nie wiedziałam że u takiego malucha może już wystąpić problem z próchnicą.
Próchnica butelkowa potrafi zniszczyć całkowicie pierwsze ząbki dziecka, dlatego nie wolno jej bagatelizować. Podpowiadamy, co ją powoduje i jak jej zapobiec, tak by Twój maluch mógł się zawsze cieszyć pięknym uśmiechem.
Szczerze, to też pierwszy raz słyszę.
Fajny artykuł. Warto było przeczytać
Nie wiedziałam że maluchy już walczą z próchnicą, U nas nie chce pić ani soków ani wody z glukozą a i ze zwykła wodą idzie mu ciężko ale ciągle próbuje.
I znowu ciekawostka dla mnie - próchnica butelkowa, no nie słyszałam w życiu ja takiego stwierdZenia. Mam 32 lata, dzieciakó w rodzinie i znajomych sporo ale o tym nie słyszałam, żeby gdzieś się u jakiegoś bobasa traafiło. Matko, dobrze, że mam ten portal, bo widzę, że za mało wiem
Czytałam o tym… Warto zapobiegać, aby dziecko nie nabawiło sie próchnicy
u mnie synek pije tylko z bidona ale czasami to z butelki teraz jak jestem w ciąży to nie karmie go piersią.
My mieliśmy kubek niekapek typu szklanka
Nam udalo sie zapobiec tej chorobie ale znajomej corka miala tak zniszczone mleczaki ze szok
W sumie ja też wcześniej nie słyszałam o próchnicy butelkowej
ostatnio na wizycie stomatolog opowiadała mi o próchnicy butelkowej. Pani Magda kazała mi unikać słodkich napoi, są przecież herbatki bez cukru które można podawać maluszkowi
My od samego początku oprócz mleka podajemy tylko wode
Trzeba dbać od początku o ząbki
U mnie synek butli nie ciągał az do dzisiaj więc jakim cudem moze miec prochnice
nie wiedziałam ze coś takiego wystepuje
Ja póki co rzadko korzystam z butelki
ja w nocy bede dawac dziecku tylko wode, poki co karmie piersia
Mój synek z butelki pije mleko rano i po południu. Wieczorem dostaje kaszkę i myjemy ząbki regularnie. A do picia mały dostaje głównie wodę. Obserwuję małego ząbki. Nie chcę żeby miał próchnicę, bo mój bratanek, jak miał dwa lata to mu się zaczynała… Nie chcę i robię wszystko, by do tego nie dopuścić
Nigdy wcześniej nie słyszałam o próchnicy butelkowej