Hej! Czy i kiedy Wasze maluszki zaczęły raczkować? Moja 10miesieczna czołga się jak żołnierz potrafi wstać i sobie obejść przy kanapie np, ale nie potrafi raczkować
Synek mojej siostry zaczął raczkować dopiero po 11. miesiącu wcześniej też się tylko czołgał i wolał wstawać przy meblach. Każde dziecko ma swoje tempo
Mój starszy syn w ogóle nie raczkował wstał jak miał 10 miesięcy i zaczął chodzić , drugi synek raczkuje jak zawodowiec ale chodzi tylko jak może się czegoś złapać ma 11 miesięcy
Ja ato już zapominam jak to było ze starszymi. Moje dzieciaki raczej mało raczkowały. Pełzali po podłodze a jak zaczęli siadać to stawali na nóżkach i łapali się za meble. W ten sposób próbowali chodzić. A ja przeżywałam męki bo każdy upadek był dla mnie przerażający.
Moja córka w ogóle ominęła ten etap. Najpierw chodziła a później raczkowała jak się czołga to nie ma co panikować. Możesz raczkować z nią to podpatrzy:smiley:
U nas raczkowanie pojawiło się dopiero ok. 11. miesiąca – wcześniej też tylko czołganie i chodzenie przy meblach. Niektóre maluchy całkowicie pomijają raczkowanie, więc jeśli się przemieszcza i rozwija inne umiejętności, to wszystko jest w porządku
Moja zaczęła w 7 miesiącu swoje małe przygody z raczkowaniem
U nas też koło 7 miwsiaca
Mój maluch zaczął raczkować w 7 miesiącu, ale każde dziecko rozwija się inaczej. Skoro Twoja córeczka czołga się, wstaje i chodzi przy meblach, to jest na świetnym etapie! Niektóre dzieci raczkowanie pomijają całkiem
Dokładnie każde dziecko jest zupełnie inaczej i rozwija się w swoim tepie
Dokładnie, każde dziecko inaczej
Mój pierworodny w ogóle nie raczkował, robił spadochroniarza a potem wstał i poszedł
Zdarza się wiem coś o tym
ojjj zaraz jak ruszy to jej nie dogonisz ;p
U mnie 10 mcy to juz córka stawiała kroczki
Etap raczkowania pomijała , piwoty robiła, od razu siadać chciała tez, ale kazde dziecko ma inaczej
Tak ciesz się puki możesz że jeszcze nie chodzi:rofl: