Zbliża się u nas czas rozszerzania diety i zastanawiam się gdzie najlepiej kupować produkty dla takiego malucha. Czy mogą być bio z marketów? Czy szukać na ryneczkach? A jak z rybami i mięsem? Nie zawsze da się łatwo znaleźć dobrej jakości w sklepie, a u lokalnych dostawców to też ruletka
Też jestem przed RD i szczerze nie zastanawiałam się nad tym. Raczej też nie mam obsesji na punkcie tego, że musi być bio. Dziecko będzie jadło to, co i my, tylko mniej przyprawiane.
Szczerze to teraz na ryneczkach itp i tak jest już mało sprzedawców, którzy mają faktycznie produkty ekologiczne, niepryskane, z własnej uprawy/hodowli.
Temat „bio” jest dość obszerny bo nie zawsze te bio faktycznie takie są. Ogólnie mają wyższe standardy , ale to nie jest coś nadzwyczajnego. Często niewiele różnią się od produktów bez oznaczenia bio. Warto poszukać sprawdzonego rolnika , gospodarza , który ma własne warzywa , owoce czy mięso.
Ja początkowo kupowałam słoiczki , ale też nie ma pewności czy faktycznie są tam idealne produkty. Przeważnie robię zakupy w marketach. Ostatnio przyjechał do nas pod dom rolnik i sprzedawał warzywa. Mój mąż się skusił - kupił trochę ziemniaków , ogórków , pomidorów i zapłacił 110 zł. Troszkę się zdenerwowałam….
Za kilogram ziemniaków zapłacił 7 zł a w markecie tego dnia były za 1.5 zł także ceny jak dla mnie z kosmosu. A czy lepsze ? Smaczniejsze ? Ciężko powiedzieć
No i gdyby jeszcze właśnie była pewność, że te po 7 złotych są naprawdę bez oprysków i bez dodatków w postaci chemicznych nawozów.
Ja mam sprawdzonych dostawców, ale też nie kupuje wszystkiego od nich. Fakt, że czasami zapłacę więcej za ziemniaki, fasolkę szparagową czy cokolwiek innego, ale jeśli podobny produkt mam w sklepie, za dużo niższą cenę, to nie widzę sensu przepłacać
Szczerze mówiąc nie zwracałam uwagi na to, żeby jedzenie które kupuję dla dziecka było bio i eko. Ważniejszą kwestią było dla mnie to, żeby było świeże i nieprzetworzone.
Ja na początek dam mojej córce słoiczki bo tam masz jednak uprawy bio, do tego na początku dziecko dużo nie zje więc te słoiczki wydają się idealne. Czasem myślę, że będę sama gotowała i będę kupować lokalnie w warzywniaku. Nad mięsem się sama zastanawiam bo jednak ciężko znaleźć takie w 100% idealne miejsce do zakupu, na razie dla siebie kupujemy lokalnie w sklepie ogólnospożywczym lub na rynku mamy kilka sprawdzonych budek więc zobaczymy. Gdzieś na socjal mediach widziałam że jest polecany dostawca mięsa i tam często mamy rozszerzające dietę kupują bo ma np. królika czy cielęcinę myślę nad tą opcją również.
Ja nie patrzyłam czy na etykiecie jest napisane bio
Czytam etykiety nie kieruje się ładnymi obrazkami z postaciami z bajek bo to często nie odzwierciedla jakości . Bardzo mnie zaskoczyły składy kaszel dla maluszków bo cukier na drugim miejscu . Kupuję zarówno na ryneczku jak i markecie . Jedynie swojskie mam jajka , kurczaka i królika
Ja większość produktów kupuje w Lidlu. Jedynie mięso i ryby, od czasu RD zaczęłam kupować w mięsnym, bo wydaje mi się że jest jednak lepsze. Nie wiem czy tak jest czy to tylko takie moje wrazenie
A ja się wyłamię i powiem, że słoiczki są okej. Czasami nie chce się gotować jednej marchewki, nie ma się na to nawet czasu w niektóre dni, a słoiczki szybko się podgrzewa.
Dla mnie słoiczki też są ok i też podawałam . Najwięcej do powiedzenia miała tylko teściowa że ona by nie dawała . Ale jak słodkie małemu chciała wciskać to było spoko ;p
My na razie kupujemy tylko w lokalnych sklepach bio produkty, ale mamy to szczęście, że właśnie nawet mięso i ryby da się tam dostać ekologiczne. Nam pediatra odradzał kupowanie dla malucha w markecie i z tego względu, że dziecko długo męczyły problemy brzuszkowe po urodzeniu postanowiliśmy zainwestować w lepsze jedzenie na RD. Ekologiczne mięso i ryby można też zamówić na mięsnej paczce ale osobiście jeszcze nie zamawiałam tam nigdy
Ja ze słoiczków kupiłam jedynie Dynie, bo u nas w domu za bardzo się jej nie je, to nie będę kupować całej, żeby dziecku przyrządzić.
Ale takie gotowe słoiczki, czy tubki są w porządku. Skład niektóre mają naprawdę dobry. Teraz w biedronce była promocja na słoiczki gerber i musy w tubkach. Kupiłam sporo musów, bo promocja była 4+4 gratis. Datę mają długą, córka jest chwilę przed RD, więc jako przekąska będą jak znalazł za jakiś czas
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.