Schodząca skóra z opuszków palców u rąk

Cześć, mam pytanie…
Przedwczoraj zauważyłam, że córeczce schodzi skóra z opuszków palców. Robią się takie jakby pęcherzyki, tylko bez płynu i pękają. Córeczka to skubie, brzydko to wygląda i nie wiem skąd się to wzięło. Wczoraj wieczorem zauważyłam takie coś też u siebie - pełno takich malutkich pęcherzyków, które pękają i skóra schodzi. Do tego skóra jest przesuszona. Oprócz tego żadnych więcej objawów.
Czy ktoś wie od czego to może być? Powinnam iść z tym do lekarza?

Moj syn niedawno zmagał się z takim problemem, nie pojawialy się pęcherzyki,ale schodziła skóra z jego opuszkow palców, początkowo z jednego,a potem z kolejnych. Nie wiem co to było i dlaczego się u niego pojawiło, nikt też się tym “nie zaraził”, zanim wybraliśmy sie do lekarza to spróbowałam sama to zwalczyć i udało sie po ok.3 dniach. Codziennie moczył paluszki w misce w ciepłej wodzie z szarym mydłem i rumiankiem(zaparzalam herbate i wlewałam do miski), na noc smarowałam mu te opuszki maścią z witaminą A, a rano takim kremem na gojenie ran “help 4 skin”, bo znacznie szybciej się wchłania niż ta maśc, a wiadomo jak to dziecko trochę sie niecierpliwił. Na szczęście te zabiegi domowe szybko pomogły i pozbylismy się problemu. A przyczyn może być wiele, wyczytalam wtedy,że może to być grzybica, niedobór witamin,problemy z tarczycą itd. Jeśli uważasz, że to jakieś zaawansowane stadium, a domowe próby wyleczenia nie są skuteczne, tym bardziej,że pojawiło się to też na Twoich dłoniach,to może warto skonsultować to z dermatologiem.

Dla mnie to wygląda jak jakaś reakcja alergiczna… może zmieniłaś jakiś płyn?

Jeżeli macie to obie to są dwie możliwości:
Reakcja alergiczna, może jakiś nowy płyn, proszek do prania, mydło lub inne.
Drugie wyjście to grzybica. I nie jest to coś strasznego czy wstydliwego bo teraz łatwo się jej nabawić. Zwłaszcza w takie upały, wystarczy wyjść na plac zabaw i można się zarazić. A wiadomo dzieci bardzo lubią dotykać zabawki innych dzieci.
Mój mąż ostatnio miał bardzo suchą skórę dłoni i się zastanawiał od czego to. Po paru dniach mi się zrobiła taka sucha skóra na szyi. No i okazało się, że to reakcja alergiczna na nowe kapsułki do prania. Pierwszy raz prałam w nich ubrania i niestety, ale tak nas podraznily.
A taką przesuszoną skórę smarujemy kremem mediderm

Taka reakcja skóry może być przez np. niedobór witamin.
Reakcja alergiczna
Zakażenie bakteryjne
Warto zwrócić uwagę czy ktoś jeszcze w domu będzie miał ten problem.
Jeżeli tylko Wy to może to reakcja alergiczna na jedzenie? Hmmm tylko ciekawe bo jednak to dłonie.

Moja siostra z córką miała podobny problem,ona była z tym u lekarza, stwierdził brak witamin, zalecił też maść z witaminą ,po kilku dniach nastąpiła znaczna poprawa.
Faktycznie przyczyn może być kilka, ale z tego co opisujesz to tak mi to pasuje do tego,że raczej stawiała bym na brak witamin;)

Uczulenje wygląda chyba inaczej…moj synek jak mial uczulenie od płynu tomoal takie czerwone plamlo jak oparzenie pokrzywa,wiec czy ja wiem czy to alergia ale mozesz podać córce wapno i fenistil w kroplach ale i tak bym skonsultowala to z pediatra…byc mzoe to grzybica czy cos innego.

Coz można pójść do lekarza ale generalnie może być kilka przyczyn np brak witamin z grupy a e badz b moze to być nietypowa reakcja alergiczna być może na jakiś środek który obie dotykalyscie wlansie może też być to grzybica
Może też sugerować coś więcej np z tarczyca problemy czy hormonami.

Uczulenie to to nie jest na pewno. Zupełnie inaczej by wyglądało. Albo za mało witamin w organizmie albo może być już taka natura albo choroba jakaś umi obiawia się w ten sposób.

Mój brat miał uczulenie i schodziła mu skóra z nadgarstka. Więc uczulenie może się objawiać w taki sposób. Uczulenie miał na mydlo w płynie

Może masz jakiś nowy płyn do mycia albo mydło do rąk? Krem którego używacie tylko Wy? Ja coś podobnego mam na dłoniach jak mi nie pasuje płyn do zmywania albo mydło do rąk. Albo macie jakieś zwierzątko? Mojej cioci skóra z rąk, poczynając od suchych pęcherzyków na palcach schodzi na skutek alergii na koty i pojawiło się po długim okresie posiadania kotów.
Na coś takiego dobrze działa maść z witamina A (jeżeli nie jesteś uczulona) i krem do rąk Dermedic Linum. Ja stosowałam też krem Cerkobaza i dobrze działał.

Może był zmieniany proszek albo płyn do płukania.

Kurz też może powodować taka alergie więc może po prostu to to też być .

Póki dziecko nie zostanie przebadane to może być to od wszystkiego. Teraz często też trawe kosza i też od tego może być. Lepiej iść po skierowanie i zbadać dziecko jak trzeba. Nawet z jedzeniem może być związane ciężko powiedzieć jednoznacznie od czego może to być.

Ale to zależy ile dziecko ma… bo jeśli małe to testów się nie robi… nie na wszystko

Czesc testów się robi i wychodzi na co dziecko jest uczulone. Dziecko z alergii może wyrosnąć. Nie zawsze tak jest ale się zdarza.

Najlepiej iść z tym do lekarza.
Wiem, że często po przebytej szkarlatynie lub przy bostonce schodzi skóra z opuszków palców, ale piszesz że nie ma innych objawów.
Może to być alergiczne, ja miałam tak po płynie do naczyń.
Macie Kota? często tak się dzieje z powodu kota w domu, alergia na jego sierść.
Może to być także niedobór witamin.
Może to być grzybica, tak jak już wspomniała jedna z mam.

Moja rada: kup krem natłuszczający lub maść witaminową i idź z tym w poniedziałek do pediatry.

Ja bym stawiała na grzybice. Zwłaszcza, że ten problem mają dwie osoby

Może to też przypominac łuszczyce. Na grzybice mi to nie wygląda.

Ja sprobowałabym maść witaminową. W aptece farmaceuta cos napewno doradzi, moze takiego robionego przez apteke. Dużo jecie warzyw i owoców, może trzeba rozszerzyć dietę o właśnie warzywa i owoce. Jeśli po maści by nie przeszło wtedy poszlabym do lekarza pierwszego kontaktu.