RTG zęba w ciąży

Dziewczyny biję się z myślami,bo od zeszłego roku mam problem z zębem, jest nadwrażliwy na ciepło,zimno ale stosowałam odpowiednie pasty, płukanki i płynne szkliwo i był spokój. Niestety po tym jak zaszłam w ciążę i bardzo dużo wymiotowałam to problem znów się pojawił,do tego dziąsło wokół zęba jest obolałe,sam ząb od środka jakby mnie uciska,a że z zewnątrz nic nie widać,do tego na tym zębie mam założoną koronę to pani stomatolog chciała mi zrobić zdjęcie RTG żeby sprawdź czy w środku się coś nie dzieje, ale ja się nie zgodziłam więc powiedziała że za wiele nie pomoże i stwierdziłam że poczekam parę dni i zobaczę co się rozwinie… Czy waszym zdaniem moje obawy są bezpodstawne? Zawsze nas straszono aby nie robić zdjęć RTG w ciąży,a teraz nagle lekarze bez oporów proponują to zdjęcie? Aktualnie jestem w 18tygodniu ciąży i nie wiem co z tym zębem zrobić, boję się że zacznie mnie bardzo boleć,a tu nawet tabletki wziąć nie można :pensive:

1 polubienie

Tzn jeśli są przesłanki aby zrobić rtg w ciąży to sie robi np złamania, choć lepiej tego unikać bo promieniowanie jest niebezpieczne dla dziecka. Zdecydowanie lepszy w ciąży jest rezonans, bezpieczniejszy.

A spróbuj isc do fizjoterapeuty ,aby zobaczyl na Twoje mięśnie w obrębie szczęki, ona mogą byc napięte przez co czujesz bol zębów . Rozmasowanie ich Ci pomoże.

2 polubienia

Pulinka ja w ciąży miałam problem z 8- zrobiła mi się wokół niej kieszonka, ból niesamowity, oczywiście w ciąży nie za wiele mogłam zadziałać. Lekarz mi wyczyścił ja i kazał płukać Corsodylem Płyn " to lek w formie płynu do płukania jamy ustnej, zawierający glukonian chlorheksydyny o działaniu przeciwbakteryjnym. Płyn Corsodyl stosuje się, aby ograniczyć tworzenie się płytki nazębnej, a także jako środek pomocniczy w leczeniu oraz profilaktyce zapalenia dziąseł, jak również jako produkt wspomagający utrzymanie higieny jamy ustnej. Lek można stosować po zabiegach chirurgicznych przyzębia lub w leczeniu aft i drożdżakowych zakażeń jamy ustnej."

1 polubienie

Ja bym się skonsultowała z innym dentystą i może faktycznie tak jak pisze @MamaSloneczka z fizjo, RTG bym nie robiła chyba że na prawdę będzie się działo coś poważnego i nie będzie wyjścia już. Może inni specjaliści będą w stanie ci pomóc bez narażenia na promieniowanie dziecka. A co do środków przeciwbólowych, ja mam okropne bóle migrenowe raz na jakiś czas i w ciąży szczególnie na początku przytrafila mi się jedną, pytałam mojej ginekolog co mogę wziąć i okazało się że paracetamol bez problemu tylko trzeba patrzeć żeby był bez kofeiny czyli np. Apap ale nie Apap ekstra

1 polubienie

Ja robiłam będąc w ciąży. Na zęba idzie tak małe promieniowanie że nic się nie stanie z dzieckiem. Gdybyś robiła panoramę to było by inaczej ale jeden ząb jest. Ok

1 polubienie

Dopiero co byłam u fizjoterapeuty,twarz też mi masował,bo miałam napięte mięśnie szyjne,to raczej nie od tego :pensive:

1 polubienie

Dzięki dziewczyny, zadzwoniłam właśnie do mojego byłego stomatologa do którego chodziłam w rodzinnym mieście, kazał mi zrobić zdjęcie telefonem i powiedział że mam odsłonięte szyjki zębowe stąd ta nadwrażliwość, zwłaszcza też gdy dotykam dziąsła, zdjęcie RTG mam zrobić w momencie gdy ból będzie uwydatniony przy nagryzaniu, @Karcia masz rację,kolejny lekarz stwierdził że promieniowanie na jednego zęba nie zaszkodzi,musi lekarz tylko zadbać o dobrą osłonę brzucha i klatki piersiowej , jeśli jednak w ciągu tygodnia ból się nasili to zaleca zrobić to zdjęcie. Do tego przepisał mi pastę do zębów działającą na paradontozę, płynne szkliwo i płyn eludril ale chyba skorzystam z porady @Mamaem i kupię Corsodyl bo ma większe stężenie glukonaniu chlorheksydyny :wink:
Zrobiłam się spokojniejsza,mam unikać na razie zimnych i gorących napoi, płukać zęby po każdym jedzeniu i mam nadzieję że to pomoże i obędzie się bez większej ingerencji stomatologicznej🥰

4 polubienia

Trzymam kciuki by szybko minął ból i nasze rady pomogły :muscle:

1 polubienie

Generalnie to ja bym z zębem nie czekała. Sama jestem w szoku, że przez rok czasu nic z tym nie robiłaś. Od zębów można nabawić się takiej biedy… mój kolega nie leczył zębów, tam gdzieś bolał to wziął coś przeciwbólowego, a później leżał w szpitalu, dostał sepsy i ledwo z tego wyszedł. Na pewno w twoim przypadku zdecydowałabym się na RTG, skoro stomatolog nie widzi przeciwwskazań
No i pamiętaj, że wszelkie płyny czy pasty złagodzą objawy, a nie wyeliminują przyczyny.

