W jaki sposób przygotowujecie MM ? Akuratnie szukam lepszego sposobu, wcześniej podgrzewałam w podgrzewaczu Lionello thermup double, ale nie jestem z niego zadowolona, bo muszę pilnować żeby wyłączyć go po określonym czasie (czyli np po 7 min bo inaczej mleko jest za gorące). Jesteśmy na karmieniu mieszanym ale potrzebuje czegoś tyko do mleka modyfikowanego bo mój bobas nie lubi mojego mleka z lodówki (jeśli jest krótko to ok ale po 12 godzinach już nie wypije), najczęściej moje dostaje w temperaturze pokojowej lub świeżo odciągnięte.
Aktualnie korzystamy z termosów - jeden z gorącą wodą a drugi z zimną i do tego jeszcze używam termometru bezdotykowego żeby sprawdzić czy temperatura jest ok (zanim dodam MM).
I tak przy okazji - macie może do polecenia jakiś przenośny podgrzewacz ? Zastanawiam się nad momcosy, mybaby bottle lub neno, ale może macie jakieś polecenia, co wam się sprawdza w podróży? Ja też jestem trochę przewrażliwiona i szukam oprócz korzystania na wyjazdach to dodatkowo czegoś na wypadek awarii prądu jak zabraknie wody w termosie lubię być przygotowana na każdą ewentualność
Ja używałam jednego termosu, w którym już miałam wodę w odpowiedniej temperaturze. Do tego ten pojemnik na porcjowane mleko i tak działamy ju kilka miesięcy. Stawiam raczej na prostotę i minimalna ilość gadżetów. Wody też nigdy nie mierzyłam, zawsze robię na oko i nigdy nie było za gorące czy za zimne
Ja mam gorącą wodę w termosie normalnym a w szklanej butelce mam zimną wodę żeby zmieszać i mniej więcej już wiem ile lać gorącej wody a ile zimnej i sprawdzam na nadgarstku temperaturę. Co do podgrzewacza polecam podgrzewacz z canpola ustawiasz na podgrzanie mleka i temperatura jest stała dzięki temu mleko ma odpowiednią temperaturę do podania i nie jest za gorące .
My mamy podgrzewacz z Canpola i Lovi. Wlewam wodę zgodnie z instrukcja do podgrzewacza zeby zagrzalo do odpowiedniej temperatury wode w butelce. I albo mam przygotowane odmierzone miarki mm w pojemniku albo sypie z puszki
Na wyjazdy mielismy koc grzewczy z lionelo. Ale jak juz kiedyś bylo w którymś wątku pisane - czas podgrzewania jest dosc dlugi.
Hej, wprawdzie ja jeszcze nie karmie, ale gdyby tak się stało, że będziemy karmić MM to mamy czajnika z regulacją temperatury wody. Dzięki temu możemy ustawić dokładnie taką temperaturę, jaka jest potrzebna do rozpuszczenia MM, mamy z xiomi mamy dokładnie ten i dokładnie od roku bo zażyczyliśmy go sobie pod choinkę
Ale widzę, że teraz już wyszła druga jego wersja i w tej drugiej wersji można ustawiać temperaturę z dokładnością co do jednego stopnia :o ale zajmuje trochę więcej miejsca, a ta 1 jest bardzo spoko i można dorwać na allegro
Ale prócz tego mamy podgrzewacz z lovi i neno - ale one żeby działały muszą być podłączone do prądu. Ten z lovi jest fajny bo jest taki mniejszy dosłownie na jedną butle wiec fajnie się sprawdzi w podróży, ale no bez prądu nie da rady
Właśnie, a może czajnik elektryczny z regulacją temperatury? Ja też jeszcze nie mam doświadczenia z karmieniem, zobaczymy jak to wyjdzie i potem ewentualnie będę zaopatrywała się w ewentualne gadżety do przygotowywania mleka.
Ale u mnie koleżanka zaraz po urodzeniu w ogóle nie miałam pokarmu i musiała przejść na mleko modyfikowane i ona używa elektrycznego czajnika z regulacją temperatury i jakoś sobie radzi
A tak swoją drogą to życzę Ci abyś miała możliwość przetestowania ekspresu do mleka od Canpol z tego miesiąca, może on by się idealnie sprawdził
I przede wszystkim była by rzetelna opinia, sprawdzona z wieloma innymi urządzeniami
Co do domowego podgrzewacza nie pomogę bo mam tego samego dziada z lionelo co Ty. W podróży używam podgrzewacza przenośnego babyono. Do niego wkręca się butelkę i ustawia temperaturę. Możesz np ustawić 37* i podłączyć mleko odciągnięte albo 40 i wkręcić butelkę z samą wodą i dopiero po podgrzaniu umieszać mm. Są też wyższe temperatury chyba 45 i 50, akurat zostawiłam go w aucie ale z tego co pamiętam to takie były. Bardzo fajny i malutki, nie zajmuje dużo miejsca w torbie
@SylwiaMK U mnie było jak u większości dziewczyn, termos z gorącą wodą+ zimna w butelce. Wyłapałam dobre proporcje i to było najlepszym i najszybszym rozwiązaniem. Dodatkowo używałam butelek z NUK na których jest taki pasek cieplny, który kolorem pokazuje czy temperatura jest w porządku.
