Przede wszystkim leż, odpoczywaj i nie stresuj się. Znam dziewczyne która leżała aż 10 tygodni bo szyjka się jej skracała i 10 tygodni przetrzymała dzidziusia w brzuchu. Urodziła w bodajże 36tc. Także trzymam kciuki żeby dzidziuś siedział jak najdłużej bo każdy tydzień jest na wagę złota.
Przede wszystkim leż, odpoczywaj i nie stresuj się. Znam dziewczyne która leżała aż 10 tygodni bo szyjka się jej skracała i 10 tygodni przetrzymała dzidziusia w brzuchu. Urodziła w bodajże 36tc. Także trzymam kciuki żeby dzidziuś siedział jak najdłużej bo każdy tydzień jest na wagę złota.
Masz małe dzieci w domu ? Poproś partnera żeby brał w pracy wolne , bądź teściów, rodziców do pomocy.
Ja np sobie nie wyobrażam iść teraz do szpitala na 10 tygn :( córka mała w domu , a do żłobka palnuje ja zapisać na czerwiec , jak drugie bobo będzie miało miesiąc.
Pewnie ciężko się nie stresować ale jakoś trzeba, by dodatkowo sobie nie zaszkodzić. Z opowieści koleżanek często było tak, że słyszały, że będą rodzić przedwcześnie a ostatecznie rodziły w terminie lub nawet po. Oby i u Ciebie tak było! :)
Staraj się odpoczywać ile możesz, nie rób niczego obciążającego fizycznie. Pij wodę, spaceruj jeśli lekarz pozwolił i dbaj o siebie i maluszka :) Każdy dzień w brzuszku się liczy.
Niestety , ale trzeba leżeć , nie dźwigać , odpoczywać i starać się dotrzymać ciążę jak najdłużej. To z pewnością dla ciebie oczywiste , ale naprawdę ważne. Zdarzają się przedwczesne porody , ale to u każdej kobiety jest inaczej. Mi skracała się szyjka w drugim trymestrze i lekarz zalecił leżenie. Dziecko już na tym etapie szykowało się do wyjścia…. Oczywiście doszłoby do poronienia, dzieciątko nie dałoby sobie rady w tak przedwczesnym porodzie. Niestety nie było opcji żeby leżeć , ponieważ w domu starszak. Mimo wszystko udało się dotrzymać ciążę. Więc różnie to bywa w takich przypadkach.
Moja szwagerka miała dotrawała do 37 tc. Leżała dostała zastrzyk na płucka dla dziecka ale wytrwali. Wcześniaka to też wojownicy więc głowa do góry. Ale wytrwajcie w 2paku jak najdłużej <3 ściskam
Im więcej będziesz leżeć i odpoczywać tym lepiej dla Ciebie i maleństwa. Każdy dzień dłużej w brzuchu jest na wagę złota, więc się oszczędzaj i postaraj jak najmniej stresować, choć wiem że to bardzo trudne w tej sytuacji. Może spróbuj poczytać jakąś książkę, obejrzeć serial żeby zająć czymś myśli.
W 30 tygodniu nie jest tak źle, wytrzymasz jeszcze trochę i będzie dobrze. Po prostu musisz sobie uświadomić że to tylko okres przejściowy i dasz radę lezec. Możesz spokojnie zamawiać wyprawkę przez internet i przejrzeć wątki na forum hihi. Szwagierka teraz jest z drugim dzieckiem w ciąży w 16 tygodniu założyli jej już szwy bo szyjka się skraca. Z pierwszym dzieckiem ok 25 tygodnia zaczęła jej się skracać, zażywała luteinę, miała założony pessar i wytrwała jakoś do niepełnego 38 tygodnia więc prawie o czasie.
Dobrze dziewczyny radzą, żeby postarać się o jakąś pomoc wśród rodziny czy przyjaciół, bo sama musisz dużo odpoczywać teraz. 30 tydzień jest już w miarę bezpieczny, ale wiadomo, że im dłużej dzidzia zostanie w brzuszku, tym lepiej.
Musisz dużo odpoczywać i się oszczędza. Najlepiej gdybyś leżała cały czas w łóżku. Nie martw się na zapas bo stres jest teraz ostatnią rzeczą, która jest Ci teraz potrzebna. Będzie wszystko dobrze❤️ Dużo zdrówka dla Was ❤️
Tak, najważniejszy jest spokój. Dobrze wykorzystać ten czas na jakieś przyjemności żeby czas szybciej leciał, np. czytanie książek czy oglądanie serialu. Później jak maluch przyjdzie na świat to już nie będzie czasu na to.
Na szczęście nadal jesteśmy w dwupaku, już 32 tc. Szyjka krótka bo tylko 8 mm, ale zamknięta (stan na ubiegły tydzień). Wstaję tylko do łazienki i 2 x dziennie kursik sypialnia - kanapa. Nadal biorę luteinę, spasmolinę, Mg i prewencyjnie gynalgin - żeby wyeliminować ryzyko stanu zapalnego.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.