Napisałam w tym miesiącu poradę na ten temat,ale nie została dopuszczona do publikacji, a szkoda,bo mogłabyś uzyskać odpowiedź bez zakładania wątku;)
Żeby sprawdzić czy doszło u Ciebie do rozejscia mięśnia prostego możesz wykonać samodzielnie prosty test :
-połóż się na plechach, zegnij nogi w kolanach,stopy ułóż na ppdłożu,
-jedną rękę połóż pod głową,a palce drugiej ręki skieruj w dół i umieść na linii środka brzucha na wysokości nad pępkiem,
-unieś głowę, jeśli palce zapadają się do środka na 2cm to normalny stan po ciąży, jeśli ok.3cm to juz należy skonsultowac z lekarzem.
Nie musisz czekać do końca połogu, ten samodzielnie wykonywany test niczemu nie szkodzi i nie zagraża.
Po jakim czasie od porodu można sprawdzić jakie ma się rozejście mięśnia prostego brzucha ? Czy z konsultacja u fizjoterapeuty trzeba czekac do końca połogu czy już szybciej ?
Kadrowa tylko że taki test nie wiem czy można po cc w przypadku Marty wykonać.
Marta u nas zawsze sprawdzają na wizycie kontrolnej która jest po 4 bądź 6 tygodniach właśnie lekarz mi mówił że Wczensiej nie ma sensu bo i tak jest Połóg Polog no i że jeszcze może to się zejść przez okres połogu więc po połogu najlepiej wg tego co ja wiem
Z tego co wiem nie ma znaczenia czy poród odbył sie siłami natury czy było to cesarskie cięcie, test można wykonać, wiadomo,ze jeśli fizycznie nie czujesz się jeszcze na siłach to jest na niego jeszcze za wcześnie, należy wziąć pod uwagę,że ciało po takim wydarzeniu potrzebuje regeneracji i nie ma co panikować pare dni po. Najlepiej w razie wątpliwości skonsultować to ze specjalistą. Zresztą pewne objawy rozstępu mięśnia prostego można zauważyć jeszcze w trakcie ciąży ok. 6/7 msc, do rozejscia kresy białej do tych 2cm dochodzi podczas ciąży u kazdej z nas, bo tak już to fizjologicznie jest zaplanowane, jednak u większości z nas do 24 tygodnia po porodzie mięśnie wracają na swoje miejsce.
Sprawdzic mozna zawsze na wlasny uzytek i z ciekawosci, ale zeby to mialo jakikolwiek sens to warto poczekac te dwa miesiace od porodu, a i wtedy wyczuwalne rozejscie na te 2 cm nie jest niczym zlym. Choc oczywiscie jesli mamy watpliwosci to konsultacja z fizjoterapeuta nie zaszkodzi.
Zwlaszcza po ciazy blizniaczej, gdzie te miesnie tak mocno sie napracowaly i rozciagnely wydaje mi sie, ze nie ma co sie spieszyc. Choc oczywiscie w ramach rozsadku, bo im wczesniej zaczniemy przeciwdzialac tym lepiej.
Kochana z tym najlepiej udac sie do fizjoterapeuty. Znajdz jakiegos dobrego i podpytaj o wszystko. On tez Ci powie kiedy najlepiej przyjsc.
Jeśli rozejscie jest duże, conajmniej na 4 palce kwalifikuje sie do zabiegu chirurgicznego. Aczkolwiek dobry fizjoterapeuta bedzie z tym walczyl i cwiczeniami moze naprawde pomóc.
na pewno nie rob cwiczen na własną rekę! Bo mozna sobie tylko zaszkodzic.
jesli znalazłabys u siebie w miejscie zabieg który nazywa się INDIBA. Mozna go wykonywac po połogu, ale jak najbardziej przy rozejsciu mięsni. Dobre efekty daje własnie w połączeniu z rehabilitacją.
Kadrowa mi się wydaje że nie ma sensie parę dni po porodzie sprawdzać Jelsi już to te 6 tygodni odczekać i sprawdzić to tak na moje oko wtedy dopiero ma jakiś sens
Aiisa pod zadnym pozorem nie nawołuję do sprawdzania parę dni po porodzie czy nastąpiło rozejscie, nic takiego nie napisalam, stwierdziłam jedynie,że mozna to zrobic bez żadnej szkody,a nie że trzeba,ale z racji tego,że organizm potrzebuje regeneracji lepiej odczekac i nie panikowac, a jeśli mamy jakieś obawy to udać sie po specjalistyczną poradę…
Sprawdzić można dość wcześnie, ale na pewno nie podejmować żadnych ćwiczeń. Najlepiej poczekać do zakończenia połogu i wtedy skonsultować się ze specjalistą w celu ustalenia planu działania. Niestety ciąża mnoga jest jednym z czynników predysponujących.
