Rumień zakaźny

Objawiami tej choroby jest praktycznie tylko wysypka, a sama choroba jest stosunkowo niegroźna, mimo poważnej nazwy. Czemu więc o niej pisazę? By zgromadzić trochę wiedzy o piątej, spośród sześciu najczęściej występujących wysypek, które dotykają dzieci.

Rumień zakaźny jest chorobą wirusową dotykającą głównie niemowlęta oraz dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym (do 12 roku życia). Wywoływana jest przez parwowirusa B19V. Parwowirusy to najmniejsze znane wirusy, a właściwie znany jest tylko ten jeden - B19V. Aby się uaktywnić potrzebuje on dodatkowego, pomocniczego wirusa, którego może zastąpić nawet zwykłę promieniowanie UV. Nie oznacza to jednak, że każde wyjście z dzieckiem na dwór grozi zakażeniem. Rumień zakaźny, jako wirus, przenoszony jest drogą kropelkową, więc zarazimy się nim jedynie przy kontakcie z chorym. A do tego trudniej się nim zarazić niż, np. ospą...

powiem szczerze, że nie miałam pojęcia o istnieniu takiej choroby

Choroba często jest przeoczona, albo u małych dzieci czasem wzięta za potówki, czy coś takiego, gdy wysypka jest niewielka, a jeśli chodzi o rumiane policzki, to przecież babcie wpadają w zachwyt, że " o jakie zdrowe, bo rumiane", a tu czasem bywa właśnie odwrotnie

ja rowniez nie mialam pojecia, kolezanki mała ma biało wokół ust, wrr
chyba musze jej dac to do poczytania

zapewne ten rumień nie wygląda dobrze,jak już się pojawi…ale nigdy nie wiadomo co nas czeka…

moja Zuzia ma wrażliwą skórę i czasem ją wysypie ale nie wiem czy miała akurat tą chorobę… w ogole nie wiedziałam że taka jest

ja dzisiaj zauważyłam zaczerwienione policzki u córeczki-ale to zapewne po jakimś jedzonku-tak myślę

moja ma czasami czerwone policzki ale to dlatego że ma wrazliwą skóre i być może po mnie cere naczynkowa

polecam stosowanie kremiku ochronnego u nas się rewelacyjnie sprawdza

ja nic takiego nie zaobserwowalam

nie słyszałam wcześniej o tym…

trzeba uważnie obserwować swoje dziecko

nie spotkałam sie z tym

Ja też nie słyszałam o takiej chorobie.

czasem dobrze poczytać żeby w razie czego wiedzieć

nic nie słyszałam też i nie widziałam w swoim gronie

jednak dobrze wiedzieć, że taka choroba też jest i najlepiej poradzić się lekarza jak nie jesteśmy pewni czy to to, czy tylko jakieś uczulenie.

U nas i u naszych znajomych czegoś takiego nie było.

u nas też nie widziałam czegoś takiego

Ja również z czymś takim sie nie spotkałam.