My korzystaliśmy z czajnika elektrycznegi,.który podgrzewa do określonej temperatury. Zawsze miałam wcześniej przegotowaną wodę i do 40 to parę chwil mu zajmowało. Plus termos, gdzie miałam wodę o temperaturze 40
Mam podgrzewarz lionelo i jestem zadowolona. Podgrzewam w nim moje mleko (okolo 30 min przed karmieniem wkladam prosto z lodowki) i w nocy mm - wode 150ml w butelce wkladam na noc i tak sobie stoi w podgrzewaczu. W nocy kiedy maly sie budzi wsypuje odmierzone mleko, mieszam i tule. Fakt ze czasami rozsypie bo robie to na spiocha. Ale budzetowo nic latwiejszego nie znalazlam.
Eeej może to głupie pytanie ale nigdy nie robiłam mm mam tylko w razie czego kupioną jedną puszkę od urodzenia synka i nie musiałam jeszcze używać ale na instrukcji jest napisane żeby gotować wodę 5 minut i pozostawić do schłodzenia. Serio tak przygotowujecie wodę czy uzywacie np standardowo przegotowanej z czajnika (czyli tyle co chwile sie zagotuje woda a nie całe 5 minut) albo butelkowej?
Dzięki dziewczyny za wasze polecenia, widzę że przeważa termos, więc chyba przy tym zostaniemy, gdyby mój czajnik padł (niestety od 8 lat działa bez zarzutu a chciałabym go ju wymienić na inny, ale jak działa to szkoda) to zdecydowałabym się na czajnik z regulacją temperatury bo przydałby sie nie tylko do karmienia.
Zobaczę też te butelki z paskiem temperatury, bo faktycznie super patent, ja na nadgarstku nie lubie sprawdzać bo czasem mam wrażenie że jest za gorące/ za zimne a okazuje się że jest w sam raz, a niedlugo będziemy musieli wymienić butelki na większe. @Mamusia22 z niecierpliwością czekam test babyono, a długo już używasz ? Czytałam że z czasem coraz szybciej się rozładowuje, zauważyłaś różnicę ?
Co do MM to różne są instrukcje na opakowaniu, u mnie jest żeby zagotować wodę, więc tylko doprowadzam do wrzenia. Pewnie z tym gotowaniem 5 min chodzi o zachowanie sterylności, a masz na opakowaniu informację jaka temperaturę musi mieć woda żeby dodać MM? Czasami jest i formacja że musi mieć 70 stopni, więc wtedy na pewno chodzi o to że MM jest mniej sterylne i chodzi o zabicie bakterii
Czajnik z utrzymywaniem temperatury albo ja bardzo polecam ekspres do mleka neno. Utrzymuje temperaturę jaką chcesz, gotuje wodę i może ją wychłodzić jeżeli jest za gorąca. Wlewasz ile chcesz dodajesz mleko k gotowe bez studzenia. Ja mam już 2 lata i bardzo polecam
Kurcze mam ten sam podgrzewacz Lionelo jeszcze w pudełku- czeka na swój debiut … myślałam że to dobry zakup. Na razie miałam burzę mózgów z mężem jak ogarnąć to karmienie zwłaszcza nocne kiedy alarm załącza się X2… planuje odciągać na zapas , ile trzymacie w temperaturze pokojowej odciągnięte mleko? Tak żeby podać je na następne karmienie powiedzmy za 3 godziny?
Do mm jeśli podgrzewacz się nie sprawdza to fajnym pomysłem jest dla mnie czajnik z ustawieniem temp. Też bym kupiła ale my mamy czajnik na gaz, na blacie już brakuje miejsca na kolejny sprzęt A może taki termos co ma wbudowany termometr , pewnie coś takiego istnieje
Ten podgrzewacz jest ok do utrzymywania temperatury i sterylizacji , ale do podgrzania mi się nie sprawdza. Np jak wyciągam mleko z lodówki to muszę pilnować czasu bo inaczej się przegrzeje. Podgrzewanie trwa strasznie długo, nawet 8 minut. W czasie jak podgrzewam mleko lub wodę i chce przebrać synka to przegapiam czas na wyłączenie podgrzewacza i mleko zamiast temperatury 37 stopni ma 55 i muszę chłodzić. Na podgrzewaczu ustawia się ile ml mleka chce się podgrzać ale trzeba się trzymać czasu z instrukcji i pilnować żeby po tym czasie wyciągnąć butelkę. Dlatego wolę korzystać z termosu z wodą.
Co do odciągniętego mleka to ja trzymam max 3-4 godziny w temperaturze pokojowej. Ale to najlepiej samemu się przekonać, mleko koleżanki kisło juz po 3 godzinach. Wieczorem moje mleko wkładam od razu do lodówki bo w nocy bobas budzi się co 5 godzin. W nocy dostaje mm bo moje za długo się podgrzewa w podgrzewaczu a i tak mam za mało pokarmu wiec moje mleko dostaje co drugie-trzecie karmienie
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.