Podobno w Australii nawet zrezygnowali z fartuchów zabezpieczających, że właśnie promieniowanie jest tak małe. Zawsze możesz wziąć paracetamol. Z zębami tak jest, ja mam zdrowe, ostatnio byłam na kontroli, a wiadomo jak jest w ciąży, ciągle mnie któryś boli i mam zapalenie dziąseł.

2 polubienia

Cały rok miałam ząb pod kontrolą stomatologa,kilka razy robione RTG zęba i nic tam nie było, moją dolegliwością są dziąsła,a że różnie bywa stąd moje obawy, że mogło zainfekować na przykład korzeń zęba,bo taką sytuację kiedyś miałam i ząb był leczony kanałowo.

To samo mi lekarz powiedział że w ciąży jesteśmy bardziej narażone na wszelkie uszkodzenia w jamie ustnej i to jest normalne,a tym bardziej gdy ten kwas żołądkowy się często wydostaje (przy wymiotach) i niszczy szkliwo,to osoby jak ja z odsłoniętymi dziąsłami są jeszcze bardziej narażone. Zobaczymy jak będzie, ale już nie będę miała oporów aby zrobić to RTG :wink:

2 polubienia

Super że udało ci się skonsultować z drugim stomatologiem! Dobrze wiedzieć że jednak to są małe dawki, i można zrobić zdjęcie w ciąży. Faktycznie jak ci nie pomoże to co przepisał to idz koniecznie sprawdź skoro piszesz że kiedyś ci się pogorszył stan zęba i trzeba bylo robić kanałowe.
Trzymam jednak kciuki by cię to ominęło i dyskomfort znikł :wink:

1 polubienie

Bardzo trudna decyzją i rozumiem twoje rozterki. Jednak pamiętaj , że nieleczony ząb potrafi narobić mnóstwo szkód w organizmie. Mi zespół się ząb , karmiłam piersią i stwierdziłam , że karmię piersią więc RTG nie zrobię. To był błąd , pewnego dnia ból był taki , że leżałam i płakałam. Pojechałam do kliniki całodobowej. Okazało się , że zepsuł się przy okazji jeszcze jeden ząb ;( oba były do wyrwania.
Ja bym się skonsultowała z innym dentystą i jeżeli musisz to lepiej zrób RTG

2 polubienia

Tak ja właśnie zaraz po urodzeniu dziecka miałam podobną sytuację,z tym że wtedy od razu bolał mnie ząb,a nie dziąsła wokół i od razu leczono go kanałowo, niestety miałam wtedy ostre powikłania i też go musiałam wyrwać w następstwie czasu, dlatego teraz bardzo tego pilnuję. W sumie już dzisiaj jest lepiej niż wczoraj, płukam zęby po każdym jedzeniu,zaraz jadę do apteki po inne przepisane specyfiki i jak się nie polepszy przez kilka dni to nawet dla własnego spokoju zrobię to zdjęcie :wink:

Polecam tez konsultacje z Twoim lekarzem ginekologiem w takich wypadkach. W poprzedniej ciazy, pekl mi zab i musial byc usuniety i musialam zrobic zdjecie bo to byla 7.
Stomatolog poprosil o konsultacje z lek.prowadzacym ciaze i dopiero wykonal i zdjecie i zabieg, a ginekolog tez mocno mnie uspokoil:)

1 polubienie

Jeśli ból się nasili, lepiej nie czekać i skonsultować się ze stomatologiem.

1 polubienie

Dziewczyny ból przeszedł :heart: dziąsła widzę wyraźnie że się wzmocniły, myślę że to też zasługa tego że już rzadko kiedy wymiotuję :+1:t2: byłam u jeszcze jednego stomatologa i oczyścił mi kieszonkę między koroną a pobocznym zębem i czymś tak podkleił, aby resztki jedzenia tam nie zalegały i jest o niebo lepiej, więc myślę że póki co będzie spokój :grin:
Stwierdził też, że RTG to ostateczność,a kamienia nazębnego nie mam, zęby wyglądają zdrowo i mam przyjść jeszcze za miesiąc na kontrolę jaki będzie stan dziąseł :wink:
Dziękuję wszystkim za porady, jesteście kochane :heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart:

6 polubień

Ja tez mialam problem z zebem w ciazy i pamietam te same obawy co Ty. Lekarze mowili mi, ze RTG w ciazy mozna zrobic, ale zawsze z odpowiednim zabezpieczeniem brzucha i tylko wtedy, gdy jest taka potrzeba. Najwazniejsze, zeby nie dopuscic do silnego stanu zapalnego, bo to tez moze byc grozne. Moze warto zasiegnac jeszcze opinii innego stomatologa, zeby byc spokojniejsza. Trzymam kciuki, zeby szybko udalo sie rozwiazac temat i zebys nie cierpiala :white_heart:

1 polubienie

Super, ze bol przeszedl! :hugs: Mega dobrze, ze trafilas na dobrego stomatologa i ze od razu poczulas roznice. Dobrze tez, ze nie musialas robic RTG i masz wszystko pod kontrola. Trzymam kciuki, zeby juz bylo tylko lepiej! :sparkles:

2 polubienia