Mamusie mam taki problem… Hania je bebilon, po skończonym roku przeszliśmy na bebilon 3. Czyli od 3 tygodni… I od tamtej pory mamy problem z kupką. Ba bebilonie 2 robiła nawet 2-3 dziennie, a teraz w wielkich męczarniach robi raz na trzy dni… Nawet czopki nie pomagają, masowanie i ciepła kąpiel też nie. Rozważam wrocenie do mleka 2. Czy któraś z Was też nie zmieniła po roku mleka?
Wydaje mi sie ze organizm dziecka musi sie przyzwyczaic, mleko ma odmienny sklad niz poprzednue, bo i dziecko ma troche inne zapotrzebowanie na skladniki odzywcze. Gdyby problem sie utrzymywal skonsultuj to z lekarzem.
Moj mlody ma skonczony rok, ja akurat karmie piersia, ale czytala ze nawet jezeli przestalabym go karmic, mleka modyfikowanego po roku nie musialabym juz podawac. Jezeli dziecko normalnie je wszystko to skladniki odzywcze otrzyma ze stalym pokarmem
Wiem że nie musi jeść już mleka ale nie wyobrażam sobie żeby miała go nie dostawać. Moja Hania należy do niejadków wiec w jej przypadku mleko dostarcza jej potrzebnych składników. Zamierzam podawać jej mleko do momentu kiedy całkiem sama z niego nie zrezygnuje. Ale nie o tym był post… ile takie przyzwyczajenie organizmu może trwać? Miesiąc to już chyba wystarczający czas… kupię 2 i będę jej mieszać z 3. Jak to nie pomoże to z powrotem wrócę do 2.
Mama hani A jak zmieniłaś mleko z 2 na 3 ? Czy odbyło się to tak że nagle 2 skonczyliscie i przeszłas na 3 ? Czy po prostu zmienialas porcje tzn np porcja 2 później porcja 3 znów 2 i tak dzień w dzień więcej 3 A mniej 2 ?
Osobiście sprobowalabym na twoim miejscu wrócić do 2 i zacząć zamieniać jedna miarke 2 na 3 i z czasem powiększać coraz mniej moarek 2 A więcej 3 aż przejdziesz na 3 może być tak że organizm potrzebuje stopniowego przejścia
mama hani powolne przejście-tak jak opisane wyżej,. mieszać 2 i 1 łyżeczka 3…i robić stopniowe przejście. u nas z kolei problem z kupkami co kilka dni był jak mały był KPI. na szczęście mm toleruje. a proponuję jabłko, kiwi. owoce świeże.
Mieszalam 2 z 3 i tak podawałam. Pierwsze opakowanie (To mieszane) kupa była bez zmian, a potem kiedy już dostawała samą 3 zaczęły się problemy. Ale teraz tak pomyślałam że może Hania po prostu jeszcze nie jest gotowa na 3. Urodziła się z niską wagą urodzeniową i może jej organizm jeszcze nie jest gotowy… zresztą teraz tez nie za wiele waży bo tylko 8,5kg… sama już nie wiem.
Mama hani to skoro mieszalas i było ok to może warto dalej mieszać jeszcze i próbować później znów
Mama Hani, ja nie proponuje zebys przestala jej w ogole podawac mleko, napisalam tylko ze jezeli dziecko je wszystko normalnie mozna mleka mm nie podawac. Tak jak piszesz, jezeli mloda jest niejadkiem to mleko bedzie jej podstawa zywieniowa.
Mozesz sprobowac tak jak dziewczyny pisza mieszac i podawac tak jeszcze przez jakis czas. A powiedz czy niunia sporo wody pije?
Bo u nas problem zatwardzenia wynikal z picia malej ilosci wody. Moze to by choc troche pomoglo.
I dalej mysle ze dobrze byloby skonsultowac to z pediatra, lekarz oceni fachowym okiem czy pozostac na 2 czy przejsc na 3
izapodg tak, Hania pije dużo wody. Nie pije nic innego tylko wodę. Z początku jeszcze myślałam że to może przez orzechy ale potem już nie dostała ich do jedzenia a efekt ten sam. Wykluczyłam wszystkie inne możliwości i to na pewno przez zmianę mleka. Tak jak piszesz, skonsultuje się z naszym pediatrą i zobaczymy co ona powie.
Mama_Hani zgadzam się z poprzedniczkami, może jest po prostu dla niej za wcześnie na podawanie samej 3. Warto wrócić do mieszania 2 i 3 mleka modyfikowanego skoro córce nic nie dolegało. Może z czasem wszystko się uspokoi przy samej 3. A wagą się nie przejmuj, moja też tyle ważyła. Zaraz skończy dwa lata i ma ledwo 11 kg.
