Seplenienie międzyzębowe

Odkąd pamietam synek zawsze seplenil, choć z roku na rok mowa była lepsza, bardziej zrozumiała itd to jednak nalegałam w przedszkolu na konsultacje z logopeda, mimo iz pani wychowawczyni twierdzila ze nie widzi problemu, ze kwalifikują dzieci z poważniejszymi wadami wymowy. W końcu ponoć logopeda z macierzystego oddziały przedszkola pofatygował się i przeprowadził badanie które bylo w trakcie zajęć wiec nie było mnie przy tym. Otrzymałam jedynie od wychowawcy kartke z informacje ze u syna stwierdzono seplenienie międzyzębowe i wada kwalifikuje się do koniecznego przepracowania z logopeda. Oczywiscie będę szukać dobrego, ale może któreś z Was miały do czynienia z takimi wadami u swoich dzieci? W jakim wieku? Czego się spodziewać? Czy udalo się ta wadę skorygować? Jakimi ćwiczeniami? Z góry dziękuje za pomoc 

Ewe to dziwne ze to ty musiałaś nalegać na konsultacje logopedyczna, u nas w przedszkolu logopeda przyszla na zajęcia i sprawdziła wszystkie dzieci juz na samym początku. 

Moja corka uczęszczała na te zajęcia, ale mnie to dziwiło bo ona nadaje jak katarynka i według mnie wszystko wyraźnie mówiła i nawet znajomi się dziwili ze jest zapisana na takie zajęcia dlatego nie pomogę Ci w tym...

Chore ze nauczyciele olewają temat

Nie pamiętam już jakie wady miały dzieci mojej siostry , ale wiele wyrazów dość długo nie mogły wypowiadać normalnie.Od małego widać było,że mowę mają "ciężką" .Siostra jeździła z całą trójką do logopedy  na spotkania i ćwiczenia . Dodatkowo musieli ćwiczyć w domu. Długo się z tym męczyli ,lecz skutki pozwoli przychodziły ,więc warto ćwiczyć. Teraz po tym problemie nie ma śladu :)

http://www.logotorpeda.pl/seplenienie-miedzyzebowe-cwiczenia/ 

Polecam artykuł

Nati poleciła świetny artykuł z ćwiczeniami :)

A tu jest ogólnie o tej wadzie https://instytutlogopedyczny.pl/blog/242-artykul-o-seplenieniu-miedzyzebowym.html i na końcu artykułu jest także link do króciutkiego podcastu - rozmowy z logopedą na ten temat.

Ja niestety więcej nic nie pomogę, bo syn ma dopiero 2 lata a w otoczeniu nie spotkałam się z takimi sprawami...

U mnie synek za mały, a na swój wiek mówi bardzo dobrze. Jednak to dziwne, że takie jest podejście w przedszkolach, że to rodzic musi o takie podstawy walczyć.

Tak dziwnie że ty musiałaś nalegać na zajęcia z logopeda 

Nati, super stronka, dziękuje ;) od dziś zaczynamy ćwiczyć a w tygodniu rozejrzę się za dobrym specjalista zeby zweryfikował wadę i zaczął prawidłowa terapie 

To powazny temat nie powinni tak olewajaco do tego podchodzic

No też mi się to dziwne wydaje. Nie wiem jak to teraz w szkołach wygląda ale pamiętam, że jak ja chodziłam to zaraz wychwytywali wady, choć wtedy mało dzieci je miało. Ale od razu na dodatkowe zajęcia chodzili do pedagoga i byli sprawdzani a potem kierowani dalej. Myślałam, że teraz to tym bardziej zwracają uwagę. 

pewnie zależy od nauczyciela czy ma wtwalone czy nie 

Wychowawczyni tlumaczyla ze syn wypowiada sie zrozumiale i ma bardzo duzy zasób slow, a seplenienie to mogła być kwestia wypadania zębów ... z tym jedynki wypadly miesiąc temu a syn sepleni od dawien dawna 

Ewe w przedszkolu nie macie dobrego logopedy które pracuje poza przedszkolem prywatnie ?

Myślę że wizyta u logopedy pomoże 

No to może faktycznie z powodu braku zębów syn seplenil

ewula91 w przedszkolu wyłapuje się bardzo dużo wad, dzieci chodzą też na zajęcia do logopedy, który tam pracuje. Jednak z racji rozwoju mowy logopeda bierze na zajęcia najpierw dzieci 5 i 6 letnie, które już mają bardziej ukształtowany rozwój mowy.

moja chodzi do pierwszej klasy i nadal ma logopede...zaczeła mając 5 lat.ma cały czas jedna logopedkę..

Mój ma problem właśnie z wymowa "R" najbardziej 

Logopeda pomoże