Rozstępy po porodzie

Dziewczyny- pojawiły mi się rozstępy na brzuchu, w okolicy pępka po 3 dniach po porodzie… wczesniej miałam tyllo dół brzucha… smaruję oliwką mustela, ale jestem świeżo po porodzie… macie jakieś doświadczebia w temacie? Potem jakieś zabiegi kosmetologiczne? Karboksyterapia, laser, radiofrekwencja? Jesi tak, to kiedy zacząć?

1 polubienie

Ja robiłam karbo , są bledsze ale nie znikleny do końca

Kiedy zacząć ? Wszytko zależy czy karmisz . Ale ja bym poczekała aż brzuch wróci do normy i wtedy podejmowałabym jakieś decyzje . Umówić się na konsultacje zawsze można :slight_smile:

2 polubienia

Poczekaj aż brzuszek będzie mniejszy, narazie tylko smaruj i nawilżaj. Ja na dużym brzuchu po pierwszej ciąży miałam takie fioletowe rozstępy a potem po kilku miesiącach jak ten brzuch był mały to same zbladły.

1 polubienie

Ja też mam mega rozstępy, używam teraz Bio-Oil zobaczymy, czy coś pomoże. Trzeba dać sobie czas skóra też potrzebuje regeneracji.

1 polubienie

jeśli karmisz to narazie tylko dużo nawilżaj , i dobrze tez poczekać jak brzuch wróci do normy całkowitej

2 polubienia

mimo że wcześniej smarowałam mi też wyszły rozstępy Mustela OK, ale polecam też masło shea i kremy z retinolem (ale dopiero po karmieniu). Zabiegi typu laser czy karboksyterapia najlepiej zacząć po ok. 6 miesiącach skóra musi się unormować .

1 polubienie

Też smarowałam,z tego co wiem, zabiegi takie jak laser przynoszą fajne efekty, ale najlepiej poczekać aż skóra dojdzie do siebie

1 polubienie

Ja też bym poczekała aż brzuch wróci do formy

1 polubienie

Ja bym przeczekała chociaż okres połogu i wtedy zobaczyła w jakim stanie jest brzuszek. Pamiętaj, że poród to ogromny wysiłek, w ciele kobiety zachodzi ogrom zmian i niektóre z nich po prostu już zostaną z kobietą, ale są piękna historią, jaką ta kobieta przeszła!

1 polubienie

Chyba jeszcze powinnaś poczekać (?) daj sobie trochę czasu żeby ciało odpoczęło i się zregenerowało. U mnie upłynęło trochę czasu zanim blizny zbladły i się zmniejszyły.

1 polubienie

One nigdy nie znikną bo to blizny są. Mogą trochę bledsze się zrobić ale tak naprawdę nie usuniesz ich nigdy do końca musisz się z nimi zakolegować

1 polubienie

Dokładnie. Ja swoje już zaakceptowałam. Co prawda nie mam na brzuchu, ale wyszły mi na udach, pośladkach i piersiach. Przytyłam w ciąży całkiem sporo, bo ponad 20 kg, więc i rozstępy wyszły :upside_down_face::rofl:

1 polubienie

Ja akurat nie mam rozstępów po ciąży, ale myślę, że powinnaś dać skórze czas i codziennie ją nawilżać- ja używałam w ciąży balsamu z Musteli.
U mnie z kolei po ciąży mam duży cellulit. Czy któraś z Was zna jakieś skuteczne sposoby jak się go pozbyć?

2 polubienia

myślę ze dobry sposób to picie dużej ilości wody

2 polubienia

Nawet jak karmisz możesz poszukać kogoś kto robi ostrzykiwanie tropokolagenem bezpiecznym podczas karmienia. Miałam okropne rozstępy na brzuchu po serii zabiegów tropokolagenem bardzo się zredukowały. Jak zakończę karmienie piersią to będą robić inne zabiegi na skórę brzucha.

1 polubienie

Poczekaj troszke kochana na takie zabiegi… na razie daj sobie czas… nawilzaj i bedzie ok :slight_smile:

1 polubienie

Najlepiej umów się najpierw na konsultacje do kosmetologa, on oceni jaki zabieg przyniesie najlepszy efekt. Generalnie z usuwaniem rozstępów im szybciej zadziałasz tym lepiej, później efekt może być słabszy niż oczekiwany

1 polubienie

Narazie póki co brak rozstępów , a prócz kremowania można zapobiec jeszcze roztempom ? Czy picie większej ilości wody coś pomoże ?

Dokładnie, kremowanie to jedno, ale woda i dieta bogata w witaminy też mają wpływ na elastyczność skóry.

Ważne też unikanie szybkiego przybierania na wadze. Picie wody pomaga utrzymać skórę elastyczną, więc zdecydowanie warto!