Rozmrażanie pokarmu z różnych dni

Mam pytanie odnośnie rozmrażania pokarmu . 

Mam zamrożonych kilka pojemniczków po 30ml pokarmu ale z różnych dni . Czy mogę jednorazowo rozmrozić np 3 różne i zmieszać pokarm aby było 90ml? 

Jeżeli chodzi o mleko to mi w szpitalu jak ściągałem radzili robić tak. Ściągnąć mleko schować do lodówki. Później kolejny raz ściągnąć mleko schować do lodówki. I jak oba mleka lub więcej będą miały taka sama temperaturę zmieszać i dopiero zamrozić 

Aneczka dokładnie. Mogą nawet stać w temperaturze pokojowej do 4h, więc można zostawić na chwilę odciągnięte mleko, żeby tez nie wsadzac od razu do lodówki. 

Łączyć należy porcje o tej samej temperaturze. 

Po rozmrożeniu możesz je połączyć. Ważne żeby nie mrozić ponownie.

Polecam blog hafija.pl i ten artykuł: https://www.hafija.pl/2021/01/odciaganie-przechowywanie-rozmrazanie-i-podawanie-mleka-matki.html

Czytałam wiele stron jednak nigdzie nie dostałam odpowiedzi..

Chodzi mi tylko o to czy nie zaszkodzę maluszkowi gdy rozmrożę  i podam zmieszane że sobą 3 różne pojemniczki z pokarmem .

Niestety nie mam możliwości odciągać pokarm codziennie  i na dodatek odciągam bardzo małe ilości ☹️

Możesz odmrozić z różnych dni nie ma z tym problemu 

• Cytat ze strony medeli: "Aby ułatwić sobie rozmrażanie i ograniczyć marnowanie pokarmu, przechowuj pokarm w niewielkich porcjach (mniejszych niż 60 ml). Po rozmrożeniu możesz zmieszać je ze sobą."

Ja tak robilam bo zazwyczaj udawalo mi sie odviagnac tak po 30 mm

chyba to prawda, bo jak ja mroziłam w duże porcje to dużo musiałam wywalać 

Ja i tak Wywaliłam bo moja córka nie chciała odbić od mrożonego mleka nie wiem chyba jej nie smakowało

Wydaje mi się ze spokojnie można, u mnie mąż mieszał jak mala jadła mrożone mleko

a.sawicka089 możesz tak zrobić  :)

Pewnie, że lepiej mrozić w mniejszych porcjach i rozmrażać ile potrzeba.

Ja przy pierwszym synu tez musialam mrozone wyrzucić bo on tego wcale nie  chcial pic. No i butelki nie akceptował.

Ja tak robilam :) 

W sumie hafija ma taki plakat na temat przechowywania pokarmu i tak są podstawowe info na temat tego jak przechowywac, odmarazac, łaczyc ze sobą. Bo to tez jets wazne 

Może cos robiłyście nie tak  że nie chciał pić 

Wlasnie ze robilam xgodnie z wytycznymi od hafijamatka karmiąca. Moze po prostu jej nie smakowalo. Dzieci mają rozne takie swoje widzimisie :D 

Myślę że można połączyć takie mleko...tez mroziłam po 120 a mała wypijala 60 i reszta do wylania.

A może rozmrożone mleko ma nieco inny smak?

Wydaje mi sie ze tak. Dlatego dziecko nie chcialo 

Nie wydaje mi się by mleko zmieniło smak, ewentualnie temperatura nie była ta co dziecko chciało 

Ciekawe  moze cos sie zmienia, kiedys znajoma np specjalnie schab kupywala  wcześniej przed świętami aby go przemrozic bo ponoć ma wtedy lepszy smak i jest bardziej kruxhy