Puzzle dla dzieci – czy warto je kupić i jakie wybrać?

Moja córka ma dopiero osiem miesięcy, ale już próbowałyśmy wspólnie układać duże puzzle przeznaczone dla niemowląt. Córka miała mnóstwo frajdy, a ja z radością obserwowałam jak córka manipulowała paluszkami ,z zaangażowaniem starając się dopasować do siebie dwa pasujące do siebie elementy. 

Haa. Mój synek jest na etapie nauki układania puzzli. Znaleźliśmy super puzzle po 3-9 sztuk na obrazek i mały jest zachwycony.
Świetna porada!

Zgadzam się-puzzle są świetną zabawą, która również uczy. Bardzo ciekawy wpis.
I potwierdzam-puzzle zrobione przez rodzica są równie ciekawe jak te ze sklepu.
My drukujemy obrazki, przyklejamy na karton. Następnie go tniemy na kwadraty

Osobiście bardzo lubię układać puzzle. Mam nadzieję, że synek także będzie lubił tą zabawę. Cieszę się, że na rynku jest duży wybór puzzli dla maluszków. Ostatnio widziała właśnie takie dwu częściowe. Na razie czekał, aż maluch podrośnie.

Uwielbiam puzzle <3

My lubimy drewniane. 

Przy dzieciach 2-3 letnich świetnie sprawdzają się zwykłe puzzle w dużym formacie, również piankowe są bardzo fajne jak i te drewniane z brakującymi kilkoma elementami z wystającym elementem do chwycenia.

Najpierw warto zacząć od większych o mniejszej ilości elementów. Wraz z wiekiem zwiększać ilość elementów puzzli 

Aneczka dokładnie zaczynamy od 2 do 4 elementów ☺

Ja zaczęłam z grubej rury :D najpierw 3 a zaraz potem 15 i 30 hahah :D ale szybko sobie poradziła , więc dlatego zaraz były 30 

W zasadzie z dużych mamy tylko te 15, a reszta to małe elementy, Teraz na króliczka dostała takie od3-6 elemntów , grube duże, ale no ona już układa 30 a z naszą pomocą 50 

ja mam nadzieje, zę moje maleństwo kiedy sie tez bedzie interesowac puzzlami i ze mną bedzie ukłądac;d 

Mazia jeżeli dziecko sobie radzi to pewnie ze można wprowadzić więcej elementów ale jak widzimy ze się denerwuje przy dużej ilości tzn ze to jeszcze nie ten etap 

Nati no dokładnie nie ma nic na siłę :)

Natomiast dla 4latków polecam już puzzle przestrzenne puzzle ball numbers ravensburger Myślałam, że poradzą sobie z nimi dopiero 5latki, a układają już nawet dzieci, które jeszcze nie skończyły 4lat i cieszą się dużym zainteresowaniem.

Tak zaczynaliśmy od takich 2 elementowych ;))

Trzeba dizdcko obserwować bo w różnym wieku wykazują na nie zainteresowanie 

Tak dokładnie jak dziecko nie jest zainteresowane to raczej nie będzie układać, nie ma co zmuszać;))

Jak układasz z dzieckiem to zawsze te zainteresowanie dziecko łapie ☺

MOja kiedyś sama układała, a teraz tylko z nami chce 

Warto próbować, oczywiście nic na siłę, ale tak jak nati napisała, gdy spróbujemy układać z dzieckiem to się zainteresuje. Bywa, ze dziecko nie jest zainteresowane i rodzice już potem nie proponują, a potem w przedszkolu 6letnie dziecko nie potrafi ułożyć rozciętego obrazka składającego się z 6 elementów.