Rozszerzanie diety

Hej,

Zbliża się u nas czas rozszerzania diety i zastanawiam się gdzie najlepiej kupować produkty dla takiego malucha. Czy mogą być bio z marketów? Czy szukać na ryneczkach? A jak z rybami i mięsem? Nie zawsze da się łatwo znaleźć dobrej jakości w sklepie, a u lokalnych dostawców to też ruletka

1 polubienie

Też jestem przed RD i szczerze nie zastanawiałam się nad tym. Raczej też nie mam obsesji na punkcie tego, że musi być bio. Dziecko będzie jadło to, co i my, tylko mniej przyprawiane.
Szczerze to teraz na ryneczkach itp i tak jest już mało sprzedawców, którzy mają faktycznie produkty ekologiczne, niepryskane, z własnej uprawy/hodowli.

2 polubienia

Temat „bio” jest dość obszerny bo nie zawsze te bio faktycznie takie są. Ogólnie mają wyższe standardy , ale to nie jest coś nadzwyczajnego. Często niewiele różnią się od produktów bez oznaczenia bio. Warto poszukać sprawdzonego rolnika , gospodarza , który ma własne warzywa , owoce czy mięso.
Ja początkowo kupowałam słoiczki , ale też nie ma pewności czy faktycznie są tam idealne produkty. Przeważnie robię zakupy w marketach. Ostatnio przyjechał do nas pod dom rolnik i sprzedawał warzywa. Mój mąż się skusił - kupił trochę ziemniaków , ogórków , pomidorów i zapłacił 110 zł. Troszkę się zdenerwowałam….
Za kilogram ziemniaków zapłacił 7 zł a w markecie tego dnia były za 1.5 zł także ceny jak dla mnie z kosmosu. A czy lepsze ? Smaczniejsze ? Ciężko powiedzieć

Ja normalnie robiłam zakupy na lokalnych rynkach czy sklepach tak jak dla nas zakupy .

No i gdyby jeszcze właśnie była pewność, że te po 7 złotych są naprawdę bez oprysków i bez dodatków w postaci chemicznych nawozów.
Ja mam sprawdzonych dostawców, ale też nie kupuje wszystkiego od nich. Fakt, że czasami zapłacę więcej za ziemniaki, fasolkę szparagową czy cokolwiek innego, ale jeśli podobny produkt mam w sklepie, za dużo niższą cenę, to nie widzę sensu przepłacać

Czasem warto zapłacić więcej, a czasem po prostu wybrać rozsądnie

Szczerze mówiąc nie zwracałam uwagi na to, żeby jedzenie które kupuję dla dziecka było bio i eko. Ważniejszą kwestią było dla mnie to, żeby było świeże i nieprzetworzone.

Ja na początek dam mojej córce słoiczki bo tam masz jednak uprawy bio, do tego na początku dziecko dużo nie zje więc te słoiczki wydają się idealne. Czasem myślę, że będę sama gotowała i będę kupować lokalnie w warzywniaku. Nad mięsem się sama zastanawiam bo jednak ciężko znaleźć takie w 100% idealne miejsce do zakupu, na razie dla siebie kupujemy lokalnie w sklepie ogólnospożywczym lub na rynku mamy kilka sprawdzonych budek więc zobaczymy. Gdzieś na socjal mediach widziałam że jest polecany dostawca mięsa i tam często mamy rozszerzające dietę kupują bo ma np. królika czy cielęcinę myślę nad tą opcją również.

Ja nie patrzyłam czy na etykiecie jest napisane bio
Czytam etykiety nie kieruje się ładnymi obrazkami z postaciami z bajek bo to często nie odzwierciedla jakości . Bardzo mnie zaskoczyły składy kaszel dla maluszków bo cukier na drugim miejscu . Kupuję zarówno na ryneczku jak i markecie . Jedynie swojskie mam jajka , kurczaka i królika

1 polubienie

Ja większość produktów kupuje w Lidlu. Jedynie mięso i ryby, od czasu RD zaczęłam kupować w mięsnym, bo wydaje mi się że jest jednak lepsze. Nie wiem czy tak jest czy to tylko takie moje wrazenie

Ja też nie jestem 100% pewna co do tych bio . Kupuję normalnie ze sprawdzonych sklepów gdzie widzę że są codziennie świeże dostawy

2 polubienia

A ja się wyłamię i powiem, że słoiczki są okej. :wink: Czasami nie chce się gotować jednej marchewki, nie ma się na to nawet czasu w niektóre dni, a słoiczki szybko się podgrzewa.

1 polubienie

Dla mnie słoiczki też są ok i też podawałam . Najwięcej do powiedzenia miała tylko teściowa że ona by nie dawała . Ale jak słodkie małemu chciała wciskać to było spoko ;p

2 polubienia

My na razie kupujemy tylko w lokalnych sklepach bio produkty, ale mamy to szczęście, że właśnie nawet mięso i ryby da się tam dostać ekologiczne. Nam pediatra odradzał kupowanie dla malucha w markecie i z tego względu, że dziecko długo męczyły problemy brzuszkowe po urodzeniu postanowiliśmy zainwestować w lepsze jedzenie na RD. Ekologiczne mięso i ryby można też zamówić na mięsnej paczce ale osobiście jeszcze nie zamawiałam tam nigdy

My też dajemy , w koncu sa robione dla malutkich dzieci to nie sa nie zdrowe

My wiemy najlepiej, co dla dziecka najlepsze :wink:

1 polubienie

Dokładnie, jak ma się jedno dziecko, to jeszcze może się jakoś ten czas wyskubie, ale jak ktoś ma 3 np no to ju może być ciężko

kupuje w lokalnych sklepach gdzie zawsze jest świeża dostawa towaru

1 polubienie

Dużo mam na początku podaje słoiczki , też uważam że to ok .

Ja ze słoiczków kupiłam jedynie Dynie, bo u nas w domu za bardzo się jej nie je, to nie będę kupować całej, żeby dziecku przyrządzić.
Ale takie gotowe słoiczki, czy tubki są w porządku. Skład niektóre mają naprawdę dobry. Teraz w biedronce była promocja na słoiczki gerber i musy w tubkach. Kupiłam sporo musów, bo promocja była 4+4 gratis. Datę mają długą, córka jest chwilę przed RD, więc jako przekąska będą jak znalazł za jakiś czas