Zastanawiasz się czy prowadzić ciążę nieodpłatnie w ramach Narodowego Funduszu Zdrowia, czy też zdecydować się na prywatną opiekę medyczną? Podpowiadamy, ile kosztują wizyty i zlecone usługi medyczne, czy trzeba płacić za wszystkie zlecone badania i czy lekarz może wystawiać zwolnienia z pracy.
W moim regionie badania sa tansze nizeli podane w artykule. Zdecydowalam sie na prowadzenie ciazy prywatnie ze wzgledu na ciaze zagrozona, jak i podejscie lekarza na NFZ, z ktorym ‘mialam przyjemnosc’ sie spotkac podczas wizyty na SORze. Niestety w wielu szpitalach sprzet nie jest najnowszy i czulam sie bezpieczniej pojsc do lekarza z polecenia.
Wizyta z badaniem USG kosztuje mnie 120-150zl, ze wzgledu na prowadzenie ciazy w tym tez gabinecie badanie USG 3D mam w cenie za kazdym razem. Komplet badan laboratoryjnych, ktory mialam zlecony byl rowniez tanszy ze wzgledu na podpisana umowe gabinetu z danym laboratorium.
Uwazam, ze lekarze przyjmujacy prywatnie bardziej sie przykladaja. Potrafia wysluchac, wytlumaczyc i rozwiac watpliwosci pacjentki.
Plusem prowadzenia na NFZ jest to, że często poradnie przyszpitalne mają tych samych lekarzy co potem porody odbierają. Zawsze to jakaś forma komfortu psychicznego. Ja osobiście prowadziłam i na NFZ i prywatnie
Przed zajściem w ciąże pracowałam w prywatnym centrum medycznym. Lekarze pracujący w takiej przychodni w większości mają podpisaną umowę z NFZ… Prywatne CM często oferują abonamenty, lub wykup konkretnych pakietów np. “zdrowa przyszła mama-prowadzenie ciąży”. Jest to zdecydowanie korzystniejsze cenowo, niż płatność za wszystkie wizyty i badania - a w ciąży nie oszukujmy się jest ich sporo. Terminy są zdecydowanie szybsze. Warto przed rozpoczęciem ciąży zorientować się, czy lekarz u którego chcemy prowadzić ciąże pracuje w jakimś szpitalu i tam zdecydować się na poród.
U mnie prowadzenie ciąży na nfz jednak dodatkowe badania np prenatalne czy połówkowe robiłam prywatnie.
Ja akurat prowadziłam ciążę prywatnie i wszystko było odpłatnie, ale za to czułam się zadbana i bezpieczna.
Obie ciąże prowadziłam prywatnie. Koszta owszem wysokie (wszystkie badania trzeba wykonac prywatnie) ale miałam gwarancję, ze w każdej chwili jestem zaopiekowana. kilkukrotnie w czasie obecnej ciąży miałam wizyty na cito, niektóre w zastępstwie u innego lekarza (były nawet bezpłatne co mnie zaskoczyło mimo ilości badań i poświęconego czasu).
Miałam chyba mogę to nazwać szczęściem, że trafiłam na lekarza do którego chodziłam na NFZ. Wszystkie wizyty i badania bezpłatnie, jedynie trzecie prenatalne płatne. Lekarz pracuje również w szpitalu w którym rodziłam i to właśnie on miał dyżur gdy trafiłam na porodówkę.
Ja prowadziłam ciążę prywatnie ale mając wykupiony pakiet w pracy. Płaciłam za badania prenatalne jedynie.
Femka takie pakiety to super sprawa, ale pewnie masz możliwość wykupienia takiego pakietu w pracy?
Femka to jednak jest fajna opcja;) u nas niestety nadal tego nie wprowadzili, a szkoda bo na pewno wiele osób by z tego skorzystało.
Chodzę prywatnie, ze względu na towarzyszące mi choroby nie znalazłam w moim rejonie odpowiedniego lekarza na nfz
To zależy na fundusz się jednak u nas dłużej czeka z wizytami a prywatnie to zawsze inne podejście lekarza prowadzącego ciążę jest
Tak, wykupiłam w pracy i bardzo przydaje się nawet poza czasem w ciąży ;)