Relaktacja - przywracanie laktacji

Kiedy córka miała niecałe 2 miesiące, z przyczyn zdrowotnych trafiłam do szpitala. Przeszłam operację, po której musiałam przyjmować specjalne leki, które niestety uniemożliwiły mi karmienie piersią. To był dla mnie duży cios. Zakładałam, że córkę będe karmiłą rok, może nawet dłużej... Czułam się przez to bardzo przygnębiona, ale nie mogłam nic z tym zrobic. Córka przeszła na karmienie mlekiem modyfikowanym.

Ciekawy artykuł, nie sądziłam, że coś takiego jest możliwe.

ja na szczęście nie mam z tym problemu, ale przydatny artykuł na później

bardzo ciekawy artykul :slight_smile: ja tez nie wiedzialam ze takie cos jest mozliwe ale super ze ci sie udalo :-)))

Gdybym wiedziała, ze cos takiego mozna zrobic karmiłabym znacznie znacznie dłużej. Człowiek dowaiduje się czasem takich waznych rzeczy dopiero po czasie. Bardzo ważny artykuł dla mam naprawdę. Jesli bede kiedyś miała kolejne dziecko to z pewnościa w przypadku przerwania karmienia będe sie starać się wrócic do karmienia piersią,.

szkoda że nie było tej porady kiedy ja miałam taki problem… może karmiłabym małą dłużej a tak to karmiłam ją tylko niecały miesiąc… ale gdybym jeszcze kiedyś zachciała drugie dziecko to już będę mądrzejsza…

Szczerze mowiac nie sadzilam, ze da rade przywrocic laktacje. Podejrzewam, ze u mnie bez problemu laktacje by mozna pobudzic, bo moj organizm produkuje za duzo prolaktyny. Zreszta wiele kobiet ma wlasnie przez zaburzenia tego hormonu problemy z laktacja

ja co prawda karmię już tylko w nocy córeczkę i to 1 raz ale to pomaga mi utrzymać laktację,bo jeszcze chcę karmić…a z laktatorem też tak robiłam,gdy prawie nie miałam już mleczka…

ja słyszałam że nawet kobiety które nie mogą mieć dzieci a zaadoptują niemowlaczka mogą również karmić piersią i cieszyć się z pełnego macierzyństwa

chyba powoli muszę przyzwyczaić się do myśli o zaprzestaniu karmienia,pomimo,że ja chcę top córeczka ma zdaje się inne zdanie…

Justyna ja też oglądałam program o tym, z tym że jest to związane z przyjmowaniem zastrzyków hormonalnych przez jakiś czas wcześniej. Ale ja się wcale nie dziwię, że kobiety decydują się na coś takiego.

Porada superrrrrr:))) Ja w zyciu bym nie pomyślała , że mozna przywrócic karmienie. Ja karmię synka tylko w nocy piersia ale zeby utrzymać laktacje musze w dzień wspomagac sie laktatorem

fajnie,że są takie metody, i nawet po przerwie można wrócić do karmienia

a ja nie karmiłam piersią ale przynajmniej nie miałam problemu z oduczeniem dzieciaków

wiecie co …od niedawna gdy wiem ze moje dziecko zaraz bedzie jadlo to czuje taki bol w piersiach jakby mi sie pokarm zbieral ale nic nie ma dziwne uczucie nie wiem jak to dobrze wytlumaczyc

ja żałuję że musiałam przestać karmić córeczkę kiedy zaszłam w drugą ciąże, szczerze to nawet myślałam że można karmić piersią w ciąży ale lekarz niestety natychmiast kazał mi odstawić

moja siostra dosc dlugo karmila bedac juz w ciazy z drugim dzieckiem. lekarz tez jej zabronil, a to dlatego, ze to jest juz zbyt obciazajace dla organizmu utrzymac laktacje i zywic plod

moja kolezanka bardzo chciala karmic a nie miala pokarmu i tak sobie wpoila do glowy ze ona musi karmic dziecko ze az stracila calkiem pokarm i lekarz stwierdzil ze sama sobie zablokowala mleko

dziwnie… mozna tak zabklokowac laktacje?

można… za bardzo się tym stresowała i dlatego się tak stało… dlatego młode mamy nie powinny się denerwować bo można ze stresu stracić pokarm…