Sen dziecka a rutyna dnia

Dziewczyny których dzieci przesypiają noce, i klada się spać o 19/20, jak u was wygląda ta rutyna dnia.
Moja ma 4.5 miesiąca i po 2 dramatycznych nocach nagle zaczęła całe przesypiać. Cieszę się z tego bo jednak lubię być wyspana ale zastanawiam się czy nie za mało je w ciągu dnia i czy dobrze mamy te drzemki ustawione. Chciałabym aby córka chodziła ostatecznie spać na noc ok 19.
Do tej pory jadła ok 120-150 ml 6 razy na dobę, teraz wypadło nam jedno karmienia o 4 i wychodzi że ostatnie mleko je o 21 a następne o 8 więc zwiększyliśmy jej na 160.

Jeżeli przesypia całe noce to w czym problem ? Jak jej tak dobrze to nie masz się czym martwić. Dziecko w tym wieku karmione butelką powinno zjadać 5 posiłków po ok 150 ml. Każde dziecko jest inne jeżeli zjada troszkę mniej lub troszkę więcej to jest ok. Wg tego co napisałaś 5 karmień jest idealnie

1 polubienie

Tak, bardziej chodzi mi o to jak wygląda te ustawienie posiłków i drzemek gdy dziecko śpi od 19.
Często jest tak że jak ją położymy na tą ostatnią drzemkę to ona nie chce wstać. Mogłabym jej nie budzic ale a.nie jest przygotowana na sen nocny b. Wypada nam ostatnie mleko o 21 ( a jeśli nie zje to obawiam się że może właśnie w nocy wstać głodna bo za mało będzie tych posiłków)
Stąd moje pytanie jak mamy których dzieci chodzą spać o 19 mają ustawiony plan dnia by zmieścić te 5 posiłków i by faktycznie dziecko przespało sobie od tej 19 do 7

Ale zazdrość mnie ogarnęła. Mój syn dopiero jak miał 15 miesięcy zaczął całe noce spać. I zjada te 160? Jak zje więcej na porcje i porcji będzie mniej to wyjdzie to samo. U mnie syn od 4 miesiąca zaczął podobne ilości mleka wypijać każdego dnia

1 polubienie

Jeśli prawidłowo przybiera na wadze i sama nie marudzi do jedzenia, to ja bym nic nie zmieniała. Dużo mam próbuje mocno ustawić dziecko, a to niestety nie jest Tamagotchi i i tak zrobi jak będzie chciało :rofl: ile ja się napróbowalam, żeby dziecko kłaść codziennie w tych samych porach, wstawać o tych samych godzinach itp. Guzik mi to dało. Jedyne co na. Się sprawdza, to wieczorna rutyna i córka przesypia ładnie, chodź jak położę ją o 19 to i tak 2 razy przebudzi się na jedzenie.

2 polubienia

150/160 zjada i nic po niej nie widać :sweat_smile: ale zdarza jej się że zje mniej. Też nie chce jej przekarmić stąd moje pytanie.

:joy: no to prawda trochę, choć nam się w miarę udaje na razie ta rutynę dnia trzymać, jeśli oczywiście nie wyskoczy nam coś typu jesteśmy u dziadków i dopiero wracamy bo się za siedzieliśmy, ale to też max żeby było przesunięcie 0.5-1h. może faktycznie z tym kładzeniem o 19 już na docelowe spanie poczekam na stałe pokarmy bo obawiam się że będzie się budzić głodna

1 polubienie

Jeśli dziecko jest spokojne i rośnie, to zwiększenie porcji i przesunięcie karmień jest ok. Rutyna się jeszcze ułoży, ważne, żeby spała spokojnie i kładła się koło 19.

Pozytywnie zazdroszczę :slight_smile: moje dzieci bardzo długo budziły się w nocy. Córka nawet jak nie na jedzenie to na picie. Potrafiła wypić pół litra wody w nocy (jest zdrowym dzieckiem , brak cukrzycy itp. Sytuacja się unormowała). Jednak jeżeli u ciebie tak to wygląda to się ciesz :wink: najwidoczniej właśnie takie zapotrzebowanie na jedzenie wystarcza. Jeżeli przybiera na wadze - nie traci jej to ja bym nie panikowała :slight_smile: i najważniejsze , że się wysypiacie :slight_smile: sen jest bardzo potrzebny

Tak cieszę się bardzo, ona od początku w sumie ładnie spala jak skończyła być noworodkiem to budziła się 2 razy w nocy ostatnie 1.5 miesiąca raz o to też jej się tak przesuwało na 4/5. Bardziej myślę jak jej tutaj ustawić posiłki by właśnie o tej 19/20 mogła pójść spać, często widzę po niej że jest już zmęczona zaśnie ale muszę ją obudzić na tą 21/21.30 bo potem jest głodna( próbowaliśmy położyć ja tak spać to się obudziła o 23 i ciężko było jej ponownie zasnąć).
Teraz zasypia o tej 22 i śpi do tej 7.30.

U nas na szczęście też się uspokoiło, więc cieszę się z każdej przesypianej nocy

To karmienie i drzemki to jest wyższa matematyka

Oj tak, i weź tutaj licz i pilnuj by nie wpadła w płacz bo głodna ale i by nie było za wcześnie by zjadła odpowiednią ilość a nie pociumkała i zostawiła pół butelki

1 polubienie

A może po prostu zostaw tak jak jest, skoro córka wam ładnie przesypia i właśnie nakarm ją na taką pół śpiąca o tej 21/22.
Wszystkiego i tak nie ustawisz z zegarkiem w ręku, bo dziecko może to szybko zmienić :rofl::sweat_smile:

Właśnie ona skubana na śpiocha je a potem pod koniec nagle się budzi i jest dyskoteka stąd moje poszukiwania by jakoś znaleźć złoty środek :sweat_smile:

Hehe, no to faktycznie cwany maluch :smiley:

To świetnie :slight_smile: trzeba korzystać z każdej przespanej nocki :slight_smile:

A to sprytnie :rofl: moja zazwyczaj najpierw ma dyskotekę a przy końcu już śpi :rofl:

Najgorzej jak zaśnie i tak je te 20 /30 min bo gdy tylko zabiorę butelkę to jest przebudzenie delikatne i nagle na końcówce oczy jak 5 zł, a jak skończy i próbuje uśpić to już nie ma takiej opcji bo jest mina “mama ja już się wyspałam” :see_no_evil:

O jaa w nocy musi to być bardzo ciężkie, a dajesz córce smoczka? Może taka błyskawiczna podmiana jednego na drugi by coś pomogła?