Ropne zapalenie ucha środkowego

Dopadło nas pierwszy raz, syn bardzo narzekał na ból uszka, w ciągu 2h udało nam się dostać do lekarza, oczywiście zlecony antybiotyk aż na 10dni. Boję się powikłań i mam nadzieję że na kontroli po weekendzie wszystko będzie ok. Czy zapalenie ucha zawsze kończy się antybiotykiem? 

jeśli ropne to niestety nic innego nie pomoże tylko antybiotyk, bo jest to już zapalenie bakteryjne. Z uszami przy pierwszym synu przeszliśmy chyba wszystko co możliwe, łącznie z zabiegiem i drenażem.

Ważne przy każdym zapaleniu ucha jest kontrolowanie i niedopuszczenie do zaniedbania. Pilnowanie każdego kataru, oczyszczanie i zakrapienie nosa, gdyż u dzieci - gardło, nos i ucho często idą w parze, gdyż te połączenia są bardzo krótkie, a mechanizmy obronne słabo wykształcone. Niestety większość problemów usznych u dzieci bierze się z kataru. Polecam ectimer na stałe włączyć do codziennej higieny noska choćby na 3 mce. Probiotyki nawet przez miesiac od zakonczenia antybiotyku. Do gardła polecam lactoangin - środek z żywymi kulturami bakterii - chroni gardło a tym samym okolice uszu i noska. Powodzenia!

Megg ja przeszłam niestety bardzo długi proces leczenia ucha u siebie i u mnie zawsze kończyło się to antybiotykiem , pamiętaj żeby doleczyć do końca i uważaj żeby nie zawiac leczonego miejsca ja miałam ten problem lała mi się ropa , nie mogłam chodzić na basen , musiałam mieć watę w uchu i dziś na jedno ucho niedosłysze trzeba bardzo uważać to jest poważna sprawa jak skończysz antybiotyk udaj się na kontrolę do laryngologa czy wsyztsko jest w porządku :) trzymam mocno kciuki żeby obeszło się bez komplikacji

meeg a ile ma twój synek?

u mnie córka miała czesto zapalenie ucha a zaczeło sie w okresie przedszkolnym jak zaczał przerastać 3 migdałek;( wówczas zazwyczaj kończyło sie na antybiotyku;( 

z tymi uszami to trzeba bardzo uważać jak bedziecie mieli czeste infekcje ucha jak i dróg oddechowych to zwróć uwage bo moze byc przyczyną migdałek;(  

nie jestem lekarzem ale mała sugestia;) 

Zapalenia ucha wlasnie nie można lekceważyć bo raz nie doleczone i potem się z byle czego robi stan zapalny i są problemy do tego stopnia właśnie że można mieć problemy ze słuchem 

Kochana , mój synek 6msc aktualnie ma ostre zapalenie krtani i tchawicy , zrobiło mu się z tego obustronne zapalenie ucha i też ma antybiotyk . Trochę mam żal do lekarzy , że wcześniej nie dali antybiotyku , może była szansa wyleczyć szybciej . Ale na izbie przyjęć w szpitalu miałam wrażenie , że mówią nam to co chcemy usłyszeć - czyli że jest dobrze a dwa dni później pogorszenie stanu zdrowia . Trzymam kciuki aby nasze szkraby szybko wróciły do zdrowia :) 

Megg a jakich powikłań się boisz? Antybiotykiem szybciej zaleczysz i nie rozwinie się nic gorszego

Nie martw się na zapas dobrze że tak szybko udało wam się dostać do specjalisty jeżeli jest konieczny antybiotyk bo stan zapalny jest na tyle duży to lepsze to Bo mogłoby po weekendzie się okazać że będzie już znaczy nie gorzej niż leżę w poniedziałek powinno być już po takich  2 trzech  dniach widać znaczną poprawę

A ja z leków nic bym nie polecała , nie dawałabym dziecku nic bez wyraźnego polecenia lekarza . Chodzi o ten przykład zapalenia Ucha . maluszek Ma antybiotyk . Będzie dobrze :)

megg nic sie nie stanie jak juz masz antybiotyk,najwazniejsze ze w pore zadziałałas i poszłas do lekarza...pewnie powikłania sa jak jest ucho nieleczone.

Anisss tak podejrzewam że to może być wina migdałka, aż mnie mrozi jak sobie pomyślę że miałabym. Zdecydować o wycięciu, zwłaszcza że trzeci migdał może odrastać. 

Synek ma trzy lata. 

Antybiotyk zadziałał bo nie narzeka już na ból ale mam obawy i koniecznie umówię się na kontrolę. 

Moim zdaniem nie trzeba się za wszelką cenę bać i bronić od antybiotyku

I jak byłaś już na kontroli czy nie udało Ci się umówić i masz na dniach ? Wiadomo lepiej się skontrolować dla świętego spokoju 

Ja czasami wolę jak dadzą antybiotyk i szybciej zdrowieje niż się męczy 

MiśkaPyśka oj też jestem tego zdania. Bo czasem dziecko się męczy, a poprawy i tak brak w rezultacie i tak ten antybiotyk dziecko otrzymuje. Wiadomo lepiej dzieci wystrzegać przed nimi, ale jeśli chodzi o uszy to ja antybiotyk uważam za konieczność bo u nas był ,a  mimo wszystko długo córka miała powikłania i teraz też ucho chore no i ja w sumie razem z nią 

Oj uszy to coś strasznego, ja zawsze mam z nimi problem;/ muszę chodzić w przepaskach bo jak mnie przewieje to zaraz straszny ból...

Megg najważniejsze, że w porę zareagowałaś i dostaliście antybiotyk, najgorsze powikłania jednak są jak ucho nie leczone jest...

Mamaem aj to jest okropny ból ja mam pierwszy raz zapalenie, ale by zasnąć muszę brać dwie tabletki przeciwbólowe . Córka już trzeci raz złapała zapalenie ucha 

Mazia ja smaruje się amolem i jakoś mi pomaga, ale ból ciągnie się i boli wszytsko dookoła ucha;/

Powiem wam szczerze że u nas córka nigdy jeszcze nie miała problemów z uszami 

to ja amolu nie próbowałam, ale już mam antybiotyk