszło ale najlepiej było mu do lustra bo z zaciekawieniem oglądał siebie i tak poleciało. Z córeczką nie było problemu. 

Ja też kładłam na sobie, ale i tak nie była to ulubiona pozycja moich maluchów. 

Potem pomagała nam szafa z dużymi lustrzanymi drzwiami przed dzieckiem. A potem maty wodne. 

U nas Ewe też był ten problem no kładłam na parwp sekund tyle ile się dało,a z czasem udawało się na dłużej

Oj znam ten problem.syn w ogóle nie chciał na brzuchu leżeć.u nas nic nie pomagało.Mozna spróbować jak dziewczyny pisały z lusterkiem lub zabawka rzeczą która lubi.

Moja długo nie lubiła na brzuszku leżeć. Jak nauczyła się obrotów to Die turlała długo. A dopiero jak nauczyła się pełzać to dłużej na brzuszku zaczęła przebywać 

niestety póki co bez efektów ;( ani leżenie na naszych klatkach/brzuchach ani przed lustrem etc. nadal płacz i histeria 

Ewe może jeszcze trzeba czasu moja naprawdę też długo była na nie 

Ewe daj mu czas, jak będzie bardziej rozumny to polubi. 

Ewe daj czas. Zaczynajcie od kładzenia choćby na minutę.. żeby dziecko przyzwyczajać stopniowo 

Może połóż mu coś świecącego błyszczącego szeleszczacego  czym by byl zainteresowany i zapomni ze tak leży

My kładliśmy choćby na parę sekund codziennie

tak własnie robię, że kładziemy go choćby na minutę, ale i tak wyje niesamowicie :(

z zabawkami próbowaliśmy, na macie ma sporo grajków i swiecidełek, nawet hula kula poszła w ruch ;D ale juz samo odwrócenie do twarzą w dół powoduje płacz, zanim jeszcze zdąże go położyc 

Ewe próbujcie nie poddawajcie się. 

Ewe u nas było to samo, ale z czasem było łatwiej wiec spokojnie , a Wam się też uda :)

Ewe to może najpierw zabawkę na mate i małego z lotu ptaka i tak powoli go kłaść może się zapomni ze go kładziesz bo będzie zainteresowany zabawka ☺

Nati dzieci nie kładzie się na brzuch z lotu ptaka tylko się z pleców na brzuch obraca. Pooglądać filmiki na YouTube jak prawidłowo się kładzie dziecko na brzuch 

Aneczka dziękuję za podpowiedź nawet nie wiedziałam ☺ obejrzę na pewno ☺