Marta co do sprawdzenia rozejścia się mieśnia ja bym poczekała do końca połogu . Wówczas udasz się na pierwsza wizytę kontrolną do ginekologa . Później nie zaszkodzi wizyta u fizjoterapeuty . Na pewno nie możesz dźwigać minimum przez pół roku . Ważne żeby wybrać się bo już też nie będziesz mogła wykonywać wszystkich ćwiczeń
Ja również z tym bym zaczekała.Spokojnie odczekaj okres połogu idź na wizytę kontrolną do gin.i ewentualnie później gdy rzeczywiście będziesz podejrzewać ,że jednak coś jest nie tak to udaj się do specjalisty.
Sprawdzić stan rozejścia możesz już po paru dobach od porodu. Sprawdzenie nie jest skomplikowane i nie wymaga dużego wysiłku fizycznego. Trzeba mieć na uwadze, że polog sprzyja
łatwiejszemu zamknięciu rozejścia. A sprzyjają temu hormony ciążowe. To one dbają o powrót prawidłowego funkcjonowania ciała. Im szybciej wykryjesz te nieprawidłowość tym szybciej możesz nad nią pracować.
Oczywiscie jeśli pare dni po porodzie wyczujesz rozejscie to nie musisz panikować. Podejdź do tego na spokojnie.
W razie wątpliwości możesz o wszystko dopytać położną lub udać się do fizjoterapeuty.
Do mnie/do córki położna przyszła 6 dni po porodzie i sama sprawdziła jak to u mnie wygląda. U mnie było ok. Ale wlasnie takie informacje mam od niej. Wydaje mi się, że położna się zna. Po za tym w trakcie połogu nie musisz leżeć i nic nie robić. Wiele kobiet uprawia np. joge. Sa to dwlikatne i spokojne ćwiczenia, które nie zaszkodzą. Jeżeli kobieta była aktywna fizycznie przed porodem, ciąża i poród przebiegły pomyślnie. Nie ma żadnych komplikacji to nie trzeba przez czas połogu sie unieruchamiac
Kadrowa rozumiem nie mówię że tak napisałaś bo wiem że nie ale po prostu wiem że Marta jest po porodzie parę dni po prostu więc patrzę na sprawę przez ten pryzmat:)
Poczekaj aż minie okres połogu. Jestem na 10 dobę po CC i mój fizjoterapeuta powiedział właśnie żeby czekać. Na działanie zawsze jest czas, a szkoda sobie narobić problemów, a tym bardziej pogorszyć swój stan mięśni brzucha. Ogólnie powinno się odczekać 3 m-ce z jakimikolwiek ćwiczeniami.
Wiadomo, na powrot do dawnej sylwetki przyjdzie czas, natomiast pod żadnym pozorem przy rozstępie mięsnia prostego lub przy podejrzeniu jego wystąpienia nie wolno na własną rękę wykonywać żadnych ćwiczeń bez wskazań fizjoterapeuty lub konkretnych wytycznych jakie ćwiczenia można w naszym przypadku wykonywać. Możemy sobie nieświadomie zaszkodzić.
Oczywiście wiem , ze ćwiczenia sa teraz nie wskazane i szczególnie nie mam zamiaru szalec i z brzuszkami itd. bo to najgorsze co mogłabym teraz zrobić . Wiem właśnie jak sie sprawdza rozejscie miesni brzucha natomiast zastanawiałam sie po jakim czasie to czuć , bo u mnie tez brzuch jest jeszcze taki miekki ze nic kompletnie nie czuje
Przez to martwiłam się ze mój brzuch naprawdę mogł się rozejść na maksa Wiem ,ze po pologu lub nawet w końcówce można zaczać cwiczyć program naprawczy DDS
Marta ja miałam taki 'rozlały' brzuch. Miekki i też się bałam a okazało się, że jest ok. Na wizycie mój ginekolog powiedział, że wszystko na spokojnie i nasze ciało potrzebuje czasu.
Marta daj trochę czasu sobie
Myślę że parę dni po porodzie szczególnie bliźniaczym to za krótko żeby sprawdzić rozejście mięśnia prostego. Na początku też myślałam że po ciąży rozciągnął mi się mięsień brzucha. Ogólnie sporo przytyłam i miałam duży brzuch i duże dziecko. Jednak okazało się że mięsień jest dobry, tylko za dużo sadełka na brzuchu