Hej, jestem tu pierwszy raz:) stąd moje pytanie, czy bobas 4 miesięczny powinien spać na brzuchu? w nocy przekręca się sama na brzuch, co się obudzę to ją przekręcam, boję się, że położy się na buźkę.
Nie jesteśmy w stanie czuwać całą noc i co chwilę przekręcać malucha bo się idzie wykończyć
to naturalny etap, ale rozumiem Cię i wiem że jest bardzo stresujący bo u nas na pokładzie też 4 msc
w takiej sytuacji naprawdę się cieszę, że zainwestowaliśmy w monitor oddechu ![]()
![]()
ważne żebyś jak ja odkladasz to odkładać na plecki
a w drugą stronę już sie obraca ? Z brzucha na plecy?
Właśnie najważniejsze czy obraca się już ? . Przy pierwszym dziecku też ogólnie mocno byłam zestresowana
U Nss Mala też juz sie czasem obraca na brzuszek. Mamy klin (przez jej dlasze ulewanie) i mam wrazenie, ze to jej ukatiwa obrot. Jak sie przebudzę to przekrecam na plecki. Sama nie wroci na plecki bo tego jeszcze nie potrafi ![]()
obraca się tylko z pleców na brzuszek, w drugą stronę póki co nie planuje
ale muszę przyznać, że często mam mały zawał
Nie dziwię Ci się bo mój młody też już fika, ale u nas zazwyczaj po chwili pojawia się płacz żeby go odwrócić ![]()
chociaż ostatnio zdążyło mu się usnąć w wózku na brzuszku, ale go nie odwracałam bo widziałam że ładnie główkę trzyma na boczku .
To po prostu taki etap i musimy to przetrwać, wiem jest stres!![]()
![]()
Jak to Cię uspokoi to przyłóż sobie usta i nos do materacyka - przez niego idzie oddychać ![]()
Ogólnie jeżeli nie ma poduszki o śpi na samym materacu to nic nie powinno się stać ale wiadomo że się stresujesz nie ma się co dziwić. Ale też co zrobisz jak nic nie zrobisz no raczej cię nie posłucha żeby się nie przekręcać ![]()
Ja mialam zupelnie te same obawy , mala przez sen stawala w czworaki i kladla sie na brzuszek . Dlugo sie martwilam i czuwalam , ale okazalo sie , ze niepotrzebnie . Do tej pory czesto uklada sie w zolwika . Czyli pupa do gory , kolanka pod brzuszkiem i tak spi ![]()
Też się bardzo martwiłam ale monitor oddechu sprawiał że czuję się spokojniejsza. Miałam wypożyczony na pół roku ale przez to spanie na brzuszku przedłużyłam. Też bez problemu odwracał się na brzuch ale z brzucha na plecy nie potrafił, ale nigdy go nie obracałam na plecy, jak było mu niewygodnie to kładł głowę na drugą storne.
W takich sytuacjach jest bardzo ważne żeby materac dla dziecka był twardy, bo miękkie materace utrudniają podniesienie się
Ważne żeby miał jak oddychać, dzieci mają taki czas, że probuja na brzuszku spać. Jeśli nie masz to wypożycz sensor oddechu, żebyś była spokojna
mój na brzuszku tylko w wózku sypiał i też sprawdzałam czy śpi i oddycha
dzięki wam bardzo! jestem trochę spokojniejsza. Jeszcze pytanie w kwestii podusi, mamy, ale taka płaska totalnie, leży ona, bo było u nas ulewanie i wypranie tej podusi jest szybsze niż całego prześcieradełka, wyjąć??
Podusie nawet płaskie nie są polecane, dzidziusiowi będzie wygodniej i bezpieczniej na płasko
jeśli chodzi o ulewanie to fajną alternatywą żeby nie prać od razu całego prześcieradełka tylko częściej zmienić wg potrzeb będzie pieluszka flanelowa
rozłożyć na prześcieradło w okolicy gdzie jest główka
one są nieco grubsze niż tetrowe czy muslinowe i w razie co to ulanie “przechwyci” ta pieluszka
nam się w gondoli to rozwiązanie sprawdzało ![]()
wiadomo, że w głowie milion myśli i o pieluszce też myślałam, ale główną myślą było, że zarzuci sobie ją na buzię, wiem, że to szukanie dziury w całym, ale tak to już bywa przy bobasie😄
Ja zawsze rozkładałam tak, że mogłam podłożyć pod materacyk, żeby była bardziej “stabilna” ta konstrukcja i bezpieczniejsza ![]()
Nie mieliśmy sytuacji żeby ta pieluszka znalazła się na głowie ![]()
![]()
w takim razie przrtrstujemy! jeszcze pytanie jakie pieluchy polecacie i gdzie kupujecie? ;p
My też kradliśmy pieluszkę muślinową pod główkę
sprawdzało się super
Oooo to dość ciekawe, że już takie maleństwo się przekręca na brzuszek.
Generalnie nie jest wskazane żeby takie mautkie dziecko spało na brzuszku. Najbezpieczniej jest jak dziecko śpi na pleckach do czasu aż będzie się samo obracać świadomie z brzucha na plecy i na odwrót. Na brzuchu dziecko może spać na drzemkach gdy ktoś będzie na niego patrzył.
Przede wszystkim usuń wszystkie niezbędne rzeczy z łóżeczka żeby dziecko nie miał niczego co może zaszkodzić jak warkocz, ochraniacz do łóżeczka czy pluszaki. Miej w łóżeczku tylko materac i prześcieradło. Warto może też pomyśleć o kokonie do łóżeczka który zrobi taką rynienkę i uniemożliwi dziecku obrót w nocy.
Ja bym mimo wszystko pod główkę nic nie kładła, ani żadnej pieluchy ani żadnej poduszki.
U nas czasem przecieknie pielucha, więc kupiliśmy ochronny materac od fizjomommy, a prześcieradła mamy dwa i jak jest potrzeba to w nocy na szybko zmieniamy.
@MamaMalychStopek 4 msc to perfekcyjny czas żeby dziecko się już obracało na brzuszek
z kokonu bym zrezygnowała, skoro zaleca się żeby nic w łóżeczku nie było to chyba i ten kokon zbędny ![]()
Kokon zaproponowałam w względu na to że dziecko się wtedy nie obróci i będzie leżało na plecach. No chyba że i w nim potrafi się obracać to wtedy trzeba by było faktycznie go usunąć.
U nas też był moment że mały się obracał na brzuch i się martwiliśmy. Tylko już nie pamiętam ile mały miał
u nas przekręt na brzuch udał się dosłownie dzień przed skończeniem 4 miesiąca, cwanego szkraba mam w domu, tak samo wcina już swoje stópki