Skaza białkowa

Witajcie dziewczyny,
Jakie według Was mleko jest najlepsze przy skazie białkowej?

Wwiolka,w takich kwestiach jak żywienie dziecka ze skazą powinnaś poradzić się pediatry.Czasem bywa tak,że pierwszy wybór mieszanki nie koniecznie może maluszkowi odpowiadać wtedy trzeba spróbować innego produktu.Kazde dzieciątko jest inne i różnie może zareagować więc musisz próbować.

Mam takie zdanie jak moniczka. Najlepiej skonsultować wybór mleka z pediatrą. Z całą pewnością doradzi, które warto podać maluszkowi.
Mój syn pił benilon pepti i było super. Zero problemów i mu służyło. Dostawalismy na nie recepte i za puszke placilismy 10 zł

Znam również mleka

się skazę białkową
Nutramigen LGG
Nestle NAN Optipro HA

Najlepiej skonsultować z pediatrą, on pomoże dobrać odpowiednie mleko. Czasem trzeba kilka przetestować by wybrać takie które posłuży najlepiej dziecku.

A czy skaza białkowa jest pewna? Potwierdzona przez alergologa? Pediatrę? Mój syn miał alergie na bmk i miał przepisane bebilon pepti. Ale ja KP a mleko modyfikowane używałam do przyrządzenia np naleśników.
Jednak tak jak napisała Silver nie ma jednego idealnego mleka i w niektórych przypadkach trzeba ich przetestować kilka zanim trafi się na odpowiednie.

Dokładnie, najpierw do pediatry oraz alergologa.
Mój synek pije Bebilon Pepti a teraz dostał jeszcze NEOCATE LCP. Oprócz tego dostaje jeszcze moje mleko, ale to wtedy mama musi trzymać ścisłą dietę.

Najlepsze takie, ktore toleruje dziecko :slight_smile: tutaj nie ma jednej rady. Czasem dziecko dostaje od razu trafioba mieszanke, a czasem trzeba ja zmieniac.
Jesli nie boli brzuszek, dziecko ladnie przybiera to mleko jest ok. Moi synowie byli na pepti. Znam dzieci ktore pepti nie tolerowaly.

To raczej pytanie do pediatry, zgadzam sie z dziewczynami wyzej. On pomoze dobrac mleko do diagnozy :wink: No i moze sie zdarzyc ze pierwsze wybrane nie podpasuje i trzeba bedzie szukac dalej. Kazde dziecko toleruje co innego.

U mnie synek mial skaze białkowa i pediatra dala nam skierowanie do alergologa ale w miedzy czasie przepisał a nam na recepte bebilon pepti…ale juz po wizycie u alergologa kazala nam przejść na normalne np. Bebiko bo dziecko z tego z wiekiem wyrasta a ma sie organizm przyzwyczajac zyc z bialkiem typu mleko, serki, jogurty itd. I
Tak wiec zrobilam i faktycznie z wiekiem czasu synek z tego wyrósł na ok. 2latka bylo juz super…gdyby nie to to jakbym chciała mu dac jogurt czy cos z bialkiem np.jako 4latkowi to byloby gorzej zeby organizm i skora to przyjęli tak mowila alergolog…
Takze cieszę sie ze na
Taka trafiłam.

Ewciaos, a jakie synek miał objawy? Mi pediatra i alergolog kazały unikać wszystkich tych alergenów, żeby to się potem w astmę nie przerodziło. Dopiero jak synek będzie miał 9 miesięcy, mam mu zrobić próbę prowokacyjną, podać trochę nabiału, po tym wizyta u alergologa i albo dalej eliminacja albo już bez.

Jeśli chodzi o zdrowie dziecka to zawsze trzeba takie dylematy konsultować z pediatrą. Ja bym udała się do pediatry i on z pewnością dobierze dobre mleko

Ewcia nie do końca się z Tobą zgadzam. Bo owszem dzieci wyrastają z alergii ale bmk, Ale jeśli dziecko tak jak mój syn po zjedzeniu jajka wymiotował to wg Twojej alergolog to nic i mam nadal mu dawać żeby się przyzwyczaił.

Mój Syn jednak przestrzegał diety a też na dwa latka jadł już i jajko i jogurty, mleko i wszystko zawierające bmk. Zrobiłam mu tak jak masz zlecone Qazz próbę prowokacyjną i alergia ustąpiła.

Bebilon Pepti, Nutramigen tylko i wyłącznie po konsultacji z lekarzem pediatrą.

To prawda po konsultacji Bebilon Pepti DHA lub Bebilon Pepti MTC. No i Nutramigen. Ale słyszałam że Nutramigen najgorszy jest. Moja po Nutramigen więcej ulewala a po Bebilon Pepti MTC nie dała rady ulac aż się zaczęła dusić

Najlepsze mleka przy skazie białkowej to nutramigen puramino i neocate lcp i terapia na mleku takim powinna trwać ponad 6 miesiący by dziecko wyleczyc

A skąd wiesz? Rozmawiałaś o tym z jakimś pediatom? 

Tak rozmawiałam bo moj syn ma alergię i konsultowałam dobor mleka z pediatra i gastrologiem ! I w tym temacie wiem naprawdę sporo. Te 2 mleka są najlepsze lepszych juz nie ma powtarzam słowa pediatry a gastrolog potwierdził wiec proszę najpierw się dowiedzieć poczytać i nie negować innych za wypowiedzi bo ja twoich też nie neguje . Masz prawo komentować jak chcesz ja nie czepiam się innych 

O widać jak się nie czepiasz jak ktoś Ci zada pytanie. Zero kultury 

Nie czepiam się tylko nie lubie gdy ktoś podważa co mówię bo wiem w tym temacie sporo poza tym ja mam kulturę i nie odezwałam się w jakiś zly sposób.  Może tak to odebrałaś albo lepiej przeczytać tekst ze zrozumieniem

Kolanka używała nutramigen.  Od początku i było okej ;)