Mama Hani, mieszalabym oba mleka dłużej. Początkowo do dwójki dodawaj trójkę. Później odwrotnie. Faktycznie jak wspomniałaś waga córki może mieć wpływ na jej gotowość. Może jej układ trawienny nie jest jeszcze na tym poziomie. Moja córka ma pół roku i wazy tyle co Twoja. Podajesz córce słodycze/kakao? Jeśli tak, to to też może być źródłem problemów brzuszkowych.
Ja bym mieszala tak jak wcześniej wspomniałam do 2 miarke 3 i zwiększać do tylu moarek 3 aby nie występowały problemy i na tym etapie bym czekała i próbowała z czasem znów sama 3 jeśli problemy się by powtorzyly to probowalabym później znów A wrocilabym do mieszania. Być może jest inny problem bo mleka mają różny skład być może bebilon 3 nie odpowiada córce i być może inne mleko 3 by pasowało one się jednak wszystkie lekko różnią składem więc może warto też spróbować np bebiko nan hipp itd w rossmanie są saszetki na jedna porcje do kupienia więc można sprawdzić czy to nie chodzi o mleko.
Ja podobnie jak Aissa mieszałam zawsze mleczko podczas przejścia na nowy numer. Teraz jesteśmy już na 4 i za każdym razem zaczynałam od. 1 miarka nowego i reszta starego, po 2-3 dniach 2 miarki i reszta nowego, aż doszłam do całkowitej zmiany na nowy numer.
Jeśli problemy nei przejdą spróbuj zmienić mleczko na innej marki, albo skonsultuj się z pediatrą co ona na to.
Zamarancza co prawda ja nie mieszam bo mój ssak na piersi ale kuzynka miała problem i jak zajmowałem się jej synkiem to wlansie mieszalam i było ok niektóre dzieci muszą mieć dłużej mieszane mleko i dopiero na same następne jedzą bez problemów każdy układ pokarmowy jest inny i w różnym tempie dojrzewa być może maluch mamy hani potrzebuje czasu i po prostu na razie warto mieszać jeśli wtedy nie ma problemu A być może że mleko następne jest w dużej różnicy czegoś i to powoduje problem niekiedy zmiana firmy mleka pomaga kuzynka tak miaka okazalo sie ze nan podpasowal maluchowi pomimo ze wczesniejsze mleka mial inne. Ale wiadomo trzeba próbować są mleka dostępne w saszetce na jedna porcje można też zamówić próbki mlek i wypróbować po prostu jeśli będzie potrzeba zmiany czy inne mleka 3 będą lepsze w sensie nie będą powodować takich problemów.
Już jest lepiej, mała chyba w końcu się przyzwyczaiła. Wczoraj była kupka i dzisiaj już też bez żadnego pomagania. Poobserwuje jeszcze kilka dni ale wygląda na to że mały brzuszek się przyzwyczaja.
Hania dostaje czasem coś słodkiego ale nie w jakiś wielkich ilościach.
To super wiadomości widocznie zmiana chwilowo wprowadziła zamęt oby już wszystko było ok !
Mam nadzieję bo już chwilami płakałam razem z nią
Mama super, że u Was już lepiej. Mieszanie mleka w waszym przypadku 2 i 3 powinno się odbywać tak długo jak długo potrzebuje tego mały brzuszek dziecka. Czasami szybko i bez problemów można je zmienić a czasami potrzeba więcej czasu tak jak u Was.
Wydaje mi się, że jeśli tak się dzieje to lepiej wrócić do poprzedniego mleczka. Moja córka 26.12 skończyła pół roku a nadal pije 1. Mleko 2 planuje jej już podawać. Jednak tak jak przy pierwszym dziecku. A mianowicie-lekarz zalecił nam by podawać połowę mleka1 z polowa mleka2. Wtedy łatwiej maluchowi przyswoic mleczko i nie ma drastycznej zmiany. U synka to się sprawdziło. Tak samo planuje zrobić ze zmiana mleka u córki
Patrycja są dwie szkoły przejścia na mleko następne. Albo miarka za miarkę czyli zamieniamy najpierw 1 miarkę mleka nr 1 na miarkę mleka numer 2 i tak powiedzmy dwa dni, następnie 2 miarki mleka 1 zamieniamy na 2 miarki mleka 2 i tak aż cała porcja mleka będzie z 2. Druga metoda to zamieniamy jedną całą porcję czyli powiedzmy w południe dajemy mleko numer 2 a reszta posiłków to mleko numer 1.